Paveldo sargybine paskirta Žaliojo tilto skulptūrų gynėja

Gali būti, kad sovietinės skulptūros bus vėl užkeltos ant Vilniaus Žaliojo tilto – tik apkaltos grotomis. Trečiadienį Seimas svarstė Evelinos Karalevičienės kandidatūrą į Kultūros paveldo komisijos pirmininko postą.

Sovietinės skulptūros nuo tilto buvo nukeltos šių metų vasarą.<br>D.Umbraso nuotr.
Sovietinės skulptūros nuo tilto buvo nukeltos šių metų vasarą.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys, BNS

Dec 23, 2015, 10:14 AM, atnaujinta Sep 27, 2017, 7:51 PM

Pristatydama savo kandidatūrą ji siūlė blaiviai vertinti sovietinį kultūros paveldą, taip pat restauruoti ir išsaugoti daug ginčų kėlusias, sovietmetį simbolizuojančias skulptūras ant Žaliojo tilto. Tik apkaltas grotomis, kaip nelaisvės simboliu.

Už E.Karalevičienės kandidatūrą pasisakė socialdemokratų ir valdančiosios koalicijos Seimo narių dauguma.

Prieš karštai stojo dešinieji. Konservatorius Andrius Kubilius sakė suprantantis, kad Žaliiojo tilto balvonai daug kam siejasi su jaunyste ir anuomet turėtomis galiomis.

„Bet pagaliau atskirkime, kas yra kultūrs vertybė, kas ne. Nematau, kad Žaliojo tilto skulptūros būtų menas“.

„Man labai keista, kad prieš skulptūras ir apskritai sovietmečio kultūros paveldo labiausiai bijo buvę komunistai“, – tarė už E.Karalevičienės kandidatūrą pasisakęs Seimo narys Povilas Gylys.

Istorinio paveldo politiką formuojanti Valstybinė kultūros paveldo komisija (VKPK) siūlo sukurti specialią tarybą, kuri užsiimtų būtent sovietinio palikimo išsaugojimu.

 Per prisistatymą Seime atsakydama į konservatorių klausimą E.Karalevičienė sakė, kad prieštaringai vertinamos sovietinės Žaliojo tilto skulptūros turėtų būti išsaugotos.

„Kalbant apie Žaliojo tilto skulptūrų klausimą, atsakyčiau vienareikšmiškai: -taip, jį reikia saugoti“, – į konservatorės Irenos Degutienės klausimą, koks turėtų būti Vilniuje, ant Žaliojo tilto, stovėjusių sovietinių skulptūrų likimas, atsakė E.Karalevičienė.

Vėliau BNS ji patikslino kalbėjusi apie skulptūrų išsaugojimą „plačiąja prasme“, kaip sovietinės kultūros paveldą.

E.Karalevičienė komisijos vadove paskirta vietoje kadenciją baigusios Gražinos Drėmaitės. Pagal išsilavinimą menotyrininkė E.Karalevičienė  yra nekilnojamojo kultūros paveldo apsaugos specialistė – ekspertė.

Daugiau nei 60 metų ant Žaliojo tilto buvusios skulptūros nukeltos liepos viduryje argumentuojant avarine būkle. Sostinės meras Remigijus Šimašius nelinkęs skulptūrų grąžinti ant tilto, bet yra patikinęs, kad jų klausimas bus sprendžiamas tik tuomet, kai ekspertai atsakys, ar jas dar reikia saugoti. Skulptūros šiuo metu nėra restauruojamos, jos tiesiog saugomos vienos savivaldybės įmonės teritorijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.