Vaikžudys siautėja, bet likę gyvi vaikai – saugūs

Išprotėjo ar vaidina beprotį, kad išvengtų kalėjimo iki gyvos galvos? Du vaikus į šulinį įmetęs Aurelijus Beras po areštinę laksto nuogas, graužia dantimis sienas ir rengia kitokius keistus spektaklius, rašo „Lietuvos rytas“.

Du vaikus nužudžiusio A.Bero likimas priklausys nuo to, kokias išvadas pateiks jo elgesį ištyrę psichiatrai.<br>P.Mantauto nuotr.
Du vaikus nužudžiusio A.Bero likimas priklausys nuo to, kokias išvadas pateiks jo elgesį ištyrę psichiatrai.<br>P.Mantauto nuotr.
Valdininkai vakar tikrino, ar vyresnėms vaikžudžio atžaloms nieko netrūksta dėdės namuose Šilų miestelyje.<br>P.Mantauto nuotr.
Valdininkai vakar tikrino, ar vyresnėms vaikžudžio atžaloms nieko netrūksta dėdės namuose Šilų miestelyje.<br>P.Mantauto nuotr.
Į kaimą atvykę pareigūnai girdėjo iš šulinio sklindančią raudą, tačiau išgelbėti nė vieno vaiko nepavyko.<br>V.Trainio nuotr.
Į kaimą atvykę pareigūnai girdėjo iš šulinio sklindančią raudą, tačiau išgelbėti nė vieno vaiko nepavyko.<br>V.Trainio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Vygandas Trainys („Lietuvos rytas“)

Jan 7, 2016, 8:00 AM, atnaujinta Jun 11, 2017, 6:14 PM

Šiurpų nusikaltimą Saviečių kaime (Kėdainių r.) tiriantys pareigūnai nusprendė kreiptis į Utenos psichiatrus, kad jie pateiktų išvadą, ar sausio 2-osios naktį 2 metų sūnų ir 4 mėnesių dukterį šulinyje nuskandinęs 36 metų A.Beras suprato savo veiksmus.

„Įtariamojo elgesys labai keistas, todėl medikai turės nustatyti, ar tai nėra vaidyba“, – vakar sakė Kauno policijos Smurtinių nusikaltimų tyrimo valdybos 2-ojo skyriaus viršininkas Valdas Buinickas.

Iš šulinio sklido verksmas

Medicinos ekspertai jau žino tikslią berniuko mirties priežastį – jis prigėrė įmestas į šulinį.

Dėl mergaitės medikai dar nėra tikri – ji galėjo nuskęsti arba sušalti. Bus atliekamas papildomas tyrimas.

Išaiškėjo, kad vienas vaikų, kai atvyko policijos pareigūnai, dar buvo gyvas – iš šulinio sklido jo verksmas.

Kriminalistai čiupo kopėčias, tačiau jos buvo per plačios.

Policininkai skubiai iškvietė į pagalbą ugniagesius, bet mažylių nepavyko išgelbėti.

Siauresnėmis kopėčiomis nusileidę į šulinio dugną gaisrininkai ištraukė iš ledinio vandens vaikus ir perdavė greitosios pagalbos medikams.

Jie maždaug pusvalandį bandė atgaivinti brolį ir sesę elektrošoku, bet pastangos buvo bevaisės.

Vaikų galvos nusėtos žaizdų

„Pašvietę prožektoriumi kolegos pamatė vandenyje du kūnelius. Vandens šulinyje buvo vos metras, tačiau leistis į apačią prisirišus virvėmis reikėjo maždaug šešis metrus“, – „Lietuvos rytui“ pasakojo Kėdainių priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininkas Virginijus Stogevičius.

Ant vaikų galvų buvo žaizdų – kol kas neaišku, ar tėvas prieš nužudydamas juos mušė. Sužalojimų galėjo atsirasti krintant atsitrenkus į šulinio rentinio kraštą.

Berniukui mirties dieną sukako dveji metai.

Vaikžudys savo kaltę pripažįsta, bet negali paaiškinti, kodėl taip pasielgė.

„Įtariamojo pasakojime nėra loginės įvykių sekos. Nei pradžios, nei pabaigos – kažkokie padriki sakinių fragmentai. Neaišku, kur fantazijos, o kur realybė“, – pasakojo Kauno prokuroras Andrius Kiuršinas.

Motina mažylių neberado

A.Beras šeštadienio naktį iš pradžių sumušė ir išvarė iš namų per speigą basą savo 26 metų sugyventinę Liną Cvilikaitę.

Moteris iškvietė policiją. Atvykę pareigūnai kambaryje rado A.Berą ir du vyresnius vaikus – 6 metų sūnų ir 4 metų dukrą. Jie išsigandę gulėjo savo lovose. Neradusi jaunėlių L.Cvilikaitė paklausė sugyventinio, kur jie.

„Šulinyje“, – atrėžė šeimos siaubūnas.

