Po vaikų nužudymo Kėdainių rajone kuriama vyriausybinė komisija

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė A.Pabedinskienė inicijuoja vyriausybinį tyrimą dėl įvykių Kėdainiuose.<br>M.Kulbio nuotr.
Socialinės apsaugos ir darbo ministrė A.Pabedinskienė inicijuoja vyriausybinį tyrimą dėl įvykių Kėdainiuose.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt, BNS

Jan 3, 2016, 7:25 PM, atnaujinta Jun 12, 2017, 12:18 AM

Anot ministrės atstovo spaudai Arūno Malinovskio, Vyriausybės pasitarime pirmadienį bus siūloma sudaryti komisiją iš Socialinės apsaugos ir darbo, Vidaus reikalų ir Švietimo ministerijų ir joms pavaldžių su socialinės rizikos šeimomis dirbančių įstaigų atstovų.

Naktį iš penktadienio į šeštadienį Kėdainių rajone, Saviečių kaime, 1979 metais vyras, buitinio konflikto metu smurtaudamas privertė iš namų pabėgti savo sugyventinę, o du iš keturių savo vaikų – dvimetį berniuką ir keturių mėnesių mergaitę – sumetė į kieme esantį šulinį.

„Įvykis yra žiaurus ir nepateisinamas. Labai užjaučiu artimuosius. Man, kaip ministrei svarbu kodėl visa sistema: savivaldybių vaiko teisių specialistai, socialiniai darbuotojai, seniūnas, policija, kitos tarnybos teigia nežinoję apie smurtą šeimoje, o kaimynai teigia ne kartą tai vykus“, – sekmadienio vakarą atsiųstame pranešime sako ministrė A. Pabedinskienė.

Ministrė pirmadienį deleguoja viceministrą Algirdą Šešelgį į Kėdainius kartu su savivaldybės atstovais, vaiko teisių skyriaus specialistais, vietos policijos pareigūnais aiškintis,kodėl prevenciškai neužkirstas kelias skaudžiai nelaimei.

Anot ministrės, socialinė sistema, infrastruktūra yra sukurta – kiekvienoje savivaldybėje veikia vaiko teisių apsaugos skyrius, dirba socialiniai darbuotojai, veikia smurto artimoje programos, skiriamos ir nuolat didinamas finansavimas tiek atlyginimams, tiek savivaldybėms socialinės srities problemoms spręsti.

2015 m. vien pašalpų ir kompensacijų nepanaudotų lėšų, kurias skiria biudžetas savivaldybėms liko per 80 mln. eurų ir jos visos gali būti skirtos kiekvienos savivaldybės socialinėms problemoms spręsti.

Pasak ministrės, abejingumas smurtui artimoje aplinkoje yra viena didžiausių šiandienos problemų. Antrus metus skiriamas finansavimas bendruomenių, vietos nevyriausybinių organizacijų mažiems informaciniams projektams apie smurto artimoje aplinkoje svarbą.

Taip pat kelis kartus padidintas finansavimas specialiosios pagalbos centrams, kad jie informuotų, padėtų smurtą patiriantiems. Tam 2016 metais skiriama beveik 1 mln. eurų.

A.Pabedinskienės teigimu, per paskutinius 20 metų nebuvo kompleksinės visaapimančio ugdymo šeimai, o socialinės apsaugos sistema buvo palikta spręsti iš to atsirandančias pasekmes.

„Pamatėme šia problemą ir sukūrėm sprendimą – dar šiais metais dalyje savivaldybių (o kitose kitais metais) pradės veikti bendruomeniniai šeimos namai su įvairiomis kompleksinėmis (pedagoginėmis, psichologinėmis ir pan.) paslaugomis šeimai. Tam skirta per 21 mln. eurų“, – pažymi ministrė.

„Toks pagalbos teikimo modelis ne tik padės sunkumus išgyvenančioms šeimoms, bet ir veiks prevenciškai, nes laiku suteikta reikiama pagalba šeimai gali užbėgti už akių vaikų netekimui tėvų globos, šeimos iširimui, kitoms nelaimėms“, – mano A.Pabedinskienė.

Kauno apylinkės teismas sekmadienį trims mėnesiams leido suimti vyrą, įtariamą į šulinį įmetusį ir taip nužudžiusį du savo vaikus. Vyrui pateikti įtarimai dėl itin žiauraus mažamečių bejėgiškos būklės savo šeimos narių nužudymo ir nesunkaus savo sugyventinės sveikatos sutrikdymo.

Pasak prokurorės, vyras savo kaltę pripažįsta, tačiau motyvų nenurodo. Jam bus paskirta medicininė ekspertizė.

Pelėdnagių seniūnas Valentinas Tamulis portalui delfi.lt pasakojo, kad šeima, kurioje įvyko tragedija, buvo socialinės rizikos šeimų sąraše, bet nebuvo degradavusi.

Tuo metu Saviečių bendruomenės pirmininkė Rita Borinskijienė portalui lrytas.lt pasakojo, jog vietos gyventojus nuolat pasiekdavo žinios apie smurtą šeimoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.