Pensininką pribloškė Širvintų merės cinizmas ir nežmoniškumas

Vilniuje gyvenantis 64 metų Eugenijus Kavaliauskas po apsilankymo Širvintų rajono tarybos posėdyje pasijuto tarsi koks beteisis baudžiauninkas, trukdantis dirbti išrinktiesiems valdžios atstovams. „Man net nebuvo leista pasisakyti“, – skundėsi pensininkas.

Širvintų rajono savivaldybė nepatenkino pensininko prašymo.<br>D.Zimblienės nuotr.
Širvintų rajono savivaldybė nepatenkino pensininko prašymo.<br>D.Zimblienės nuotr.
Širvintų rajono savivaldybė nepatenkino pensininko prašymo.<br>D.Zimblienės nuotr.
Širvintų rajono savivaldybė nepatenkino pensininko prašymo.<br>D.Zimblienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Daiva Zimblienė

Dec 29, 2015, 6:19 PM, atnaujinta Sep 26, 2017, 5:59 PM

Širvintų rajono savivaldybės slenksčius E. Kavaliauskas mynė ne iš gero gyvenimo. Jis kreipėsi į rajono tarybą prašydamas sumažinti žemės mokestį už Jauniūnų seniūnijoje, Skėterių kaime, turimą daugiau kaip 11 hektarų žemės sklypą arba visiškai nuo šio mokesčio atleisti.

Nuo 2000 metų vyras sąžiningai ir laiku mokėjo visus už šią žemę apskaičiuotus mokesčius, o šiemet to daryti jau neišgali.

„Pernai spalį tapau pensininku. Mano pensija – 300 eurų, o penkeriais metais jaunesnė žmona yra bedarbė, turi negalią, už kurią gauna 92 eurus. Taigi, turime per mėnesį išgyventi iš 392 eurų – išlaikyti butą, prasimaitinti. Iš kur paimti tuos 742 eurus ir susimokėti už 2015 metus apskaičiuotą žemės mokestį?“ – klausė E.Kavaliauskas.

Pasisakyti gali tik užsiregistravusieji

Tikėdamasis, kad Širvintų politikai atsižvelgs į sunkią jo šeimos finansinę padėtį ir suteiks jam mokesčio lengvatą, pensininkas buvo atvykęs į lapkričio 27-osios tarybos posėdį, į kurio darbotvarkę buvo įtrauktas jo klausimas.

Tačiau taryba E. Kavaliausko prašymo nepatenkino, o posėdžiui vadovavusi rajono merė Živilė Pinskuvienė neleido jam net pasisakyti ir paaiškinti tarybai susidariusios padėties.

„Juk nuo jų sprendimo viskas priklauso. Deja, niekas net nesigilino į reikalo esmę, niekas man nepateikė klausimų. Man tiesiog buvo neleista kalbėti. „Jeigu norėjote pasisakyti posėdžio metu, privalėjote prieš valandą užsiregistruoti. O dabar prašome netrukdyti dirbti“, – šiurkščiai paaiškino man Ž. Pinskuvienė. „Netrukdykite dirbti“, –  pabrėžė ji dar kartą.

Buvau priblokštas merės cinizmo ir nežmoniškumo. Kodėl tokie žmonės yra valdžioje? Iš kur ji? Ji juk deklaruoja, kad dirba žmonėms... Kokiems žmonėms? Kas jie? Iš kur aš galiu žinoti, kad reikia registruotis norint pasisakyti per tarybos posėdį? Aš juk ten pirmą kartą gyvenime buvau, ir su posėdžiavimo tvarka manęs niekas nesupažindino“, – piktinosi E. Kavaliauskas. Tą pačią dieną jis apskundė jo klausimą taip atmestinai nagrinėjusius politikus tarybos Etikos komisijai.

