Skelbimai apie Alacho karius baugina vilniečius

Vilniuje atsirado keisti skelbimai, kuriuose minimas Alachas ir „Islamo valstybė“. Ant paprasto popieriaus lapo rusų ir lietuvių kalbomis parašytas kreipimasis pasirodo įvairiuose miesto rajonuose.

Vilniečio platinami skelbimai baugina miestiečius.<br>D.Umbraso nuotr.
Vilniečio platinami skelbimai baugina miestiečius.<br>D.Umbraso nuotr.
Vilniečio platinami skelbimai baugina miestiečius.<br>D.Umbraso nuotr.
Vilniečio platinami skelbimai baugina miestiečius.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 5, 2016, 10:21 AM, atnaujinta Jun 11, 2017, 10:01 PM

Savotiško turinio skelbimus galima rasti ant apšvietimo stulpų, užklijuotus ant pastatų langų, o jų autorius dažnai pasirodo Vilniaus centre ir neaiškia kalba ima garsiai melstis.

Apie keistoko turinio lapus sunerimę vilniečiai pranešė pareigūnams. Vilniaus policija patvirtino, kad gavo pranešimų dėl Vilniuje ant bendrovės lango stiklo rastą priklijuotą popierių, kuriame rusų kalba išreikštas palaikymas „Islamo valstybei“.

Tokio pat turinio skelbimą, tik lietuvių kalba, rado ir lrytas.lt skaitytoja kitame Vilniaus rajone, reklamos stende.

„Plakatas pats savaime pavojaus visuomenei nekelia. Tai gali būti pajuokavimas. Pirminėje informacijoje jis buvo įvardytas kaip palankus „Islamo valstybei“, tačiau iš tikrųjų tai neturintis logikos žodžių kratinys“, – portalui lrytas.lt sakė Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovas.

Anot jo, šiuo metu vyksta policijos tyrimas.

„Vienoje kitoje vietoje parašoma „Alachu Akbar“ ir minima „Islamo valstybė“ transcendentiniu lygmeniu. Tai leidžia įtarti, kad žmogus nėra adekvatus. Be to, yra labai daug juokautojų. Primename, kad daugybė piliečių prisišaukia bėdų juokaudami apie sprogmenis bagaže. Žmonės nori arba pagąsdinti, arba kvailai pajuokauti“, – sakė Vilniaus VPK atstovas.

Pareigūnų teigimu, jeigu bus rastas skelbimus klijuojantis vyras, kuris tai daro ne pirmą sykį, jis gali būti nubaustas pagal Administracinių teisės pažeidimų kodeksą dėl šiukšlinimo.

Kol pareigūnai aiškinasi, portalas lrytas.lt taip pat nusprendė susirasti keistų raštų klijuotoją. 

Kuria tai, ką diktuoja balsai

Anksčiau Broniumi, o dabar Kala Muni vardu prisistatantis vyras gyvena viename iš pramoninių Vilniaus rajonų. Gyvena vienas. 

Ankštas vieno kambario butas, užtrauktos užuolaidos ir televizoriuje mirgantis Vladimiro Putino veidas. Čia gimsta tekstai ir kreipimaisi į Žemės gyventojus.

„Mes norime taikos ir kad būtų atkurtas Tikras Dvasingumas, todėl remiame Islamo Gimstančią Valstybę, taip pat „Al Qaeda“, talibus ir kitus, einančius Alacho keliu. Todėl įspėjame valstybes, telkiančias savo pajėgas Sirijoje ir kitose valstybėse, kur veikia Alacho kareiviai.

(...) Kareiviams siūlau nebevykti į tokias misijas, atsisakyti kovoti su ISIS dėl Tikro Tikėjimo. Telefonu buvo įspėtos Rusijos, Anglijos, JAV, Turkijos ir Prancūzijos ambasados“, – tokie išvedžiojimai skelbiami Kala Muni tekstuose.

Tarpininku tarp „Islamo valstybės“ ir kitų šalių pasiskelbęs vilnietis duoda ir ultimatumą – tris dienas apgalvoti veiksmus. Kitu atveju bus imtasi veiksmų pasiųsti visus į pragarą.

Kaip kuriami šie tekstai?

„Aš vienintelis Žemėje toks – dieviškas. Su manimi bendrauja ir aš tada viską užrašau. Taip ir gimsta šie tekstai, supratot?“ – man į akis spitrijo pusamžis vyriškis.

