Prezidentė ir premjeras kol kas nelaidoja „tvarkiečių“ partijos

[[ge:lrytas:lrytas:509002]]

Išsamiau situacijos dėl teisėsaugos pareikštų įtarimų partijai „Tvarka ir teisingumas“ prezidentė ir premjeras nekomentavo.<br>V.Balkūno nuotr. iš archyvo
Išsamiau situacijos dėl teisėsaugos pareikštų įtarimų partijai „Tvarka ir teisingumas“ prezidentė ir premjeras nekomentavo.<br>V.Balkūno nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 31, 2015, 11:53 AM, atnaujinta Sep 26, 2017, 11:44 AM

„Skaidri politinė sistema yra demokratijos pagrindas. Todėl ir politinės partijos, ir politikai turi elgtis atsakingai“, – tokį komentarą raštu atsiuntė prezidentės Spaudos tarnyba, BNS paklausus, ar prezidentė mato galimybę „tvarkiečiams“ likti koalicijoje.

„Kol vyksta ikiteisminis tyrimas, politinių sprendimų nepriimsime“, – informavo premjeras A.Butkevičius Vyriausybės spaudos tarnybos perduotame atsakyme į tą patį BNS klausimą.

Išsamiau situacijos dėl teisėsaugos pareikštų įtarimų partijai „Tvarka ir teisingumas“ prezidentė ir premjeras nekomentavo.

D.Grybauskaitė anksčiau yra įvardijusi, kad korupciniai skandalai valdančiosiose partijose yra viena didžiausių šalies problemų.

„Matome labai daug bylų būtent valdančiojoje daugumoje. Galiu tiesiog priminti, kad Darbo partijos keli vadovai yra teisiamųjų suole, ikiteisminis tyrimas pradėtas „Tvarkos ir teisingumo“ atskirų gana aukštų vadovų atžvilgiu. Taip pat matome vieną po kito skandalus Socialdemokratų partijos aplinkoje. Taigi yra labai daug suinteresuotų asmenų, kad prokuratūra galbūt ir neturėtų naujo generalinio prokuroro su tikimybe, kad iki rinkimų bus galima tyliau išgyventi, mažiau tų tyrimų būtų“, – apie Seime tuomet dar stringantį naujo generalinio prokuroro paskyrimą interviu televizijai „Info TV“ kalbėjo D.Grybauskaitė.

STT trečiadienį pateikė įtarimus valdančiajai partijai „Tvarka ir teisingumas“ dėl prekybos poveikiu ir pinigų plovimo. Įtarimai partijai kaip juridiniam asmeniui pareikšti atliekant 2014 metų pabaigoje pradėtą didelės apimties ikiteisminį tyrimą.Įtariama, kad iš viso už pažadus ir susitarimus dėl poveikio, vykdant skirtingus viešuosius pirkimus, partijos „Tvarka ir teisingumas“ naudai priimta didesnė nei 1,3 mln. litų (apie 377 tūkst. eurų) kyšių suma.

Tai antras atvejis, kai teisėsauga įtarimus pareiškia partijai kaip juridiniam asmeniui. 2006 metais, prokurorams tiriant „juodosios buhalterijos“ bylą Darbo partija kaltinta per kelerius metus galėjusi neapskaityti daugiau nei 24 mln. litų (apie 7 mln. eurų) pajamų ir 23 mln. litų (apie 6,7 mln. eurų) išlaidų. Tiesa, teismas vėliau kaltinimus Darbo partijai panaikino, nes pastaroji po susijungimo su leiboristais buvo reorganizuota į naują juridinį asmenį.

Teisėsaugos kaltinimus Darbo partijai kaip juridiniam asmeniui prezidentė anksčiau buvo įvardijusi kaip pagrindinę kliūtį šiai partijai dalyvauti valstybės valdyme.

„Aš kalbu apie skaidrumą, atsakomybę ir ypač – politinę sąžinę. Ir kartojau, kad partija, kuri yra pati – ne tik atskiri asmenys – yra teisiamųjų suole, neturėtų dalyvauti vyriausybės formavime. Šitą aš pasakiau iš karto po rinkimų“, – prieš trejus metus kalbėjo D. Grybauskaitė.

STT nurodo, kad „Tvarkai ir teisingumui“ pateikus įtarimus nenumatyta taikyti jokių laikinųjų procesinių prievartos priemonių, ribojančių politinės partijos, kaip juridinio asmens, veiklą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: nusipelniusių Lietuvos medikų apdovanojimai 2024