Stambi korupcija ar girta vairuotoja labiau žemina valstybę?

Prezidentė Dalia Grybauskaitė, kai neseniai lankėsi Panevėžyje, Pajuostyje įsikūrusiame kariniame dalinyje, galėjo specialiai ignoruoti to miesto merą R.Račkauską, nes pastarasis priklauso Seimo nario P.Urbšio judėjimui. Tokia yra mano versija.

Daugiau nuotraukų (1)

Bronius Matelis

Dec 22, 2015, 4:28 PM, atnaujinta Sep 27, 2017, 9:59 PM

P.Urbšys pastaruoju metu stipriai kimba prokurorams į atlapus ir bando juos priversti apklausti prezidentę dėl neva jos pasakytų žodžių, kad kandidatei į generalines prokurores Kaišiadorių rajono apylinkės teismo pirmininkei E.Dambrauskienei buvo pasiūlyta išsipirkti siūlomą postą.

Kandidatė mokėti nenorėjo, todėl kažkas (tikėtina iš Seimo narių) rengė slaptus susitikimus ir užkirto šiai kandidatei kelią į šį postą. Posėdyje pas šalies vadovę neva buvo minimos ir sąmokslininkų J.Sabatausko ir P.Urbšio pavardės.

Generalinės prokuratūros prokurorai ir STT pareigūnai mėto dabar tą P.Urbšio pareiškimą lyg karštą bulvę, tikėdamiesi, kad netrukus ji atvės ir tada bus galima ją nukišti kur nors giliau.

Žinant D.Grybauskaitės charakterį nesunku nuspėti, kad merui R.Račkauskui rankos ji nebepaspaus net ir tada, kai visi iš baimės tratėdami valstybės valdininkai bus išrikiuoti jos priimamajame kokia nors proga. Visiems ranką spaus, o Panevėžio merui – ne.

Šią sunkią dalią jau patyrė Seimo pirmininkė L.Graužinienė, kuri kartą nepagalvojo ir netyčia garsiai leptelėjo, kad ir ji turi savo nuomonę valstybės valdymo klausimais. Mažiausiai metus ar net ilgiau antras asmuo valstybėje buvo tapęs tuščia vieta – net įvairiuose minėjimuose prezidentė su antruoju pagal svarbą valstybėje žmogumi elgėsi lyg su durininku.

Tai suveikė. Dabar L.Graužinienė yra tikrai antras pagal svarbą asmuo valstybėje. Ir Seimo pirmininkė puikiai žino to įvertinimo kainą.

Iš kur tokios gilios prezidentės įžvalgos? Iš asmeninės patirties.

Per pirmąją savo kadenciją dėl išskirtinio dėmesio stokos D.Grybauskaitė atsisakė Prahoje susitikti su JAV prezidentu B.Obama. Tada apžvalgininkas E.Lucasas pasakė, kad į Baltuosius rūmus mūsų prezidentė paklius nebent kaip turistė.

Supratusi, kaip nefaina būtų jai, valstybės vadovei, brautis į Baltuosius rūmus su būriu prakaituotų turistų, D.Grybauskaitė greit išmoko pamokas ir po kelerių metų, tiesa ir vėl kartu su kitų šalių vadovais (geriau jau taip nei su turistais), pateko pas B.Obamą per pagrindinį įėjimą.

Dabar tų pačių elgesio taisyklių D.Grybauskaitė moko savo mažutėlius.

Apie tai, kad D.Grybauskaitė atvyko į karinį dalinį, Panevėžio meras R.Račkauskas sužinojo gal išgirdęs per radiją, kai ji jau buvo išvykusi. Prezidentūra mero irgi neinformavo, kaip jis turėtų elgtis toje situacijoje, kai netikėtai sužinos, kad jo valdose lankosi prezidentė D.Grybauskaitė.

Ar tai kaip nors pakenks Lietuvos valstybei? Jokiais būdais. Tiesiog kiti merai žinos, kad prieš ką nors sakydami jie privalo tris kartus pamatuoti ir tik tada rėžti.

Geriausias sakinys, kurį reiktų mintinai visiems išmokti yra toks: „Prezidentė yra valstybės vadovė ir ji turi teisę…“ Atsiprašau, Loreta, kad pasiskolinau, bet jis taip pakiliai skamba, kad nepacituoti jo tiesiog negalėjau.

STT labai aršiai griebėsi Nacionalinės žemės tarnybos vadovės D.Gineikaitės bylos ir pradėjo tyrimą dar tik dėl galimo ar menamo nusikaltimo, kad kažkas galbūt galėjo bandyti nuslėpti D.Gineikaitės girtumą.

Tačiau P.Urbšio atveju nusikaltimas jau įvardytas: kažkas siūlė apylinkės teismo pirmininkei nusipirkti generalinio prokuroro postą. Ir nieko menamo čia nėra, čia viskas atvira ir labai rimta, o galimas informacijos šaltinis dar rimtesnis – Lietuvos Respublikos prezidentė D.Grybauskaitė.

Kažkaip darosi nejauku matant, kad STT vadovams labai rūpi girtos ir įžūlios vairuotojos, nors tai irgi yra be galo svarbu, bet juos kažkodėl mažai domina informacija, kiek kainuoja teismo teisėjo, viceministro ar generalinio prokuroro postas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.