Pėstiems kauniečiams – išbandymai lipant laiptais

„Žvyro nepabarstyta, ledas – nenuvalytas. Iki nelaimės – vienas žingsnis“, – Valentinas Bakas ir kiti praeiviai piktinosi, kad pasnigus miesto tvarkdariai nesirūpina viešose vietose esančių laiptų priežiūra.

Laiptai, jungiantys Laisvės alėją su Vytauto parku, savaitės pradžioje buvo nepabarstyti žvyru – kaip ir daugelis kitų miesto laiptų. „Ypač nesaugu ant tokių laiptų pensininkams ir neįgaliesiems“, - tvirtino V.Semeniaka.<br>P.Mantauto nuotr.
Laiptai, jungiantys Laisvės alėją su Vytauto parku, savaitės pradžioje buvo nepabarstyti žvyru – kaip ir daugelis kitų miesto laiptų. „Ypač nesaugu ant tokių laiptų pensininkams ir neįgaliesiems“, - tvirtino V.Semeniaka.<br>P.Mantauto nuotr.
V.Putvinskio gatvę ir Vaistinės skersgatvį jungiantys laiptai – slidūs kaip čiuožykloje. Gruodžio pabaigoje iškritus sniegui, jie nebuvo pabarstyti.
V.Putvinskio gatvę ir Vaistinės skersgatvį jungiantys laiptai – slidūs kaip čiuožykloje. Gruodžio pabaigoje iškritus sniegui, jie nebuvo pabarstyti.
Daugiau nuotraukų (2)

Vygandas Trainys („Lietuvos rytas“)

Jan 2, 2016, 5:30 PM, atnaujinta Jun 12, 2017, 1:41 AM

Iškritus sniegui nusileisti nuo Laisvės alėją ir Vytautą parką jungiančių laiptų tapo ne juokų darbas.

Tuo savaitės pradžioje įsitikino kaunietis Vladimiras Semeniaka – itin atsargiai statydamas kojas, vyras pamažu stūmėsi į apačią.

„Reikia eiti trumpais žingsniais, iš lėto. Laiptai – labai statūs, tad galima beregint patirti kaulų lūžių ar dar blogiau – sunkią galvos traumą. Lipant šiais laiptais reikėtų pamiršti bet kokį skubėjimą. Ypač pavojinga leidžiantis žemyn“, – tvirtino V.Semeniaka.

Pasivaikščiojimas apledėjusiais laiptais nežavėjo ir kitų praeivių.

„Mums, jauniems, nelengva keliauti tokiais laiptais, o ką kalbėti apie pensininkus, neįgalius žmones? Kur statyti kojas, kai aplinkui sliduma? Nejaugi taip sunku paberti žvyro ar smėlio?“ – stebėjosi į Laisvės alėją nusileidę Renaldas Gruodis ir Karolis Zaleckis.

„Anksčiau žiemą jau griuvau leisdamasis nuo šių laiptų. Visas kūnas buvo nubrozdintas ir nusėtas žaizdomis. Stengiuosi eiti atsargiai, bet čia taip slidu, kad nelaimė gali bet kada pasikartoti“, – pasakojo Žaliakalnyje gyvenantis 65 metų V.Bakas.

Ne geresnis vaizdas atsivėrė ir nuvykus prie populiarių miesto laiptų, vedančių iš V.Putvinskio gatvės į Vaistinės skersgatvį ir Savanorių prospektą.

Bijodami atsidurti traumų punkte, žmonės statė pėdas atsargiai, ieškodami vietų be ledo.

„Dažnai čia einu. Žvyras čia tikrai nepamaišytų. Praeiviai jaustųsi saugesni, ypač – sulaukę garbaus amžiaus“, – kalbėjo Vaidas Vitunskas.

Kitas praeivis, Erikas Neverdauskas, šiomis dienomis jau griuvo ir skaudžiai susitrenkė.

Anot E.Neverdausko, valdininkai turėtų daugiau dėmesio skirti pėsčiųjų saugumui, rasti lėšų ledui nuo laiptų, kuriais kasdien vaikšto gausybė žmonių, pašalinti.

Savaitės pradžioje nenuvalyti buvo ir Kauko laiptai ties Žemaičių gatve, daugelis kitų laiptų.

Kiekvieną dieną dirba devynios brigados

Rima Apolianskaitė, savivaldybės bendrovės „Kauno švara“ vadybininkė:

„Valymo ir barstymo darbai atliekami suderinus, gavus leidimą iš Kauno miesto savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus atsakingų specialistų.

Laiptai, viešojo transporto stotelės, požeminės perėjos kasdien pradedamos valyti 6 valandą ryto.

Žiemos sezono metu dirba 8 mobilios brigados po 4–5 darbininkus, iškritus sniegui, esant slydmečiui – 9 brigados. Kai situacija ekstremali, mieste sudaromos atskiros brigados.

Darbininkai naudoja sniego kastuvus, stūmiklius, semtuvėlius barstymui, smėlio, druskos mišinius.

Mobilios brigados pirmadieniais–penktadieniais darbą pradeda 6 valandą, baigia 13 val. 30 min.

Šeštadieniais jos dirba nuo 6 valandos iki 11 val. 30 min., sekmadieniais – nuo 6 val. iki 13 val. 30 min.

Pirmiausia dėl didelio praeivių skaičiaus prižiūrimi šie laiptai: Aušros tako, Dzūkų g., E.Ožeškienės g., V.Putvinskio g., Prisikėlimo bažnyčios, M.K.Čiurlionio g., Vaižganto g., Kauko, prie Tunelio g. viadukų, Kaišiadorių g., Vytauto, Universiteto, Demokratų g., Linkuvos g., Žemaičių g.

„Kauno švara“ iš viso valo 87 laiptus, kurių plotas – 26318 kvadratinių metrų.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.