Visuomenininkai ragina Laisvės premiją skirti V. Landsbergiui

Visuomeninė taryba prie

„Vėl siūlau Seimui nebesvarstyti, nesijaudinti dėl tos premijos, nes ir pinigų neimčiau, o susikaupti rimtiems valstybės darbams“, – laiške sako V. Landsbergis.<br>D. Umbraso nuotr.
„Vėl siūlau Seimui nebesvarstyti, nesijaudinti dėl tos premijos, nes ir pinigų neimčiau, o susikaupti rimtiems valstybės darbams“, – laiške sako V. Landsbergis.<br>D. Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2015-12-21 17:06, atnaujinta 2017-09-28 02:16

Tokį kreipimąsi ši taryba adresuoja Seimo Pirmininkei Loretai Graužinienei.

Kreipimosi autoriai reikalauja laikytis Laisvės premijos įstatymo, nepaniekinti Laisvės gynėjų dienos atminimo ir neįžeisti Laisvės gynėjų. Jie taip pat prašo garbingai ištaisyti galimai padarytas moralines, etines ir teisines politikų klaidas bei laiku įteikti Laisvės premiją komisijos teisėtai išrinktam pretendentui V. Landsbergiui.

Kaip jau skelbta, V. Landsbergis atviru laišku kreipėsi į Seimo Pirmininkę L. Graužinienę, ragindamas negaišti laiko dėl Laisvės premijos.

„Gerbiama Ponia Lietuvos Seimo Pirmininke, matau, kad Seimo nariai be reikalo vargsta ir gaišta laiką dėl 2015 metų Laisvės premijos. Jau iškart buvau pasakęs viešame portale tą lapkričio dieną: Seimo nariai balsavo arba nebalsavo, ir dalykas baigtas. Šiandien vėl siūlau Seimui nebesvarstyti, nesijaudinti dėl tos premijos, nes ir pinigų neimčiau, o susikaupti rimtiems valstybės darbams“, – laiške sako V. Landsbergis.

Gruodžio 17 d. Seimo Pirmininkė L. Graužinienė sakė išgirdusi profesoriaus prašymą.

„Aš profesoriaus Vytauto Landsbergio atvirą laišką perskaičiau, aš jį išgirdau“,- žurnalistams yra sakiusi L. Graužinienė.

Lapkričio 24 d. Seimas nepritarė siūlymui 2015 metų Laisvės premiją paskirti prof. V. Landsbergiui.

Po svarstymo už šį Seimo Pirmininko pavaduotojos, Laisvės premijų komisijos pirmininkės Irenos Degutienės pristatytą Seimo nutarimo projektą balsavo 53 Seimo nariai, prieš buvo 13, susilaikė 48 parlamentarai. Nepritarus projektui po svarstymo, jis grąžintas komisijai tobulinti, primena ELTA.

Vadovaujantis Laisvės premijos įstatymu, 2011 m. rugsėjo 15 d. įsteigta Laisvės premija. Ja siekiama įvertinti asmenų ir organizacijų laimėjimus ir indėlį ginant žmogaus teises, plėtojant demokratiją, skatinant tarpvalstybinį bendradarbiavimą kovojant už Rytų ir Vidurio Europos tautų laisvą apsisprendimą ir suverenitetą.

Laisvės premija kiekvienais metais įteikiama Laisvės gynėjų dieną – sausio 13-ąją.

Seimo Etikos ir procedūrų komisija yra rekomendavusi Laisvės premijos šiais metais neskirti niekam.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.