Kristoforas narsų vilnietį šildo, bet nemaitina

1998-aisiais V.Semsė buvo policijos patrulis, tapęs vienu iš dešimties vilniečių, kuriems pirmą kartą buvo įteikti Šv.Kristoforo apdovanojimai. Dabar jis – vidaus reikalų sistemos pensininkas. Gal baigęs tarnybą V.Semsė, kaip daugelis lietuvių, uždarbiauja Norvegijoje ar Danijoje?

Už lifte sutramdytą chuliganą kadaise Šv.Kristoforo apdovanojimą gavęs V.Semsė statulėlę namuose laiko garbingiausioje vietoje – ant spintos.<br>D.Umbraso nuotr.
Už lifte sutramdytą chuliganą kadaise Šv.Kristoforo apdovanojimą gavęs V.Semsė statulėlę namuose laiko garbingiausioje vietoje – ant spintos.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas („Lietuvos rytas“)

Dec 21, 2015, 5:28 AM, atnaujinta Sep 28, 2017, 6:32 AM

Ne. Pasirodo, jis tebegyvena Vilniuje, tame pačiame savivaldybės socialiniame būste. „Esu kaimo vaikas, kur aš čia bėgsiu į užsienius“, – paaiškino pasižymėjęs buvęs policijos pareigūnas.

Nuosavam kampui nesutaupė

Butas, kuriame glaudžiasi Česlavos ir Valentino Semsių šeima, primena matytus sovietmečio filmuose. Žargonu jie buvo vadinami „komunalka“. Bendras koridorius, kurio lentų grindys seniai nemačiusios dažų, kažkieno pakampėmis sukrauti rakandai, apsilupusios sienos.

Bet Valentinui teko nemažai pavargti, kol gavo šį kampą.

Anksčiau jis gyveno viename Saulėtekio alėjos bendrabučių. Kai jame V.Semsė sulaikė įžūlų chuliganą ir už tai jam buvo įteikta Šv.Kristoforo statulėlė, patrulis iš bendrabučio administracijos sulaukė ne padėkos ir sveikinimo. V.Semsė buvo ištrenktas iš bendrabučio.

V.Semsė pasižymėjo Saulėtekio alėjos studentų bendrabutyje, kai grįžo po tarnybos namo. Įžūlus chuliganas, kurį patrulis įspėjo lifte, dūrė pareigūnui peiliu. Užpuoliką pavyko sulaikyti po kelių mėnesių.

Vieno bendrabučio komendantas patrulį V.Semsę buvo priėmęs gyventi ir kartu prižiūrėti tvarką. Kol bendrabutyje gyveno Valentinas, dviejuose aukštuose į viršų ir trijuose žemyn buvo ramu.

Šalia – buvusi darbovietė

Ar pavydėjo tarnybos draugai, kai sužinojo, kad Valentinas apdovanotas Šv.Kristoforo statulėle? „Ne, tik vienas pajuokavo, kad tokia sunkia statulėle bus gerai riešutus gliaudyti“, – glostydamas trofėjų prisimena buvęs policininkas.

V.Semsė dabar dirba Dariaus ir Girėno gatvėje įmonės „IDW Meta Wood“ apsaugininku. Kitoje gatvės pusėje – patrulių rinktinės būstinė. Valentinas susitinka su buvusiais kolegomis, tik apgailestavo, kad jų gretos smarkiai išretėjo – daug buvusių bendradarbių pasitraukė į pensiją.

„Dabar policijoje daug jaunimo. Vienas automatą pameta, kitas koją peršauna. Nesuprantu, kaip taip gali įvykti. Mes juk taip pat automatus į rankas paimdavome. Nė vienas nepametė, nepaleido nereikalingo šūvio. Gerai, kad atgaivinta šauktinių kariuomenė, nors kiek jaunimą tvarkos pamokys“, – prisimindamas nesenus įvykius svarstė V.Semsė.

Neseniai V.Semsė kukliai namuose atšventė penkiasdešimtmetį. Paklaustas, kiek metų jau pensininkas, jis susimąstė.

„Kai išgirstu tokį klausimą, atsakau, kad metai, gal dveji.  Bet pasižiūriu į pensininko pažymėjimą ir paaiškėja, kad netarnauju jau visą dešimtmetį“, – nusistebėjo V.Semsė.

Prieš smurtą neužsimerkia

Pasitraukus iš tarnybos V.Semsei teko pasidarbuoti kavinės apsaugininku, Vilniaus Gedimino technikos universiteto bendrabučio administratoriumi, viešbutyje „IDW Esperanza“. Juk iš pareigūno 124 eurų pensijos nepragyvensi.

„Buvo mane peiliu užkabinę“, – prisipažino V.Semsė, paklaustas, ar po susidūrimo su chuliganu Saulėtekio alėjos bendrabutyje pasitaikė panašių įvykių.

Pasirodo, peiliu buvo užkabinę netgi ne vieną, o du kartus.

Ir alaus bokalu V.Semsė yra gavęs per galvą, kai kavinėje darbavosi apsaugininku. Gal po tokių įvykių V.Semsė pasidarė atsargesnis, stengiasi gatvėse nepastebėti incidentų?

„Negaliu eiti pro šalį, jeigu netvarka. Jeigu skriaudžia moterį ar vaiką – kaip užsimerksi?

Gal kitą kartą tavo žmoną ar vaiką išgelbės kas nors kitas. O gal ir posakis, kad buvusių policininkų nebūna, teisingas“, – samprotavo buvęs pareigūnas.

Išgirsta paniekinamą žodį

Dirbant kavinės apsaugininku V.Semsei ne kartą teko išgirsti paniekinamą žodį „mentas“. Tarp tos kavinės lankytojų buvo nemažai vadinamojo auksinio jaunimo. Kai sužinojo, kad tvarką prižiūri buvęs policininkas, vieni ėmė jo prisibijoti, o kiti – niekinti.

Policininkai V.Semsės akivaizdoje juokavo: „Kol tu nedirbai kavinėje, mums buvo gerai. Atvažiuojame ir visus chuliganus susemiame. O dabar juos reikia po visą miestą vaikytis.“

Paniekinamas žodis V.Semsę kartais lydi iki šiol. „O, mentas vaikšto“, – ne kartą yra ištarusi viena namo kaimynė.

Apie praėjusį ketvirtadienį Šv.Kristoforo statulėlėmis apdovanotus vilniečius – 2, 3 p.

Buvęs policininkas Valentinas Semsė – vienas pirmųjų vilniečių, 1998 metais apdovanotų Šv.Kristoforo statulėle. Užvakar miesto Rotušėje jos buvo teikiamos 18-ą kartą. Kaip per tą laiką pasikeitė aktyvaus policijos pareigūno V.Semsės gyvenimas?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.