Sklypas – parduodamų sąraše

Jis tikino, kad jau ne vienus metus nesėkmingai bando parduoti našta tapusį žemės sklypą. Vilnietis norėjo įgyvendinti turėtą verslo planą – užsiimti kaimo turizmo verslu. Tam jis Skėterių kaime įsigijo ir į vieną sujungė kelis sklypus, pakeitė žemės paskirtį iš žemės ūkio į rekreacinę, parengė detalųjį planą.

„Mums sako esą kokie turtingi esame, kiek žemės turime. Bet juk tame sklype jokia veikla nevyksta, jokių pajamų iš jo negaunu ir negaliu gauti. Nebent pavyktų parduoti“, – sakė pašnekovas, pernai už parduodamą savo žemės sklypą prašęs beveik milijono litų.

E. Kavaliauskas tik geru žodžiu paminėjo Valstybinės mokesčių inspekcijos ( VMI ) darbuotojus, kurie ne tik iki lapkričio 26-osios buvo sustabdę jam delspinigių skaičiavimą už laiku (iki lapkričio 16 dienos) nesumokėtą žemės mokestį, bet ir patarė teikti prašymą savivaldybei dėl šio mokesčio sumažinimo arba visiško atleidimo nuo jo.

„Antra institucija, kuri parodė geranoriškumą ir žmogiškumą, buvo Registrų centras. Jo darbuotojai perskaičiavo sklypo vidutinę rinkos vertę į daug mažesnę, todėl turėtų pakisti ir žemės mokesčio dydis. Tačiau šiais metais jau nieko pakeisti negalima“, – kalbėjo vyras.

Antrą kartą nesvarstys

Širvintų rajono merė Ž.Pinskuvienė patikino, kad su E.Kavaliausku asmeniškai buvo susitikusi prieš keletą savaičių iki tarybos posėdžio ir informavusi jį, kad sprendimus dėl atleidimo nuo žemės mokesčio priima savivaldybės taryba, o ne meras.

„Išklausiusi žmogaus situaciją ir norėdama padėti, organizavau pono E.Kavaliausko susitikimą su VMI Širvintų skyriaus vadovu. Kai per tarybos posėdį buvo pristatytas sprendimo projektas, nė vienam iš 21 tarybos nario nekilo jokių papildomų klausimų. Už sprendimą neatleisti E.Kavaliausko nuo žemės mokesčio balsavo visi tarybos nariai“, – tvirtino Ž.Pinskuvienė ir pabrėžė, jog tarybos posėdžiai vyksta pagal patvirtintą reglamentą.

Širvintų rajono tarybos narys, Etikos komisijos pirmininkas Vidmantas Mateika informavo, jog E.Kavaliausko skundą komisija išnagrinėjo ir jokių pažeidimų nenustatė.

„E.Kavaliausko žemės mokesčio klausimas antrą kartą tarybai svarstyti pateiktas nebus. Šis klausimas dar iki tarybos posėdžio buvo išnagrinėtas visuose komitetuose, tarybos nariai nematė reikalo patenkinti to žmogaus prašymą. To negalime daryti vien dėl to, jog žmogus neturi pinigų, antraip tokį argumentą nurodytų gal 90 proc. visų žemės turėtojų.

Jei jau žmogus turi tokį turtą kaip žemę, privalo numatyti galimas situacijas, turėti planą A ir B. Mes nenagrinėjome, už kokią kainą ir kiek laiko jis tą sklypą mėgina parduoti. Tik manome: jei jis tą žemę nori parduoti už didesnę nei rinkos kaina, jam gali ilgai nepasisekti to padaryti.

Merė Ž. Pinskuvienė, neleisdama iš anksto neužsiregistravusiam E.Kavaliauskui pasisakyti tarybos posėdžio metu, nepažeidė nustatytos reglamento tvarkos. Tačiau aš šiuo atveju būčiau žmogui padaręs išimtį ir leidęs paaiškinti padėtį – per šią kadenciją jau ne vienam žmogui buvo suteikta tokia galimybė“, – sakė V. Mateika.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.