Nuo „liatūvių“ diktantai neišgelbės

Nepeikime restorano „Keulė rūkė“ už pavadinimo klaidą. „Keulė“ – mažmožis, kai paaiškėja, kad Lietuvai tarptautiniuose diplomatijos vandenyse ketinę atstovauti 124 asmenys yra mažai raštingi.

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

2015-12-18 07:32, atnaujinta 2017-09-28 18:06

Kiek beraščių žmonių yra parlamente ir švietimo įstaigose, sunku suskaičiuoti.

Bet jeigu dėl jų paliktų klaidų teko raudonuoti net Seimo pirmininkei L.Graužinienei ar švietimo ir mokslo ministrei A.Pitrėnienei, reikia suprasti, kad nemažai.

Diplomatų paiešką paskelbusios Užsienio reikalų ministerijos vadovai griebėsi už galvos, kai pavyko atrinkti vos 25 naujus galimus darbuotojus, nors planavo susirasti bent 40.

Daugiausia pretendentų krito per lietuvių kalbos diktantą. Pora dešimčių asmenų jį rašydami padarė daugiau kaip po 20 klaidų!

Jeigu jau besiveržiantys į diplomatinę tarnybą parašo „męs“, „geraj“ ar „ačių“, nenuostabu, kad farsu pavirto ir kasmetinė gabių moksleivių – tarptautinių olimpiadų ir konkursų laimėtojų – apdovanojimo ceremonija Seime.

L.Graužinienė ir A.Pitrėnienė prieš olimpiadose laurus skynusius moksleivius pasirodė kaip trejetukininkės. „Neparuošėme namų darbų, klaidas ištaisysime“, – nuolat teko kartoti Seimo pirmininkei.

Mat apdovanojimo metu buvo painiojamos ne tik moksleivių, bet ir mokytojų pavardės, jau nekalbant apie olimpiadas, o kai kurie laureatus parengę mokytojai iš viso nebuvo paminėti.

„Kokie funkcionieriai sėdi švietimo įstaigose, kokie žmonės valdo valstybę?“ – ne vienas dūsavo po renginio Seime.

Atsakyti nesunku: mus valdo „liatūviai“. Priveliantys klaidų rašydami gimtąja kalba, nesugebantys suregzti rišlaus sakinio.

Surengti visuotinį privalomą diktantą ir išvalyti valdžios įstaigas? Tik ką pasodinti į „liatūvio“ vietą? Tokį pat?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.