Kalėdų Senelis – perteklinis personažas

Kas nesiliauja inkšti dėl šv. Kalėdų komercializacijos ir išaugusio vartotojiškumo bumo šiuo metų laiku, laikantis loginio nuoseklumo principo privalėtų išsižadėti Kalėdų Senelio personažo kaip labai palankaus vartotojiškumo siužetui išsiplėtoti šventinio šurmulio katalizatoriaus.

Daugiau nuotraukų (1)

Edvardas Čiuldė

Dec 25, 2015, 12:17 PM, atnaujinta Sep 27, 2017, 12:22 PM

Kita vertus, net ir didžiausi kritikai tikriausiai sutiktų, kad atkeliaujantis iš didžiųjų prekybos centrų vartotojiškumo stichijos Kalėdų Senelis vis dėlto yra kažkas geriau nei deficito visuomenės Senis Šaltis, dalijantis negudrias proletariškas dovanėles prie eglutės su raudonąja žvaigžde. Tačiau iš tiesų – ar Kalėdų Senelis nėra tas perteklinis personažas, kuris labiau trukdo nei padeda suvokti tikrąją šv. Kalėdų mistinę gelmę, nukreipia dėmesį kažkur pro šalį, užstoja, jeigu galima taip pasakyti, ką tik gimusio Dievo spindulingąjį veidą.

Negana to, ankstyvoje vaikystėje tikėjimo gerąja žinia klausimas neretai susiveda į tikėjimo Kalėdų Seneliu klausimą, nors niekas pernelyg nepuola kaltinti žmogaus prigimtinio infantališkumo dėl tokios tikėjimo dalykų profanacijos. Kaip yra teigęs vienas pamokslininkas, susitikimas su Dievu net ir mentaliniu lygmeniu reikalauja iš žmogaus ne mažesnės drąsos nei pasiryžimas įeiti į narvą pas liūtą.

Dar kitaip tariant, žmogui sunku, beveik neįmanoma atlaikyti Dievo žvilgsnio naštos, todėl Dievo užgimimo šventėje mums yra reikalingas dar ir koks nors kičas, galimybė pasislėpti po išgalvoto personažo kauke, karnavalinis šurmulys su Bažnyčios dalyvavimu, kiti mūsų baigtinumą liudijantys ženklai, leidžiantys patikėti, kad žmogui bus atleista daugiau, nei būtų galima  atleisti. Kai kas šios šventės intensyvumą gali pakelti tik užpylę akis, taip bandydami išsisukti nuo akistatos. Taigi Kalėdų Senelis nėra iš tolo joks Dievo simuliakras, pavadavimas ar pakeitimas, o yra savotiškas sublimacijos technologinis triukas, leidžiantis kelionėje skustuvo ašmenimis išlaikyti pusiausvyrą persiėmus labiausiai patogia tokiam reikalui somnanbuline lunatiko būsena.

Todėl labai tikėtina, kad, bėgant laikui, Kalėdų Senelio vaizdinys keisis, žmonijai dėl to nepatiriant jokių moralinių nuostolių ir vaizduotės diskomforto.

Iš tiesų – ar labai kentėtume, jeigu pasikinkiusį elnius rogėse Kalėdų Senelį po kurio laiko pakeistų atvykstantis su delfinų kinkiniu vandens slidėmis Kalėdų Senis? Juk, įvertinus mūsų tobulėjimo tempus visomis tolerancijos kryptimis, galima tikėtis, kad ne už kalnų tas metas, kai Kalėdų Senelį pakeis Kalėdų Senelė, atvykstanti į kiekvieno geros valios žmogaus namus su atletišku Snieguoliu.

Ne, ne, tikrai ne, Snieguolė ar Snieguolis yra rusiškos vaizduotės išvaržos padarinys, o mūsų nuosaikiosios vaizduotės geografinei platumai labiau tiktų Kalėdų Senelės palydovas Senis Besmegenis, pageidautina juodaodis, o dėl galutinės tolerancijos pergalės – kokios nors seksualinės mažumos atstovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.