Sugadintos V. Baltraitienės Kalėdos

Žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė gavo nemalonią kalėdinę dovaną nuo savo favoritės pavaldinės – Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) vadovės Daivos Gineikaitės. Ir visgi – buvo tos 1,6 promilės tikros, ar politiniai priešai suorganizavo – ne čia šuo pakastas.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2015-12-22 09:18, atnaujinta 2017-09-28 00:45

Kad ir kaip ciniškai tai skambėtų – nenutiko nieko ypatingo – niekas nežuvo. Susidūrė du visureigiai – „Mitsubishi Qutlander“ ir „Nissan Qashqai“. Įtariamoji avarijos kaltininkė NŽT direktorė, kuriai nustatytas vidutinis girtumas. Toliau viskas pagal žanro taisykles: neigimas, ekspertizės, atostogos, Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) tyrimas dėl galimo girtumo slėpimo. Ir ministrės V.Baltraitienės pavargusi veido išraiška dėl situacijos beviltiškumo.

Ne vienas aukšto ir žemo rango policininkas bei saugumietis yra užlipęs ant grėblio, kuris pasipynė po kojomis ministrės numylėtinei – poniai Daivai. Tikėti politinės provokacijos versija galima, tačiau ji nieko iš esmės nepaneigia.

Operacija, kai lėbaujant kartu paskui, iš anksto suplanavus, nenaudingas asmuo įskundžiama kelių policijai, yra seniai žinoma banalybė. Reikalas tik toks, kad įkliuvusio asmens tai niekaip nepateisina. Juolab, kad algos, dirbant tokiose pareigose, taksi paslaugoms turėtų pakakti. Gal šiuo atveju buvo panašiai, o gal truputį kitaip – nežinau. Po kiek laiko galbūt išsiaiškins STT, kuri jau tiria promilių detektyvą.

Situacija įdomesnė tuo, kad D.Gineikaitė gali netekti pareigų dėl tegul ir reikšmingo, bet ne paties reikšmingiausio dalyko iš tų, kurie seniai ir gerai žinomi žurnalistams, politikams, ministrei V.Baltraitienei. Situacija NŽT yra nenormali nepriklausomai nuo šio konkretaus incidento aplinkybių.

Rašydamas tekstą, laikau rankose šūsnį anoniminių ir pusiau pasirašytų tarnybos darbuotojų skundų, kuriuos yra gavusi ir Prezidentūra, ir Seimo kaimo reikalų komitetas, ir ministrė V.Baltraitienė, ir kitos instancijos. Net Darbo partijos ir valdančiosios koalicijos partnerių gretose yra daug „nepatogių klausimų“ tiek D.Gineikaitei, tiek ministrei.

Pastaroji pripažįsta skundus mačiusi. Tame tarpe ir susijusius su alkoholine problematika.

Citata iš vieno tipiško, Seime prie dauginimo aparatų besimėtančio rašinio: „Darbuotojai įbauginti.

Pati D.Gineikaitė mėgsta linksmintis darbo metu, leidžia sau neatvykti į darbą ir išvykti kada nori ir kur nori. Kaip psichologinio poveikio priemones direktore naudoja girta skambinėdama naktimis darbuotojams ir grasindama vienokiu ar kitokiu būdu susidorosianti“.

„Darbuotojai“, „skyrių vadovai“ „Marius B“ – kokių tik pseudonimų nėra susigalvoję žmonės, rašantys oficialiai registruotus raštus įvairioms instancijoms ir žiniasklaidai. Juose yra daug visai kitokio mąsto problemų, nei polinkis į perteklines linksmybes. Dalį jų žiniasklaida jau aprašė, o dalies dar ne.

Antai, žinoma, kad STT yra atlikusi kratas ir poėmius buvusio NŽT Vilniaus skyriaus vadovo A.Juškos darbo vietoje ir namuose.

Įtariama, kad paskubomis „suderinus“ žemės sklypo kadastro bylą ir parengus šio sklypo suformavimo dokumentus, 14 717 kvadratinių metrų valstybinio miško buvo neteisėtai išnuomotas 54 metams. Tai padaryta ne aukciono tvarka, dargi sugebėjus į Registrų centro duomenis įtraukti neva sklype esantį statinį. Mat jam nesant miško nuoma, pagal įstatymus, būtų negalima.

Minėtas statinys vaiduoklis, kurio tariamas adresas yra Eišiškių pl.21, Vilnius – ne vienintelis tokio „derinimo“ atvejis“. STT domisi ir sklypu Žvėryno rajone, ir aplinkybėmis, kuriomis išparceliuotas sklypas, esantis sostinės Konstitucijos prospekte 14A ir tai toli gražu ne sąrašo pabaiga.

Gal D.Gineikaitė tiesiogiai net ir niekuo dėta visose šiose istorijose, tačiau vadovas lyg ir atsako už padėtį tarnyboje, kuri jau yra aiškiai nuodinga ir nekontroliuojama. Teiginys, kad su pertvarką vykdančia vadove susidoroja senasis klanas gal ir turėtų prasmės, tačiau STT pradėtų tyrimų figūrantų (tarp jų ir A.Juškos) pavardės yra jau ir iš naujai direktorės paskirtųjų sąrašo.

O ministrės fanatišką vaidmenį ginant valdininkę suprasti galima nebent įvertinant faktą, kad iki Seimo rinkimų laiko nėra daug, kadrų gerose vietose norisi palikti. Akivaizdu juk, kad Darbo partija tiek mandatų ir ministerijų savo žinioje nebeturės.

Ir visgi – negi tokios didelės partijos gretose – toks milžiniškas kadrų deficitas? Štai apie ką per Kūčias prie stalo teks mąstyti V.Baltraitienei. Ne kas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.