Įtikęs ir patikęs Evaldas Pašilis raitojasi rankoves

Seimas antradienį pradžiugino prezidentę, užbaigdamas jos kančias ieškant kandidato į generalinio prokuroro postą. „Na, pagaliau!“ – po Ukmergės teisėjui Evaldui Pašiliui palankaus slapto parlamentarų balsavimo emocijų netramdė Dalia Grybauskaitė.

Daugumą parlamentarų papirko ramus E.Pašilio tonas ir kukli laikysena.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugumą parlamentarų papirko ramus E.Pašilio tonas ir kukli laikysena.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius („Lietuvos rytas“)

Dec 23, 2015, 5:21 AM, atnaujinta Sep 27, 2017, 9:08 PM

E.Pašilio kandidatūrą per slaptą balsavimą parėmė 106 parlamentarai, 11 buvo prieš, susilaikė 10. Net dėkodamas už tokį palaikymą ir gėles 42-ejų teisininkas iš Ukmergės liko santūrus – vos šyptelėjo.

Naujasis generalinis prokuroras vakar dar neatsakė, ar kraustysis į Vilnių, ar liks gyventi Ukmergėje. Apie tai jis tvirtino nei galvojęs, nei taręsis su šeima.

Laukia daug svarbių darbų

Nors Seime kalbėdamas su žurnalistais E.Pašilis prisipažino po balsavimo dar nesulaukęs prezidentės skambučio, Prezidentūra tuo pat metu jau informavo apie trečiadienio rytą numatytą jo ir šalies vadovės susitikimą.

Anot D.Grybauskaitės, naujojo prokuratūros vadovo laukia labai daug svarbių darbų: modernizuoti instituciją, sutelkti kolektyvą, gerinti ikiteisminio tyrimo kokybę ir atsakomybę, ginti viešąjį interesą, taip pat didinti visuomenės pasitikėjimą prokuratūra.

Nenori būti kišeninis

Būsimasis generalinis prokuroras vakar irgi įvardijo, kad vienas pirmųjų jo išbandymų – pokalbis su šalies vadove.

Bet E.Pašilis sklaidė kai kurių politikų nuogąstavimus, kad gali tapti kišeniniu ar telefoniniu prokuroru: „Nenorėčiau, kad mane taip vadintų.“

Naujasis Generalinės prokuratūros vadovas taip pat dėstė, kad tarp pirmųjų jo žingsnių – susipažinti su kolektyvu, tačiau neskubėjo atskleisti planų dėl komandos.

„Daug ką esu matęs tik televizoriaus ekrane, norėčiau įvertinti situaciją, negalima tik kalbėti iš Seimo tribūnos iš pradžių nesusipažinus“, – kuklinosi E.Pašilis.

Pasiūlė balsuoti atvirai

Ramus kandidato tonas ir kukli laikysena papirko skirtingų stovyklų politikus. Net socialdemokratas Bronius Bradauskas, kurį prezidentė įtarė sąmokslu prieš ankstesnę kandidatę, koridoriuje sutiktam pretendentui tvirtino neturįs priekaištų.

„Tvarkiečių“ frakcijos seniūnas Petras Gražulis garsiai stebėjosi, kad apie kandidatą nesulaukė nė vieno blogo atsiliepimo: „Priešingai, paskambino pora žmonių iš Ukmergės, kur kandidatas dirbo teisėju, pasakė – sąžiningas, principingas, padorus žmogus.“

Po tokių kalbų Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė, jau anksčiau viešai reiškusi paramą E.Pašiliui, juokais pasiteiravo, ar balsavimas dėl jo kandidatūros negalėtų vykti atvirai, kaip to anksčiau reikalavo D.Grybauskaitė.

Laimingą pabaigą prisipažino nujautęs ir pats E.Pašilis.

Du D.Grybauskaitės kandidatus išbrokavo

* Spalio mėnesį Seimas nepritarė prezidentės siūlymui generaline prokurore skirti Kaišiadorių apylinkės teismo pirmininkę E.Dambrauskienę.

* Vasarą buvo atmestas D.Grybauskaitės pateiktas pirmasis kandidatas į generalinius prokurorus – Kauno apygardos teismo pirmininkas N.Meilutis.

* Prokuratūrai laikinai vadovauja generalinio prokuroro pavaduotojas D.Raulušaitis, kai birželį buvo atleistas D.Valys. Aštuonis mėnesius trunkančios jo atostogas turėtų baigtis tik vasarį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.