Užupio kalviai neturi paslapčių

Užupio kalvystės muziejus-galerija pelnė svetingiausios Vilniaus galerijos titulą. Čia galima matyti, kaip kalami kryžiai ar lietuviškos saulutės. Iš viso šįmet atrinkta 12 svetingiausių vietų.

Lankytojai galerijoje gali ne tik įsigyti suvenyrų, bet ir patys jų nusikalti.
Lankytojai galerijoje gali ne tik įsigyti suvenyrų, bet ir patys jų nusikalti.
Lankytojai galerijoje gali ne tik įsigyti suvenyrų, bet ir patys jų nusikalti.<br>D.Umbraso nuotr.
Lankytojai galerijoje gali ne tik įsigyti suvenyrų, bet ir patys jų nusikalti.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Arūnas Dumalakas („Lietuvos rytas“)

Dec 27, 2015, 10:21 PM, atnaujinta Sep 27, 2017, 3:39 AM

„Patirk, ką reiškia būti kalviu!“ – kviečia kalvystės muziejus-galerija Užupyje. Joje galima į rankas paimti plaktuką ir nusikalti suvenyrą, pajusti, ką reiškia lankstyti plieną, po truputį išgaunant norimą formą.

„Esame įsitikinę, kad gyvojo amato tradicijos, kurias pateikiame mūsų muziejuje, padės mums ir mūsų augančiai kartai išlaikyti glaudų ryšį su protėvių pasaulio ir grožio supratimo ištakomis“, – sakė galerijos vadovas Raimondas Vaitkūnas.

Galerija jau daugiau nei dešimtmetį dalyvauja Vilniaus dailiųjų amatų ir etnografinių verslų asociacijos programoje ir demonstruoja amatą gyvai.

Galerijos lankytojai – vaikų darželių auklėtiniai, mokyklų moksleiviai, turistų grupės, vilniečiai. Susitarę su galerijos darbuotojais iš anksto jie gali ne tik paklausyti pasakojimo apie kalvystės raidos istoriją, bet ir patys išmėginti savo jėgas – prisiliesti prie žėruojančios geležies apdirbimo paslapčių.

Anot R.Vaitkūno, šiais laikais veikianti kalvė miesto širdyje – gana retas reiškinys. Atveriame galerijos duris, peržengiame slenkstį ir patenkame į praėjusio šimtmečio atmosferą.

Keliolikos kvadratinių metrų patalpoje telpa viskas: tikra kalvė, kurioje visiems įrankiams – daugiau nei pusė amžiaus, čia pat patogios kaltinės kėdės, o šalia stovinčioje senovinėje spintoje ir lentynose sudėti įvairiausi dirbiniai – nuo kalvių vinių ir laimę nešančių pasagų iki subtilių žvakidžių ir kalviškos juvelyrikos pavyzdžių, įvairiausių atlikimo stilių ir paskirties suvenyrų.

Galerijoje galima pamatyti ir tai, kas įrašyta į UNESCO kultūros nematerialaus paveldo sąrašą: tik Lietuvoje išlikusias, pagonybės simboliais papuoštas ir senovės lietuvių pasaulėjautą perduodančias saulutes.

Kryždirbystės istorijai atminti ir įprasminti galerijoje veikia nuolatinė lietuviškų kryžių paroda.

Svetingiausius rinko aštuntą kartą

Vilniečiai ir miesto svečiai svetingiausius viešbutį, restoraną, kavinę, muzikinį klubą, barą, muziejų, galeriją, krautuvėlę ar gidą rinko aštuntus metus.

Nuo gegužės vykusio konkurso metu galėjo balsuoti vilniečiai bei miesto svečiai. Už, jų nuomone, svetingiausius Vilniuje savo balsus atidavė 8500 žmonių.

Svetingiausiu didžiuoju viešbučiu pripažintas „Holiday Inn Vilnius“, vidutiniu viešbučiu – „Shakespeare Boutique Hotel“, mažuoju viešbučiu – „City Hotels Rūdninkai“.

Svetingiausiu restoranu tapo „Kitchen“, kavine – „Cat Cafe“, muzikiniu klubu – „Tamsta“, baru – „Piano man“, muziejumi – Energetikos ir technikos muziejus, galerija – Užupio kalvystės muziejus-galerija, krautuvėle – Užupio krautuvė, turizmo agentūra – „Amber Tour“, o gidu – Kristupas Šepkus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.