Žaliojo tilto skulptūras reikia išsaugoti?

Dėl jos skyrimo į pareigas turės balsuoti Seimas.

Žaliojo tilto skulptūros buvo nukeltos vasarą.<br>V.Ščiavinsko nuotr. iš archyvo
Žaliojo tilto skulptūros buvo nukeltos vasarą.<br>V.Ščiavinsko nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2015-12-17 13:57, atnaujinta 2017-09-28 19:41

„Kalbėdama apie Žaliojo tilto skulptūrų klausimą, atsakyčiau vienareikšmiškai: taip, jas reikia saugoti“, – ketvirtadienį per prisistatymą Seimo nariams sakė kandidatė.

Taip ji atsakė į parlamento vicepirmininkės konservatorės Irenos Degutienės klausimą, koks turėtų būti Vilniuje, ant Žaliojo tilto, stovėjusių sovietinių skulptūrų likimas.

„Labai gaila, bet jūs tikriausiai nebuvote praėjusį pavasarį mūsų komisijos organizuotoje konferencijoje – diskusijoje, kur patys iškiliausi mokslininkai kalbėjo būtent apie Žaliojo tilto skulptūras, jų išsaugojimą“, – sakė E.Karalevičienė.

Vėliau BNS ji patikslino kalbėjusi apie skulptūrų išsaugojimą „plačiąja prasme“, kaip sovietinės kultūros paveldą.

„Mūsų komisija priėmė sprendimą, kad reikia steigti specialią sovietmečio paveldo vertinimo tarybą, kuri įvertintų sovietmečio objektus, ypač tokius skausmingus. Tai jau tolesnių diskusijų klausimas“, – teigė ji.

Kita vertus, paveldosaugininkė atkreipė dėmesį, kad pagal šiuo metu galiojančius teisės aktus visuomenę supriešinusios skulptūros turėtų būti grąžintos ant tilto suremontuotos.

„Šiuo metu tiltas su skulptūromis vis dėlto yra saugomas valstybės. Čia net diskutuoti apie tai nereikėtų. Jos dabar yra blogos būklės, nukeltos, bet šiandien pagal galiojančius teisės aktus skulptūros turėtų būti ant tilto. O kaip bus, laikas parodys“, – sakė E.Karalevičienė.

Valstybinės kultūros paveldo komisijos narę E.Karalevičienę siūloma skirti šios komisijos pirmininke vietoj kadenciją baigusios Gražinos Drėmaitės.

Pagal išsilavinimą menotyrininkė E.Karalevičienė yra nekilnojamojo kultūros paveldo apsaugos specialistė ekspertė.

Dėl jos skyrimo į pareigas turės balsuoti Seimas.

Daugiau nei 60 metų ant Žaliojo tilto buvusios skulptūros nukeltos liepos viduryje. Ekspertai, Vilniaus valdžios teigimu, nustatė, kad jos yra avarinės būklės ir kelia pavojų saugumui. Sostinės meras Remigijus Šimašius nelinkęs skulptūrų grąžinti ant tilto, bet yra patikinęs, kad jų klausimas bus sprendžiamas tik tuomet, kai ekspertai atsakys, ar jas dar reikia saugoti.

Skulptūros šiuo metu nėra restauruojamos, jos tiesiog saugomos vienos savivaldybės įmonės teritorijoje.

Keturios skulptūrų grupės, vaizduojančios kareivius, darbininkus, valstiečius ir studentus, Vilniuje, ant Žaliojo tilto, pastatytos 1952 metais. Pasisakantieji už nukėlimą sakė, kad skulptūros yra sovietinės propagandos dalis ir žeidžia žmones, kovojusius už Lietuvos išsivadavimą iš sovietų okupacijos.

Skulptūros įrašytos į Kultūros paveldo vertybių sąrašą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.