E. Žiobienė – apie Vaiko teisių apsaugos inspekcijos steigimą

Vaiko teisių apsaugos kontrolierė

Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė pasisako už vaiko teisių skyrių centralizavimą.<br>V. Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė pasisako už vaiko teisių skyrių centralizavimą.<br>V. Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 4, 2016, 3:45 PM, atnaujinta Jun 11, 2017, 10:47 PM

Kaip po susitikimo su Premjeru Algirdu Butkevičiumi, surengusiu susitikimą su atsakingų institucijų vadovais, sakė E. Žiobienė, tragediją Kėdainių rajone, Saviečių kaime, kai tėvas į šulinį įmetė du vaikus, buvo sunku numatyti, nes šeima nebuvo įtraukta į pačių rizikingiausių šeimų sąrašą.

Nors, pasak vaiko teisių apsaugos kontrolierės, Lietuvoje dažnai kritikuoja, pavyzdžiui, Norvegijos vaiko teisių apsaugos sistemą, tačiau mūsų valstybei dar yra kur stengtis.

„Problema buvo matoma kaip įgūdžių stoka, bet ne kažkokios kitos didesnės problemos. Šeima negyveno iš pašalpų, šeima gyveno iš vaikų pinigų, kurie teisėtai priklauso kaip ir visoms kitoms šeimoms, auginančioms tokio amžiaus vaikus“, – apie nelaimę kalbėjo ji. E. Žiobienė patikslino, kad įgūdžių stoka reiškia tai, kad tėvai nemoka dirbti kasdienių darbų, o juos atlikti moko socialiniai darbuotojai.

E. Žiobienė taip pat palaikė Premjero siūlymą socialinių darbuotojų paslaugas teikti ne tik įprastu darbo laiku, bet ir vakarais, savaitgaliais ar švenčių metu. Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė sakė, kad lėšų tam yra, nes užpernai savivaldybės sutaupė apie 80 mln. eurų, o pernai apie 110 mln. eurų, skirtų socialinėms reikmėms.

Klausiama, kaip vertina Prezidentės Dalios Grybauskaitės iškeltą iniciatyvą svarstyti Vaiko teisių apsaugos inspekcijos steigimą, kuri pateiktų savivaldybėms vaiko teisių apsaugos priemones ir jas kontroliuotų, vaiko teisių apsaugos kontrolierė teigė, kad šiuo metu yra painiavos kalbant vaikų apsaugos institucijas.

Ji pabrėžė, kad Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus institucija yra Seimui atskaitinga institucija, tiesiogiai nedirbanti su konkrečiais vaikais ir šeimomis, vaikų teisių skyriai yra savivaldybėse ir priklauso kiekviena savivaldybei, todėl yra 60 skirtingų vaiko teisių apsaugų, kartais netgi su skirtingomis tvarkomis ir matymais, darbo kokybe.

Be to, Vyriausybės lygmeniu yra Vaiko teisių ir įvaikinimo tarnyba, kuri pavaldi Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai.

„Iš tikrųjų matyti, kad ypač sudėtingose situacijose, kada jos, pavyzdžiui, yra ribinės (...), vaiko teisių skyrius yra nepajėgus, gana dažnai ir vietos politikai įsikiša, ir kiti, kas turi kokių interesų, ir iš tikrųjų didesnės pagalbos iš vykdomosios valdžios vaiko teisių skyriams, deja, reikia. Šioje situacijoje mes galime žiūrėti į Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybą kaip tam tikrą metodišką vadovą, iš kitos pusės – klausimas, ar nereikėtų jos labiau stiprinti, galbūt reikėtų kažkokios regioninės pagalbos. Tai čia, matyt, susitarimo dalykas, kokia institucija turėtų. Aš visada pasisakiau už vaiko teisių skyrių, bet Seime nebuvo pritarta tokiai institucijai, buvo manoma, kad reikia palikti kaip ir dabar“, – Vyriausybėje žurnalistams sakė E. Žiobienė.

„Kad būtų stiprinama vaiko teisių apsaugos sistema – taip, o ar reikėtų vienos institucijos prie Vyriausybės, ar tai reikėtų vienos institucijos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos – susitarimo, politinės valios dalykas“, – tikino vaiko teisių apsaugos kontrolierė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.