Grumtynės dėl posto ministrui patuštins ir Seimo kišenę

Finansų ministrui socialdemokratui Rimantui Šadžiui rengta Kalėdų dovana – solidžiai apmokamas atstovo Europos audito rūmuose postas – gali nepigiai kainuoti ir šalies biudžetui. Mat sprendimą dėl ministro skyrimo į naujas pareigas Seimas planuoja priimti šaukdamas neeilinę sesiją.

Dėl finansų ministrui R.Šadžiui rengiamo naujo posto kilo aistrų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Dėl finansų ministrui R.Šadžiui rengiamo naujo posto kilo aistrų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius

2015-12-23 14:10, atnaujinta 2017-09-27 18:07

Seimo Socialdemokratų partijos frakcijos vadovė Irena Šiaulienė portalui patvirtino, kad tam jau surinkti reikalingi parlamentarų parašai.

Socialdemokratų iniciatyvą po Sausio 13-osios surengti neeilinį posėdį, kuriame būtų svarstomas ir Vyriausybės siūlymas skirti R.Šadžių Lietuvos atstovu į Europos audito rūmus Liuksemburge, esą parėmė „tvarkiečiai“, taip pat Lenkų rinkimų akcijos atstovai.

Seimo Darbo partijos atstovai tokiai iniciatyvai prieštarauja.

Jie trečiadienį stebėjosi, kodėl socialdemokratai paskutinę Seimo rudens sesijos dieną taip spirgėjo greičiau svarstyti šį klausimą. „Susidarė toks įspūdis, kad finansų ministrui norima prieš Kalėdas lyg ir dovaną padaryti“, – įtarinėjo „darbietis“ Vytautas Gapšys.

Tačiau politikas mano, kad skubėti nėra jokio reikalo. Anot V.Gapšio, šį klausimą galima nagrinėti Seimo pavasario sesijoje kovo mėnesį. „Prieš tai tokį klausimą dar reikėtų aptarti valdančiosios koalicijos politinėje taryboje, nes iki šiol jokių diskusijų nevyko, niekas nepasakė, o kas jį pakeis Vyriausybėje. Vis dėlto tai antras pagal svorį postas po premjero“, – portalui sakė V.Gapšys.

Juo labiau parlamentaras nepritaria, kad dėl R.Šadžiaus Seimas rinktųsi į neeilinę sesiją: „Kam valstybei tų papildomų išlaidų? Ar kas dega? Neturiu nieko prieš R.Šadžiaus kandidatūrą, greičiausiai kovą ją palaikyčiau, bet reikia paisyti ir šalies interesų.

Ar dabar visi dėl didesnės algos išsibėgios iš Lietuvos? Juk visi puikiai suprantame, kad šis postas nereiškia kokios nors ypatingos karjeros. Ten juk yra visiškas politinis užutėkis, o alga – kaip viso mūsų šalies ministrų kabineto kartu sudėjus.“

Anot V.Gapšio, žinant visas šias aplinkybes, Seimo sprendimas sušaukti neeilinį posėdį atrodo ypač negražiai. „Tas pats R.Šadžius turėtų jaustis nemaloniai, jeigu dėl jo čia visi turėtų verstis per galvą“, – koalicijos partnerių iniciatyvą kritikavo politikas.

Trečiadienį Darbo partijai priklausanti Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė nesutiko, kad klausimas dėl R.Šadžiaus skyrimo į Europos audito rūmus būtų įtrauktas į paskutinio rudens sesijos Seimo posėdžio darbotvarkę.

L.Graužinienė pareiškė, kad Vyriausybės teikimas neatitinka Seimo statuto reikalavimų, nes neišlaikytas 24 valandų terminas nuo projekto registravimo.

Vyriausybės nutarimas dėl siūlymo skirti R.Šadžių Europos audito rūmų nariu pateiktas ir priimtas trečiadienio rytą. Su šalies vadove ministro kandidatūra esą buvo suderinta antradienį.

Premjeras Algirdas Butkevičius trečiadienį aiškino, esą pati Seimo pirmininkė antradienį vykusioje Seimo seniūnų sueigoje iškėlė šį klausimą, primindama, kad Lietuva dar nėra pateikusi kandidato.

Premjero teigimu, socialdemokratai esą buvo nusiteikę pateikti R.Šadžiaus kandidatūrą pavasario sesijos pradžioje, tačiau pateikė anksčiau, reaguodami į Seimo pirmininkės paraginimą.

Anksčiau buvo kalbama, kad dėl šio posto seilę varvino ir pati L.Graužinienė. Bet Seimo pirmininkė vakar neigė, jog teikimą ji blokavo todėl, kad ir pati buvo nusitaikiusi į šį postą.

Valdančiojoje koalicijoje trečiadienį atsinaujino diskusijos, kam šis postas priklauso pagal koalicijos susitarimą.

Buvusį sveikatos apsaugos ministrą Vytenį Andriukaitį eurokomisaru paskyrę socialdemokratai aiškino, kad jokio susitarimo dėl atstovo Europos audito rūmuose esą nebuvo, o „tvarkietis“ Petras Gražulis įrodinėjo, jog jis buvo pažadėtas „darbiečiams“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.