Nešventinis stebuklas: įstatymas grąžins į sovietinę Lietuvą

Kokie nauji įstatymai ir jų pakeitimai įsigalios kitais metais? Tokia informacija aktuali daugeliui Lietuvos žmonių.

Seime sovietinių simbolių nebeišvysi, tačiau įstatymų – galima.
Seime sovietinių simbolių nebeišvysi, tačiau įstatymų – galima.
Kai kurie įstatymai nukelia į praeitį.
Kai kurie įstatymai nukelia į praeitį.
„Keista, kad registro tvarkytojai pasirinko tokį būdą – pirma išmeta pirminę įstatymo išraišką, o tik po to – aktualią redakciją“, – sakė Seimo narys J.Sabatauskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
„Keista, kad registro tvarkytojai pasirinko tokį būdą – pirma išmeta pirminę įstatymo išraišką, o tik po to – aktualią redakciją“, – sakė Seimo narys J.Sabatauskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 30, 2015, 3:15 PM, atnaujinta Sep 26, 2017, 3:17 PM

Tačiau pasidomėjus, kokie įstatymai ir jų dalys keičiami naujais, kai kurie vis dar galiojantys aktai gali nustebinti. Pavyzdžiui, Administracinių teisės pažeidimų kodeksas (ATPK).

Tiek Lietuvos teisės aktų registre, tiek oficialiame Seimo puslapyje įsijungus galiojančią ATPK redakciją laikas nukelia keliais dešimtmečiais atgal.

Mat rodomas ne Lietuvos Respublikos, o Lietuvos Tarybų Socialistinės Respublikos administracinių teisės pažeidimų kodeksas. Esą šio kodekso straipsniai galioja iki šių metų pabaigos arba kitų metų balandžio.

Pavyzdžiui, ATPK 5 straipsnis skamba taip: „Vietinių Liaudies deputatų tarybų įgaliojimai priimti sprendimus, už kurių pažeidimą numatoma administracinė atsakomybė.“

Įdomu, skaitome LTSR įstatymą toliau. 

Dokumentas skelbia, kad „valstybiniai organai, visuomeninės organizacijos, darbo kolektyvai rengia ir įgyvendina priemones, kuriomis siekiama užkirsti kelią administraciniams teisės pažeidimams, išaiškinti ir šalinti priežastis bei sąlygas, padedančias juos padaryti, auklėti piliečius, kad jie būtų didžiai sąmoningi ir drausmingi, griežtai laikytųsi tarybinių įstatymų“.

Arba štai jums kitas ATPK aiškinamasis punktas – administracinė nuobauda yra atsakomybės priemonė ir ji skiriama siekiant auklėti padariusius administracinį teisės pažeidimą asmenis, kad jie laikytųsi tarybinių įstatymų, gerbtų socialistinio bendrojo gyvenimo taisykles.

Portalas lrytas.lt pabandė susisiekti su „liaudies deputatais“.  

„Šis (ATPK kodeksas) yra vienintelis įstatymas, kurio pagrindas priimtas Lietuvos TSR laikais. Nuo balandžio 1 d. įsigalioja naujas ATPK, kuris priimtas šių metų pavasario sesijose. Galiu patikinti, kad aktualioje redakcijoje nėra nei LTSR, nei Liaudies deputatų tarybos“, – nusijuokė Seimo narys, Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Julius Sabatauskas.

Tačiau Seimo narys buvo nustebęs, kad ir Seimo duomenų bazėje, ir Teisės aktų registre publikuojamas ATPK bazinis variantas, priimtas 1985 metais.

Norint rasti aktualią redakciją, reikia žinoti kur paspausti – dešinėje pusėje, viršuje, yra nedidelis mygtukas, vedantis į naujausią versiją. 

„Kas čia...? Vėl tą patį meta. Jau seniai nemačiau tokio marazmo. Tačiau aktualioje redakcijoje to tikrai nėra. Man labai keista, kad registro tvarkytojai pasirinko tokį būdą – pirma išmeta pirminę įstatymo išraišką, o tik po to – aktualią redakciją. Jeigu pažiūrėsite pastarąją redakciją, pamatysite, kad retas straipsnis yra nejudintas – pakeitimų labai daug“, – kalbėjo J.Sabatauskas.

Įstatymą galite panagrinėti paspaudę čia.  

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.