Rusų ir lenkų partijos staiga išsipūtė

Nuo maždaug 1100 narių iki daugiau nei 2000 – taip naujuosius metus pasitinka Rusų aljansas, prisišliejęs prie kitos tautinių mažumų partijos Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA). Kas lėmė tokį didelį šuolį?

LLRA ir Rusų aljanso diriguojami žmonės dalyvavo ne vienoje bendroje akcijoje.
LLRA ir Rusų aljanso diriguojami žmonės dalyvavo ne vienoje bendroje akcijoje.
I.Rozova: „Prisijungė žmonės, kurie ir anksčiau dalyvavo mūsų rinkimų kampanijoje, rinkimuose.“<br>D.Umbraso nuotr.
I.Rozova: „Prisijungė žmonės, kurie ir anksčiau dalyvavo mūsų rinkimų kampanijoje, rinkimuose.“<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Vytautas Bruveris („Lietuvos rytas“)

Dec 29, 2015, 5:08 AM, atnaujinta Sep 26, 2017, 10:06 PM

Rusų aljansui, kaip ir kitoms panašaus dydžio politinėms jėgoms, šiemet reikėjo suskubti perkopti 2 tūkst. partijos narių ribą – kitaip grėsė likvidavimas.

Nuo kitų metų pradžios pradeda galioti įstatymo reikalavimas, kad politinės partijos privalo turėti ne mažiau kaip 2 tūkst. narių, o ne tūkstantį, kaip buvo iki šiol.

Dar iki spalio pradžios Rusų aljansas skelbė, kad partijoje yra tik 1107 nariai – beveik tiek pat, kaip ir ankstesniais metais.

„Kaip ir daugelis, mes turėjome smarkiai padidinti partijos narių skaičių ir tai padarėme maždaug per pusmetį. Dabar partijoje yra, rodos, 2300 ar maždaug tiek žmonių“, – „Lietuvos rytui“ sakė Rusų aljanso valdybos narė, parlamentarė Irina Rozova.

Pagrindinis partijos rezervas buvo Klaipėda, kur Rusų aljanso pozicijos itin tvirtos.

„Padaugėjo mūsų partijos narių ir Visagine, šiek tiek Panevėžyje, aišku, Vilniuje, Vilniaus rajone, taip pat Šalčininkuose. Prisijungė žmonės, kurie ir anksčiau dalyvavo mūsų rinkimų kampanijoje, rinkimuose. Jie seniai remia partiją, yra jai pažįstami, bet iki šiol nebuvo formalūs jos nariai“, – aiškino I.Rozova.

„Lietuvos ryto“ šaltinių žiniomis, kai kuriose Šalčininkų rajono seniūnijose nauji nariai į Rusų aljansą, kuris čia niekuomet neturėjo apčiuopiamų pozicijų, buvo vedami šioje savivaldybėje šeimininkaujančios LLRA rankomis.

Mat LLRA ir Rusų aljansas jau ne vienuose pastaruosiuose rinkimuose sėkmingai dalyvauja kartu ir kitais metais tikriausiai drauge rungsis dėl Seimo nario mandatų.

Šaltinių teigimu, LLRA vadovybė, gelbėdama savo nuolatinius partnerius, savo tėvonijose nurodė seniūnams surašyti žmones į Rusų aljanso sąrašus.

Tiesa, I.Rozova neigė buvus tokią akciją: „Ne, mums tikrai to nereikėjo. Viską darėme patys. O LLRA turėjo savo rūpesčių – šiai partijai irgi reikėjo daugiau žmonių.“

Didžiausios partijos – valdančiosios

* Šių metų spalio 1 d. duomenimis, kuriuos turėjo Teisingumo ministerija, didžiausia Lietuvos politinė jėga buvo valdančioji Darbo partija, ji skelbė, kad jos gretose – 22 681 narys.

* Nuo „darbiečių“ nedaug atsiliko Socialdemokratų partija, turėjusi 22 012 narių.

* Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai deklaravo turintys 15 039, partija „Tvarka ir teisingumas“ – 13 401, Liberalų sąjūdis – 7352 narius.

* LLRA, kuri dar kovo mėnesį skelbėsi turinti 1607 narius, spalį jau perkopė reikiamą ribą – turėjo 2173 narius.

* Dauguma kitų partijų iš 38 registruotų 2000 narių ribos spalio mėnesį nebuvo pasiekusios.

* Šalies partijos, Teisingumo ministerijos duomenimis, šį rudenį vienijo 118 813 piliečių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.