Ar lenkai dairosi tiltų į Lietuvą?

– Su kokiais politikais susitikote Varšuvoje?

V.Adamkus Varšuvoje perskaitė pagrindinį pranešimą ir pabendravo su Lenkijos prezidentu Andrzejumi Duda.<br>T.Bauro nuotr.
V.Adamkus Varšuvoje perskaitė pagrindinį pranešimą ir pabendravo su Lenkijos prezidentu Andrzejumi Duda.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Valdas Bartasevičius

Dec 30, 2015, 5:36 PM, atnaujinta Sep 26, 2017, 2:19 PM

Prezidentas V.Adamkus konferencijoje perskaitė pagrindinį pranešimą ir pabendravo su Lenkijos prezidentu Andrzejumi Duda.

– Ar lankydamasis Varšuvoje jutote, kad Lietuvos ir Lenkijos santykius dabar kausto įšalas, ypač kai šią šalį ėmė valdyti konservatyvūs, netgi nacionalistinėmis nuotaikomis kaltinami Teisės ir teisingumo partijos (TTP) politikai, – „Lietuvos rytas“ paklausė prezidento V.Adamkaus.

– Priešingai, ne tik nejutau šaltuko, bet buvau sutiktas itin draugiškai ir pagarbiai. Prie lėktuvo trapo buvo patiestas raudonas kilimas, mane pasitikę Lenkijos prezidento protokolo tarnybos pareigūnai palydėjo iki kortežo.

Kai važiavau Varšuvos gatvėmis lydimas trijų policijos automobilių, įsijungusių švyturėlius, net pagalvojau, ar lenkai neapsiriko – gal pamiršo, kad aš jau neinu prezidento pareigų?

Lenkijos prezidentūroje mane pasitiko prezidentas A.Duda ir prezidento L.Kaczynskio dukra Marta Kaczynska.

Konferencijų salėje buvau pasodintas greta Lenkijos premjerės Beatos Szydlo. Man vieninteliam pasiūlyta perskaityti pranešimą neribojant trukmės, tad kalbėjau 17 minučių. Kitų prezidentų kalboms buvo numatyta skirti 5-10 minučių.

Kai baigiau kalbą, pirmasis atsistojo ir priėjo pasveikinti įtakingiausiu Lenkijos politiku laikomas L.Kaczynskio brolis, TTP lyderis Jaroslawas Kaczynskis. Nustebau, kai vėliau jau jis kalbėdamas, užsiminė apie mano pranešimą ir net pacitavo ištrauką.

– Su kokiais politikais susitikote Varšuvoje?

– Į konferenciją atvyko keturi su amžinatilsį prezidentu L.Kaczynskiu bendravę buvę Vidurio ir Rytų Europos šalių vadovai bei tebeinantis pareigas Estijos prezidentas Toomas Hendrikas.

Kaip visada, labai emocingai mane sutiko buvęs Gruzijos prezidentas, dabar Odesos gubernatorius Michailas Saakašvilis, čiupęs mane į tvirtą glėbį. Juokaudamas paklausiau, kaip dabar geriau į jį kreiptis – prezidente ar gubernatoriau? Jis atsakė, kad geriausia, jei vadinsiu tiesiog jį Miša.

Pabendravau su visais prezidentais, maloniai prisiminėme bendro darbo laikus.

– Apie ką kalbėjotės su prezidentu A.Duda?

– Pasikalbėjome per svarbiausiems konferencijos svečiams surengtus pietus. Prieš sėsdami prie stalo, buvome vaišinami vynu. Su prezidentu A.Duda atsistojome kiek nuošaliau nuo kitų svečių ir akis į akį be vertėjo kalbėjomės apie Lietuvos ir Lenkijos santykius.

Apgailestavau dėl dabar kiek atvėsusių dvišalių santykių. Pasakiau, kad mūsų bendravimas nusileido dviem laipteliais žemiau, bet taip atsitiko ne dėl išsiskyrusių interesų, o tik dėl tautinių mažumų reikalų.

Pabrėžiau, kad šiuos nesutarimus nesunku įveikti, nes lenkų mažuma Lietuvoje turi geriausias užsienyje tautinio švietimo ir kultūros ugdymo sąlygas.

Baigiantis pokalbiui išsakiau viltį, kad jam vadovaujant Lenkijai vėl pavyks palypėti dviem laipteliais aukščiau. Prezidentas A.Duda man visiškai pritarė ir sakė, kad tai ir jo nuoširdus noras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.