Metai bus geri visiems: lobistams ir sukčiams irgi

Ateinantys metai bus geri visiems, tuo tikrai tikiu, o ypač tiems, kurie moka tuo pasirūpinti per tokį reiškinį kaip Seimas.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 2, 2016, 7:59 AM, atnaujinta Jun 12, 2017, 2:30 AM

Šalia šunų, kačių ir šeškų, kurie pagaliau įgyvendins savo seniai išsvajotą ir turbūt mitinguose bei streikuose išsikovotą teisę į mikroschemą prie ausies, pasiseks ir kai kuriems iš žmonių. Jau tiems, kurie pardavinės tas mikroschemas, tai tikrai. Gal kažkiek nubyrės ir tiems, kurie balsavo už šį idiotizmą.

Metai turėtų būti geri Viktorui Uspaskichui ir jo kolegoms iš Darbo partijos, nes dar pavasarį, teikiant bendrą įstatymų pataisų paketą, nutarta, kad realios įkalinimo bausmės už ekonominius nusikaltimus išvengs tas, kuris nuteistas ne ilgiau kaip 4 metams ir tik pirmą kartą. Tiesa, šitą pastebėjusieji būtent dabar, yra nepastebėję kitų panašių fokusų. Piktintis dėl šio „sutapimo“ galima ir reikia, tačiau anekdotų tema jau tapusi V.Uspaskicho byla tėra dar viena bendros praktikos iliustracija.

Parlamentas taip dirba jau seniai ir ne vien šiuo klausimu. Čia tik svarstant kokį nors Laisvės premijos, Rolando Pakso balotiravimosi klausimą ar kitokių blizgučių dalybų klausimą verda aistros, vyksta viešos ir agresyvios diskusijos. Skiriant kokią personą generaliniu prokuroru – irgi. Kur asmeniškumai, ten ir debatai. O prastumiant „smulkias“, bet brangias niekšybes veikiama subtiliai ir visiškai be atodairos į kokias nors konstitucines ar europines teises.

Pamenat, kaip buvo įtvirtintos sankcijos už etikos pažeidimus žiniasklaidos priemonėms (pridėtinės vertės mokesčio lengvatos netekimas, teisės į valdiškų fondų paramą netektis ir t.t.)? Tyliai ir ramiai, kad niekas neužuostų, įkišant atitinkamas formuluotes į mokestinių įstatymų paketą. Visuomenės informavimo įstatymo niekas nejudino, tad žurnalistų bendruomenė net nesusigaudė, kad per kaminą į jos trobą laipinama cenzūra. Taigi, žiniasklaidos „žabotojams“ metai bus geri.

Ateinantys metai žada būti geri ir rinkoje jau įsitvirtinusiems azartinių lošimų organizatoriams, kurių lobistai „bendru sutarimu“ Seimo pavasario sesijoje, kai pirmininkė Loreta Graužinienė „ginė arklius“, įsigudrino prastumti sau naudingą įstatymą. Ir ligi šiol vykdę nelegalų lažybų internetu verslą, jie jį legalizuos ir neleis ateiti naujiems rinkos dalyviams.

Visoms europinėms taisyklėms prieštaraujantis įstatymas, ribojantis konkurenciją, sukritikuotas visų šalies atsakingų institucijų, Europos Komisijos (gresia brangios sankcijos), įsigalios. Prezidentė Dalia Grybauskaitė dar pavasarį sakė, kad reikia sutaikyti jį su europine teise iki įsigaliojant. Sakė, bet nevetavo ir atitinkamų pataisų nepateikė. Signalas ir vėl geras – prastūmei skubos tvarka, bendrame pakete ir gerai.

Galiu lažintis, internetu ir gyvai, kad metai bus geri ir daugeliui kitų sisteminių aferistų, kurių straipsnyje nepagerbiau. Juk visokio „bendru sutarimu“ ir „skubos tvarka“ brukamo šlamšto ir niekšybių niekas ten parlamente neskaito. Neskaito, nes tai net ir fiziškai neįmanoma.

Atmetus populistinius riksmus, kad parlamentarai ten „tik lobsta“, reikia pripažinti, kad Seimo narys už skiriamus padėjėjams samdyti pinigus gali įdarbinti pas save nebent praktikantus, bedarbius giminaičius ar meilužes.

Popierių kalnai, gulantys ant kiekvieno iš tautos išrinktųjų stalo, yra neįveikiami net prisiekusiam bibliofilui. Todėl buvau ir esu prieš Seimo narių skaičiaus mažinimą, už jo veiklos didesnį finansavimą. Seimo nario padėjėjas, kad ir kaip sunku būtų patikėti, gauna 580 ir 670 eurų. Nebent parlamentaras manipuliuoja etatais ar žino kitokių gudrybių.

Tam, kad tautos atstovas galėtų turėti komandą, kuri jam pirštu pabaksnotų bent jau į absoliučias nesąmones ir „mažučius“, bet brangiai kainuojančius lobistinius sąmokslus. Ir darytų tai legaliai, o ne po antklode. Tačiau, kadangi tautoje įprasta manyti, jog „reikia taupyti“, lobistams ir į kumštį kikenantiems užsakovams bus gerai. Su Naujaisiais metais, su senais košmarais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?