Savo raštus ir kreipimąsi į Žemės gyventojus jis adresavo Prancūzijos prezidentui ir perdavė per Prancūzijos ambasadą. Ir netgi tai nufilmavo. Tai vyko po Paryžiaus išpuolių.  Vieną kartą jis buvo sulaikytas dėl to, kad viešojoje vietoje švaistėsi peiliu.

 Be to, visą jo veiklą esą stebi Rusijos agentai, kurie kartais įsibrauna į jo namus. „Vienas buvo stipriai paruoštas telepatiškai. Skaito mintis“, – dėstė vyras. 

Kodėl tokių žmonių kaip Bronius kalbas reikia vertinti rimtai?

Turint žinių galima suprasti, kad Bronius gali būti identifikuojamas kaip „pavienis asmuo“ arba „vienišas vilkas“, pasižymintis didesne išpuolio grėsmės rizika. 

Asmenys radikalėja greitai

Lietuvos žmonės, kurie skelbia tokią ir panašią informaciją kaip Kala Muni, neprasprūsta pro akis Vadovybės apsaugos departamentui (VAD). Už valstybės vadovų saugumą atsakingi pareigūnai analizuoja ir vertina įvairias galimas grėsmes.

Viena tokių – vienišių smurtiniai išpuoliai. 

Kaip teigė VAD direktoriaus pavaduotojas Paulius Nemira, jeigu asmuo iš pirmo žvilgsnio neatrodo radikalių pažiūrų, kliedesiai yra vienas ženklų, kad tokį asmenį reikėtų stebėti. 

VAD pareigūnai pasidomi asmens veikla, priklausymu organizacijoms, įvertina asmens galimybes prieiti prie ginklų ir sprogmenų.

Bronius, kadangi savo laiškus adresuoja institucijoms, taip pat yra žinomas slaptiems pareigūnams. 

„Yra atvejų, kai patikrinus asmenį buvo panaikintas leidimas turėti šaunamąjį ginklą“, – sakė P.Nemira. VAD duomenimis, šiuo metu nėra požymių apie rengiamą ir realų smurtinį išpuolį.

Kaip nurodo VAD, asmenys gali turėti įvairių grėsmės gyvybei sukėlimo motyvų, tarp kurių gali būti ir noras atkreipti dėmesį į asmeninę arba visuomeninę problemą, atkeršyti už tariamą blogį, išgelbėti šalį arba pasaulį, išspręsti pasaulinę problemą, sukelti politinės permainas ir taip toliau.

Pavienių asmenų įspėjamojo elgesio pasireiškimo formos:

Grasinimas. Mėginimai komunikuoti, susiję su atviru ar užmaskuotu (numanomu), tiesioginiu ar netiesioginiu grasinimu, ne tik smurtu. Jie gali apimti grasinimus tam tikromis pasekmėmis asmeniui arba bet kuriam kitam su juo susijusiam asmeniui, asmenų grupei, visuomenei.

Pyktis. Kraštutiniai pykčio protrūkiai, nukreipti į asmenį, su kuriuo mėginama susisiekti, ar su juo susijusius asmenis. Tai daugiau negu paprastas pykčio proveržis.

Motyvacija. Asmeninis, labai aiškiai išreikštas, nesavikritiškas teisingumo, tiesos siekimas, ieškojimas (dažnai būdingas asmenims, turintiems asmenybės sutrikimų).

Kliedesiai. Komunikuoti mėginančio asmens tikėjimas, kad jį ir asmenį, į kurį nukreipta komunikacija, sieja bendra praeitis, ateitis arba jų laukia ypatingas bendras likimas.

* Įsitikinimas, kad kas nors (kiti asmenys, organizacijos ir pan.) kontroliuoja jo kūną ir protą, vykdo periodinę ar nuolatinę intervenciją.

* Komunikuoti mėginančio asmens tikėjimas į dievišką kilmę, savęs laikymas dievybe (dėl to mano esantys aukščiau įstatymo).

Turinys. Reikalaujama, kad asmuo imtų elgtis kitaip.

* Komunikacija, kai vartojami tokie pasakymai kaip „paskutinė išeitis“, „vienintelė viltis“, „paskutinė viltis“, „paskutinis mėginimas“ ir panašiai.

* Asmenys, kurie rašo begales keisto turinio laiškų (turima galvoje šimtai laiškų).

Pareiškimai. Kad kas nors įvyks tam tikrą dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.