Nustebino pokyčiai Kaune? Įdomiausi dalykai tik prasideda

Jeigu reikėtų išrinkti svarbiausią besibaigiančių metų Kauno įvykį, galima būtų ilgai ginčytis, tačiau turbūt niekas nesiruošia įtikinėti, kad 2015-ieji miestui buvo nykūs ir nuobodūs.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-01-01 06:00, atnaujinta 2017-06-12 04:48

Pavasarį miesto valdžios tvirtovę sudrebino pirmą kartą vykę tiesioginiai mero ir naujos tarybos rinkimai, kuriuose užtikrintą pergalę šventė visuomeninio judėjimo „Vieningas Kaunas“ įkūrėjas verslininkas V.Matijošaitis bei jo komanda.

Kai kas džiūgavo, kai kas tiesiog negalėjo patikėti rinkimų rezultatais ir svaidė prakeiksmus laimėtojams, tačiau aštuonerius metus su nedidele pertrauka Kauno meru dirbęs konservatorius A.Kupčinskas buvo priverstas užleisti darbo kabinetą savo aršiam oponentui V.Matijošaičiui.

Nepaisant pačioje savivaldybės administracijoje ir miesto valdžiai pavaldžiose įstaigose po rinkimų kilusio nedidelio panikos priepuolio, nieko baisaus nenutiko, o praėjus vos porai mėnesių naujoji miesto valdžia net ėmėsi vykdyti rinkimų pažadus – remontuoti Kauno gatves. Neįtikėtina!

Kauniečiai viliasi, kad tai buvo daroma ne kitų sričių sąskaita ir neklampinant miesto į milžiniškas skolas. Jie taip pat norėtų, kad kitąmet remonto darbai nesustotų. Kauno meras V.Matijošaitis svarstė, kad kelininkams mieste greitai nebebus ką veikti, o miesto valdžiai teks imtis naujų iššūkių. Skambiai pasakyta.

Vos pradėjęs darbą V.Matijošaitis visus pažadus žarstė garsiai ir atvirai, nurodė net tikslias darbų atlikimo datas. Ką gi, bus dar lengviau patikrinti, kaip jie vykdomi, o kol kas galima drąsiai tvirtinti, kad 2015-aisiais Kauno gatvių būklė buvo tokia gera, kokios porą pastarųjų dešimtmečių niekas mieste neregėjo.

Neįprastai anksti prasidėjęs šildymo sezonas kauniečiams nesukėlė drebulio dėl sąskaitose nurodytų skaičių. Nors Vilniuje ir Klaipėdoje centralizuotai tiekiama šiluma per metus pabrango, Kaune ji net šiek tiek atpigo.

Dabartinei miesto valdžiai nederėtų pernelyg girtis dėl sumažintos šilumos kainos, mat biokuru kūrenamų katilinių statyba bei atnaujinimas prasidėjo dar prieš porą metų. A.Kupčinskui galima papriekaištauti tik dėl to, kad pernelyg ilgai užtruko pasirengimas pertvarkyti šilumos ūkį. Jis pavėlavo maždaug dvejus metus.

Visų Šventųjų dienos išvakarėse visą Kauną sudrebino naujojo Panemunės tilto atidarymo šventė. Vėl didžiausią laurų vainiką tektų užkabinti A.Kupčinskui, kuris priėmė drąsų sprendimą griauti avarinės būklės senąją tiltą ir atkakliai ieškojo trūkstamų pinigų naujajam. Trejus metus trukusio projekto reikšmė prilygsta „Žalgirio“ arenos statybai, o Šančių ir Panemunės gyventojams turbūt net svarbesnė.

Nepastebimai atėjo Kalėdos, o Kaune žaliaskarė vėl tapo viena gražiausių šalyje. Kauniečiai įprato, kad taip ir turėtų būti.

Visa tai galima pavadinti tik Kauno atgimimo daigais, mat 2016-ųjų įvykiai mieste gali sudrebinti visą šalį.

Jau po kelių savaičių Švietimo ir mokslo ministerija turėtų paskelbti, kur bus kuriamas šiuolaikiškas mokslo centras. Kauno valdžia labai norėtų, kad jis iškiltų Nemuno saloje, greta „Žalgirio“ arenos. Kauniečiams pavyko suburti labai didelį projekto rėmėjų būrį ir numatyti finansinius šaltinius.

Jeigu toks centras tikrai atsirastų Kaune, jis turbūt taptų nepalyginti didesniu traukos centru negu Zoologijos sodas, M.K.Čiurlionio dailės muziejus ir Kauno pilis kartu sudėjus. Vasarą jau bus galima pasivaikščioti ir apžiūrėti pirmąją rekonstruotą Laisvės alėjos atkarpą. Gal tai taps jos atgimimo postūmiu?

Vos kelių žingsnių trūksta iki S.Dariaus ir S.Girėno sporto komplekso bei Dainų slėnio rekonstrukcijos pradžios. Kaunui ir visai šaliai pagaliau sužibo viltis per kelis pastaruosius dešimtmečius turėti tikrą, europietiškų standartų futbolo stadioną.

O štai tviskanti Kauno autobusų stotis duris atvers 2016-ųjų Kalėdų išvakarėse, mat darbas šioje vietoje jau verda. Stotis turėtų tapti viso šio Kauno rajono atgimimo simboliu.

Maždaug tuo pačiu metu žadama pradėti griauti vieną garsiausių Kauno pastatų vaiduoklių – nebaigtą statyti „Respublikos“ viešbutį Karaliaus Mindaugo prospekte. Jį nupirko V.Matijošaičio šeimos verslo grupė. Turbūt merui pabodo klausyti priekaištų dėl miesto vaizdą darkančio betoninio monstro, kurį sutrupinus turbūt pavyktų užlyginti didžiąją dalį duobių daugiabučių kiemuose.

Taip pat nereikėtų užmiršti, kad 2016-ieji – Seimo rinkimų metai. Kauniečiai turi galimybę išsirinkti tokius įstatymo leidėjus, kad vėliau netektų gailėtis. Jeigu nepasinaudos tokia galimybes, galės kaltinti tik save.

Turbūt tai tik dalis džiugių naujienų Kaunui ir kauniečiams 2016-aisiais. Gerų metų!

„Laikinoji sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.