L. Graužinienė užkirto R. Šadžiui kelią į Europos audito rūmus

Premjeras socialdemokratų lyderis

R.Šadžius 2012 metais tapo šios Vyriausybės finansų ministru.<br>D.Umbraso nuotr.
R.Šadžius 2012 metais tapo šios Vyriausybės finansų ministru.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 23, 2015, 9:12 AM, atnaujinta Sep 27, 2017, 8:43 PM

„Jo kompetencija tokia, kad jis gali užimti šias pareigas. Negalima teikti žmogaus, kuris yra nekompetentingas“, – žurnalistams trečiadienį Seime į klausimą, kodėl pasirinkta finansų ministro kandidatūra, atsakė premjeras.

Pasak jo, R.Šadžiaus kandidatūrai raštu yra pritarusi ir prezidentė Dalia Grybauskaitė.

„Čia ne turgus. Tikrai. Mes neprekiaujame“, – vėliau Vyriausybėje žurnalistams sakė A.Butkevičius, paklaustas, ar būta susitarimo su prezidente, jog R.Šadžiaus kandidatūra bus teikiama tuo atveju, jei Seimas pritars šalies vadovės teiktai generalinio prokuroro kandidatūrai.

D.Grybauskaitės atstovė spaudai Daiva Ulbinaitė BNS tvirtino, kad R.Šadžiaus kandidatūrą premjeras su prezidente suderino antradienį, bet prezidentės pritarimo motyvų nenurodė. Klausiamas, kas užimtų R.Šadžiaus pareigas, A.Butkevičius sakė, jog šis klausimas dar nesvarstomas: „Tikrai šito klausimo nesvarstome, ministras pirmininkas tuo pačiu ir finansų ministru būna, bet aš čia pajuokavau prieš Kalėdas“.

Anot D.Ulbinaitės, jei R.Šadžiaus kandidatūrai pritars Seimas, finansų ministrų kaita turėtų įvykti tik kitų metų gegužę, tad kandidatūras planuojama derinti vėliau.

„Prezidentės keliami kriterijai – profesionalumas, skaidrumas ir kiti, kurie buvo taikomi ir kitiems ministrams“, – sakė ji. Klausiamas, kaip vertina, kad Seimo pirmininkė „darbietė“ Loreta Graužinienė blokavo R.Šadžiaus skyrimo klausimo įtraukimą į darbotvarkę, premjeras tvirtino esantis nustebęs. „Antradienį pati Seimo pirmininkė seniūnų sueigoje pasiūlė, kad šitas klausimas būtų priimtas, nes Lietuva kol kas nėra pateikusi kandidatūros į Audito rūmus.

Mes sureagavome į jos pasiūlymą ir skubėjome sutvarkyti visus dokumentus, suderinti su prezidente, Vyriausybėje priimti sprendimą ir pateikti Seimui, bet šiandien Seimo pirmininkė kažkodėl pasakė, kad neišlaikytos 24 valandos, nors aš manau, niekas nedraudžia tokių sprendimų svarstyti neišlaikius 24 valandų“, – sakė premjeras.

Pasak jo, dėl šio klausimo arba reikės šaukti neeilinę sesiją, arba sprendimą priimti prasidėjus pavasario sesijai kovo pradžioje. Žurnalistams Vyriausybėje premjeras trečiadienį aiškino, jog socialdemokrati buvo nusiteikę pateikti R.Šadžiaus kandidatūrą pavasario sesijos pradžioje, tačiau pateikė anksčiau reaguodami į Seimo pirmininkės paraginimą.

Seimo pirmininkė tuo tarpu sako per seniūnų sueigą tik priminusi, kad dar nėra pasiūlytas kandidatas į Europos Audito rūmus, bet Vyriausybę sakė neišlaikius terminų.

„Aš nenoriu leistis į komentarus, tai, kad Vyriausybė pavėlavo pateikti šią kandidatūrą, tai aš eilinį kartą priminiau, kad mes vėluojame pateikti pagal nustatytus terminus kandidatą į Audito rūmus. Bet vyriausybė nepateikė laiku dokumentų, turi būti prieš 24 valandas registruotas Seimo nutarimas, todėl Seimas nesvarstė“, – žurnalistams sakė L.Graužinienė.

Klausiama, kaip vertina politikų kalbas, esą blokavo teikimą, nes pati buvo nusitaikiusi į šį postą, L.Graužinienė sakė nenorinti to komentuoti: „Aš nenoriu komentuoti ir nenoriu jokių interpretacijų, šiandien nebuvo išlaikytos procedūros, jeigu Vyriausybė norėjo tą padaryti, galėjo iš anksto užregistruoti ir mes galėjom tai padaryti“.

Tuo tarpu „tvarkiečių“ seniūnas Petras Gražulis BNS sakė, kad šį klausimą teks svarstyti koalicijoje, nes atstovo Europos Audito rūmuose kvota pagal koalicinį susitarimą iš pradžių buvo numatyta „darbiečiams“.

Seimo pirmininkė L.Graužinienė trečiadienį užblokavo, kad į paskutinio rudens sesijos parlamento posėdžio darbotvarkę būtų įtrauktas Vyriausybės teikimas dėl finansų ministro socialdemokrato R.Šadžiaus skyrimo į Europos audito rūmus.

L.Graužinienė pareiškė, kad Vyriausybės teikimas neatitinka Seimo statuto reikalavimų, tai yra neišlaikytas 24 valandų terminas nuo projekto registravimo.

Vyriausybės nutarimas dėl siūlymo skirti R.Šadžių Europos Audito Rūmų nariu priimtas trečiadienio rytą.

„Aš nesuprantu, ko socialdemokratai taip nerimsta? Kalėdos dar neatėjo, nedėkit po eglute dovanų per anksti“, – sakė „darbietis“ Vytautas Gapšys, atremdamas socialdemokratų raginimus įtraukti R.Šadžiaus klausimą į darbotvarkę. Nutarimo projektą, kuriuo R.Šadžių siūloma skirti į Europos Audito Rūmų narius, Vyriausybės kanceliarija pateikė trečiadienį – praėjus dienai po to, kai Seimas patvirtino prezidentės teiktą kandidatą į generalinius prokurorus Evaldą Pašilį.

Premjeras Algirdas Butkevičius spalį yra teigęs, kad finansų ministras R.Šadžius būtų kompetentingas dirbti Europos Audito Rūmuose, tačiau tikino, kad kandidatūra tuomet dar nebuvo suderinta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.