Truputį patriukšmausime, o po Kalėdų išsikraustysime

„Laikinoji sostinė“

Daugiau nuotraukų (1)

Jadvyga Pekarskaitė

2015-12-22 13:35, atnaujinta 2017-09-27 23:14

Nustebote, kad butai nuomojami vos mėnesiui? Nieko keista. Panaršykite skelbimų jūroje ir pamatysite, kad čia plaukioja ir vos valandai ar pusvalandžiui nuomojami būstai. Vienas iš siūlomų apartamentų privalumų dažnai nurodoma „plaukiojanti“ lova ir romantiškai nuteikianti patalynė.

Atsipūskite, šis kuklus butas Kūčių vakarą bus tuščias – reikės bočius aplankyti. Na, o jau kitą dieną žadėjo atlėkti dvi draugės su savo naujais vaikinais. Pasėdėsim, paplepėsim. Muzikikės geros viena žadėjo užgriebti. Linksminkimos, kaip sakoma, pakol jauni esma – juk Kalėdos.

Bus daug triukšmo? Oi, argi muziką galima laikyti triukšmu. Kažkam juk smagu, kad palmių ir kopų daugiau nebėra, kažkam, kad slibinams liūdna ar Martynui nesiseka pamatyti mėlyno dangaus. Skonio reikalas.

Paplepėkim apie karaokę. Ji mano draugus „veža“. Julija tikrai turi gerą balsą, o štai Simonui, kai paauglystėje su tėvais lankėsi Indijoje, dramblys ausį koją, matyt, buvo užmynęs. Na, nieko, neleisime jam ilgai dainuoti. Tačiau jo bandymai perskaityti dainos žodžius visada draugams sukelia daug smagių emocijų.

Kviesite policiją? Čia dabar! Ramybę turėsite kapuose, palūkėkite keletą metelių. Šventes reikia švęsti...

Aaa..., skaitėte Administracinių teisės pažeidimų kodeksą ir žinote, kad yra numatyta atsakomybė už garsius vakarėlius, kurie trukdo kaimynų ramybę nakties metu, nuo 22 valandos vakaro iki 6 valandos ryto. Išsilavinusi! Tai gerai. Su protingu žmogumi paprasčiau ir susitarti.

Mes galim švęsti ir dieną, tačiau tada jau jūsų buto lubos tikrai drebės. Kas per Kalėdas važiuos matuoti tų decibelų, jei ir pasiskųsite? Policijoje taip pat žmonės dirba. Tų, kurie per šventes, o ypač Naujųjų metų naktį, kai ima griaudėti fejerverkai, skundžiasi, pareigūnai dažniausiai prašo pakentėti, esą šventės baigsis ir vėl stos ramybė.

Štai pernai per Kalėdas užregistruotas 121 pranešimas apie triukšmingus kaimynus. Manote, kad visi triukšmavusieji buvo nubausti? Verta suabejoti. Vakarėlių liūtai ir zuikučiai tikriausiai tik susierzino dėl nepakančių kaimynų poelgio. Kitas, žiūrėk, net davė sau žodį, kad už sugadintą vakarėlį vienaip ar kitaip atkeršys. Būdų, kaip tai padaryti daugiabučio kaimynui, patikėkite, yra labai daug.

Turite šunį? Va, čia ir slypi jūsų silpnybė. Pabandykite išeiti į laiptinę su savo keturkoju neuždėjusi jam antsnukio. „Mane išgąsdino, dėl streso pasekmių teko kreiptis į gydymo įstaigą, patyriau materialinių išlaidų“, – štai jums ir skundas atitinkamoms tarnyboms. O jei šuo, neduokdie, 22 valandą amtels, tokį vėją, gal net uraganą galima sukelti.

Neturite šuns, bet esate mokytoja ir vakarais mokote vaikus anglų kalbos? Tai jus ir pražudys. O anas kaimynas garažiuke automobilius tyliai remontuoja. Nutrauksim tą tylą – mokesčių inspektoriai turės darbo.

Kažkas iš kaimynų turi mažų vaikų, tie naktimis klykia ir motina visą naktį vaikšto, duris tranko. Tai, be abejo, triukšmas, nors kalčiausi namo projektuotojai ar statybininkai, neįrengę garso izoliacijos. Yra ir daugiau būdų sudrausminti nepakančius skundikus.

Vienas kaunietis, keršydamas irzliai pensininkei, visą savaitę naktimis maždaug kas valandą po paveikslu imdavo gręžti sieną, tą, prie kurios stovi kaimynės lova. Kai moteris atbėgdavo bartis, kerštautoją rasdavo gulintį lovoje. Atvykę pareigūnai taip pat tik skėstelėdavo rankomis ir išeidavo įtikinti – senolei vaidenasi. Pensininkė po kurio laiko ir pati ėmė abejoti, ar jai su klausa viskas gerai ir ar gręžia sieną tas kaimynas, o ne gretimo buto gyventojas.

Kai ėmė skųstis vienos smuiku groti besimokančios mergaitės kaimynai, tėvai patarė muzikuoti savaitgalio rytais, nuo 6 valandos ryto, kai daugumos kaimynų miegas būdavo saldžiausias. Pavyko susitarti – tegul geriau groja iki 24 valandos, nei rytais, o ypač žiemą.

Tai va, rengsim vakarėlius išsinuomotame bute. Jo savininkė išvažiavo porai savaičių pailsėti į šiltuosius kraštus, ramu. O mano draugai kaip tik sugrįžo iš Airijos, Anglijos, Danijos ir Norvegijos kalėdinių atostogų. Nesedės pas tėvus daugiau nei savaitę.

Sakote, kad rasite būdų nutraukti kalėdinių ir naujamečių linksmybių maratoną, nes įstatymai galioja ir per didžiąsias metų šventes? Pabandykite. Tačiau įspėjame – būna ir blogesnių nuomininkų.

„Laikinoji sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.