Savanoriškai atlikti tarnybą nori jau apie 600 jaunuolių

Apie norą šiemet atlikti

Apie norą šiemet atlikti privalomąją pradinę karo tarnybą pareiškė jau apie 600 jaunuolių.<br>J. Stacevičiaus nuotr.
Apie norą šiemet atlikti privalomąją pradinę karo tarnybą pareiškė jau apie 600 jaunuolių.<br>J. Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 7, 2016, 2:15 PM, atnaujinta Jun 11, 2017, 5:17 PM

„Praeitais metais premjero prognozės išsipildė, neturiu pagrindo, kad sakyčiau, kad jos šiemet negalėtų išsipildyti“, – ketvirtadienį žurnalistams Krašto apsaugos ministerijoje (KAM) sakė J.Olekas po to, kai buvo sudaryti šių metų šaukimo į kariuomenę sąrašai.

Ministras teigė, kad savanoriškumo atlikti privalomąją tarnybą skatinimui šiuo metu yra pasiūlytos įstatymų pataisos, pagal kurias šauktiniai savanoriai , anot KAM, gaus 5 proc. didesnes išmokas už tarnybą nei dabar, o patekusiems į šauktinių sąrašus ir nurodžiusiems, jog tarnybą atliks pirmumo tvarka, 15 proc. daugiau.

Šie siūlymai svarstomi Seime. Šiuo metu šauktiniai savanoriai už labai gerą tarnybos atlikimą gali gauti beveik 3 tūkst. eurų per devynių mėnesių tarnybos laiką, už gerą tarnybą – apie 2550 eurų, patenkinamą – maždaug 2100 eurų. Pirmumo tvarka tarnybą atliekantys jaunuoliai už labai gerą tarnybą gali susilaukti apie 2600 eurų išmokų, gerą tarnybą – maždaug 2300 eurų, patenkinamą – apie 1950 eurų.

J.Oleko teigimu, tuo atveju, jeigu savanoriai į tarnybą rinktųsi vangiai, kitų naujų garantijų jiems nenumatoma, tačiau paskata jiems eiti į tarnybą turėtų būti praeitais metais kariuomenę papildžiusių šauktinių patirtis.

„Naujausia paskata, kurios neturėjome anksčiau, tai šiandien mūsų tarnaujančių karių pavyzdys, jų atėjimas į kariuomenę ir jų noras išmokti naudoti ginklą, ginti tėvynę ir savo šeimą“, – kalbėjo ministras. „Senieji mitai apie santykius tarp karių, apie tarnybos sąlygas, aš manau, kad jie yra išsklaidyti“, – pridūrė jis.

Krašto apsaugos ministras teigė, kad ministerija ir kariuomenė yra sulaukusi nedidelių nusiskundimų dėl šiuo metu tarnyboje esančių šauktinių sąlygų – kai kuriems iš jų buvo per šalta žygiuoti, kitiems pritrūko maisto. Tačiau, pasak J.Oleko, tai nebuvo reikšmingi skundai ir jų nebuvo daug. „Tie spirgai, kurie galbūt šiek tiek pridegę, padaro skanesne visą košę, kuri yra tarnybos žavesys“, – kalbėjo J.Olekas.

Krašto apsaugos savanorių pajėgų karo prievolės ir komplektavimo skyriaus viršininkas majoras Žygimantas Adamonis sakė, kad apie tūkstančiui jaunuolių buvo išsiųsti administracinių teisės pažeidimų protokolai dėl neatvykimo į šaukimo punktus pernai, nes, nepaisant savanorių surinkimo, atvykti į šaukimo punktus pašauktiesiems vis tiek reikėjo. Jiems gresia bauda nuo 28 iki 57 eurų. „Dėl dalies iš jų (neatvykusių) taip pat kreiptasi į policiją dėl paieškos ir informavimo apie karo prievolininkų pareigas“, – kalbėjo karininkas.

Tuo metu J.Olekas spaudos konferencijoje toliau kalbėjo apie tai, kad dėl šaukimo į kariuomenę po penkerių metų bus galima spręsti tik po poros metų, kai paaiškės, kokiu tempu kariuomenę pildo ateinantys profesinės karo tarnybos kariai. Ministras sakė besitikintis, kad per penkerius metus kariuomenę papildys apie 3 tūkst. buvusių šauktinių, o to užtektų pakankamai užpildyti dalinius.

„Uždavinys yra, ne kokiu būdu tu pakvieti žmogų į kariuomenę, bet kad kariuomenė būtų sukomplektuota, kiek reikia“, – teigė jis. Į ketvirtadienį sudarytus šauktinių sąrašus, kurie bus paskelbti pirmadienį, pateks 19–26 metų karo prievolininkai. Kaip ir pernai sąrašai pagal regionus bus sudaromi naudojant kompiuterinę programą. Siekiant užtikrinti, kad atrankos procedūra vyktų skaidriai ir objektyviai procesą stebėjo ir dešimt visuomenės atstovų.

Anot KAM, į šaukimo sąrašus bus įtraukti 1990 – 1996 metais gimę vaikinai, kuriems pagal Krašto apsaugos ministerijos turimus duomenis, karo prievolė nėra atidėta. Tokių vaikinų yra apie 100 tūkstančių. Sudarius sąrašus šaukimo nurodymai į nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą karo prievolininkams bus pradėti siųsti registruotu paštu sausio 11 dieną.

Skirtingai nei pernai, šaukimo nurodymai šiemet bus siunčiami ne iš karto visiems į sąrašus patekusiems jaunuoliams, o dalimis, priklausomai nuo tarnybos pradžios laiko. Taip siekiama tolygiai išskirstyti karo medicinos komisijų darbo krūvį ir pirmiausiai patikrinimo procedūras vykdyti su tais jaunuoliais, kurie pareikš norą tarnybą atlikti savo noru. Kaip ir pernai, šiemet atlikti privalomąją karo tarnybą bus pakviesti 3 tūkst. jaunuolių.

Savanoriškai atlikti tarnybą kviečiami 18–38 metų vaikinai ir merginos. Sausio 5-osios duomenimis, savanoriškai tarnybą atlikti prašymus buvo pateikę 459 Lietuvos piliečiai.

Po sausio 7 dienos, kai bus sudaryti šaukimo sąrašai, savo noru tarnybai atlikti registruotis toliau galės tie jaunuoliai, kurie nebus patekę į 2016 metų šaukimo sąrašus. Pagal Lietuvos kariuomenės vado patvirtintą planą, pirmieji šauktiniai tarnybą pradės balandžio 4 dieną, paskutinieji – spalį.

Devynių mėnesių trukmės nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą Seimas atnaujino pernai kovą. Tai padaryta atsižvelgiant į pasikeitusią geopolitinę situaciją ir valstybės saugumui kylančias grėsme.

Grąžinus šauktinių tarnybą taip pat siekiama sustiprinti ir pagreitinti kariuomenės dalinių užpildymą profesinės karo tarnybos kariais, suformuoti pakankamą kariuomenės parengtąjį rezervą ir užtikrinti tinkamą piliečių pasirengimą ginti savo valstybę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.