Kyšininkavimu įtariamas Utenos meras apmąstė savo likimą

Du mėnesius nuo pareigų nušalintas Utenos meras Alvydas Katinas vėl savivaldybėje. Teismas leido merui grįžti į darbą, tačiau įtarimai kyšininkavimu politikui nepanaikinti.

A.Katinas nuo pareigų buvo nušalintas 2 mėnesiams.
A.Katinas nuo pareigų buvo nušalintas 2 mėnesiams.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 5, 2016, 8:38 PM, atnaujinta Jun 11, 2017, 8:22 PM

Per du laisvus mėnesius meras davė parodymus, skaitė knygas ir apmąstė likimą. A.Katinas portalui lrytas.lt pasakojo, kad grįžęs į darbą buvo šiltai sutiktas kolegų.

„Biudžeto lėšų neiššvaisčiau, taigi normaliai sutiko, kaip kolektyvas. Dainų ir šokių nebuvo. Visi supranta, kad tai buvo laikinas pašalinimas. (...) Man kaltinimai nepareikšti. Įtarimai. Lietuvoje pagal tokią schemą, pagal kurią man pareikšta, galima dešimčiai merų ir dar tūkstančiui valstybės tarnautojų pareikšti (įtarimus – Red.)“, – sakė A.Katinas. 

Politikas pabrėžė, kad teisėsaugininkams pareiškus kaltinimus, jo tonas gali pasikeisti. Tačiau dabar jis vengia sakyti, kad visa kyšininkavimo istorija – sufabrikuota politinė byla.

„Per tuos du mėnesius skaičiau, likimą apmąsčiau, pas advokatą važinėjau parodymus daviau. Juk čia ne Kalėdų atostogos. Po renginius nelaksčiau“, – kalbėjo A.Katinas ir pridūrė, kad į viską žvelgė su humoru.

Politiko teigimu, tyrimo baigtis yra nenuspėjama – teisėsauga gali iš tiesų įrodyti, kad jis yra kaltas dėl kyšininkavimo. Tačiau A.Katinas pabrėžė, kad nesijaučia padaręs kažką neteisėto.

„Istorija vykusi prieš keletą metų, o dabar sulaukiu įtarimų. (...) Gal iš tiesų kažką padariau? Juk kalbama apie 2013 metus. Todėl ir tyliu – nepilstau palink purvais. Žinau tik patį faktą – kad aš nesu kyšininkas. Bet visko prisiminti negaliu ką ir kam esu pasakęs 2013 metais. 

(...) Man liko tik formalumai su teisėsauga – kaltas ar nekaltas. Prieš visuomenę esu jau nuteistas. Ši situacija yra nemaloni“, – teigė jis.

A.Katinas sakė, kad jam iš tiesų reikėtų pergalvotį savo darbo stilių. Esą iš šalies jis gali kelti susidomėjimą – esą meras domisi įvairiomis smulkmenomis, laksto, kiekvieną problemą aiškinasi pats, tada kyla klausimas kodėl aiškinasi ir taip toliau. 

Negali išvykti

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Panevėžio valdyba tęsia ikiteisminį tyrimą dėl galimo Utenos rajono savivaldybės mero A.Katino kyšininkavimo.

Kad nebūtų trukdoma ikiteisminiam tyrimui, prokuroro prašymu, Panevėžio miesto apylinkės teismas Utenos merą lapkričio 2 d. buvo nušalinęs nuo pareigų dviem mėnesiams.

Per šį laikotarpį STT Panevėžio valdybos pareigūnai atliko ikiteisminio tyrimo veiksmus ir surinko pakankamai duomenų, patvirtinančių įtarimus dėl Utenos mero galimai padarytų nusikalstamų veikų.

STT siekia išsiaiškinti, ar meras iš vienos akcinės bendrovės vadovo nereikalavo kyšio kito asmens naudai. STT šioje korupcijos byloje įtarimus yra pateikusi A.Katinui, taip pat – iš pareigų pasitraukusiai ministro pirmininko sekretoriato vadovei Džiuljetai Žiugždienei. Įtariama, kad Utenos meras iš vienos bendrovės įtariamas reikalavęs kyšio D.Žiugždienės naudai.

Politikas tebėra įtariamas dėl kyšininkavimo ir jam yra taikoma teismo paskirta kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.