A.Beras sulaikomas nesipriešino ir nemėgino sprukti. Pasodintas į policijos automobilį jis pareiškė, kad L.Cvilikaitės vieta ten pat, kur ir nuskandintų vaikų.

Toliau gina smurtautoją

L.Cvilikaitė, anksčiau slėpusi nuo Kėdainių policijos ir savivaldybės atstovų, kad sugyventinis smurtavo, tokios pat taktikos laikėsi ir po vaikų nužudymo. Ji tvirtino buvusi išvaryta į lauką, bet smūgių nesulaukusi.

Šiuos žodžius paneigė L.Cvilikaitės motina Rima Cvilikienė ir Šilų seniūnijos (Jonavos r.) socialinė darbuotoja Marija Paukštytė: „Linai buvo durta šakute į nugarą.“

Sušalusi ir subadyta L.Cvilikaitė buvo paguldyta į Respublikinę Kauno ligoninę.

Medikai antradienį išleido ją į vaikų laidotuves, po kurių ji sugrįžo į gydymo įstaigą.

Moteris ten dar gali praleisti vieną dvi savaites.

Dar nėra nuspręsta, kur gyvens du vyresnieji A.Bero ir L.Cvilikaitės vaikai. Pirmadienį jie iš ankšto R.Cvilikienės būsto Jonavos rajone, Tabalos kaime, buvo perkelti į Šilų miestelyje įsikūrusio A.Bero vyresniojo brolio namus.

Šeima miestelyje – gerbiama

„Sąlygos pas dėdę geros: nuosavame name yra penki kambariai, viduje šilta ir tvarkinga, kiekvienas vaikas turi lovą“, – vakar kalbėjo gyvenimo sąlygas naujoje vietoje patikrinusi M.Paukštytė.

„Lietuvos ryto“ žurnalistai įsitikino, kad valda bent iš išorės tvarkinga: vieno aukšto namas su mansarda apkaltas dailylentėmis, aptvertas, neapleistas.

Nei teisėsaugos, nei savivaldybės atstovų nėra pasiekę neigiamų žinių apie žudiko brolį ir jo šeimos narius.

Šilų apylinkėse gyvenantis ūkininkas Gediminas K. taip pat palankiai atsiliepė apie A.Bero brolį: „Jis – padorus vyras, mūsų ūkiui tekina detales. Užsakymus visada atlieka laiku.“

Vyriškis dirba frezuotoju geležinkelio tarnyboje, o jo žmona – vadybininke gėlių salone.

Svaigalais nepiktnaudžiaujanti pora yra susilaukusi dviejų vaikų: dukteriai – 24 metai, o sūnus – dar paauglys.

Sutuoktiniai noriai sutiko priimti mažylius – jie nupirko A.Bero vaikams kailinius, kitokių šiltų drabužių.

Močiutės namuose – blogiau

Pirmadienį, kai į Šilus atvyko socialiniai darbuotojai, brolis ir sesuo piešė, guviai bendravo su suaugusiaisiais.

Vaikams bus teikiama psichologinė pagalba. Anot M.Paukštytės, ypač jos reikės berniukui, kuris yra vyresnis už seserį.

Socialinės darbuotojos įsitikinimu, vaikams dėdės namuose sudarytos geresnės sąlygos nei pas močiutę R.Cvilikienę – prieš metus ji buvo užkoduota, kad negertų.

Apšiurusiame, nedideliame būste 52 metų R.Cvilikienė gyvena su draugu, trimis nepilnamečiais vaikais ir pilnametės dukters šeima.

Bedarbiai R.Cvilikienė, L.Cvilikaitė ir A.Beras gyvena iš pašalpų. Jokio išsilavinimo neturintys jauni sugyventiniai nesuko galvos dėl pajamų, nes žinojo, kad juos išlaikys valstybė.

A.Bero brolis niekada nebuvo išlaikytinis, apylinkėse jis turi gerą vardą.

Broliai bendraudavo, tad vaikams tikriausiai bus lengviau priprasti prie pažįstamos aplinkos – dėdės namų.

Anksčiau A.Beras buvo kartą teistas ir penkiskart baustas už administracinius nusižengimus.

Vaikai liks pas dėdę visam laikui?

* Sprendimas dėl A.Bero ir L.Cvilikaitės vyresnėlių vaikų gyvenamosios vietos nustatymo dar nepriimtas.

* „Mažylių motina išsekusi ir fiziškai, ir psichologiškai, todėl pirmiausia turi atsigauti.

* Kai ji sugrįš iš ligoninės, Kėdainių rajono Vaiko teisių apsaugos skyriaus specialistai nutars, kur tinkamiausia vieta jos atžaloms. Iš pradžių turėtų būti paskirta laikinoji globa“, – pasakojo M.Paukštytė.

* Šios socialinės darbuotojos nepasiekė žinios, kad L.Cvilikaitė būtų klausinėjusi apie savo vaikus, o mažyliai M.Paukštytės akivaizdoje nė karto neužsiminė apie mamą.

* Vaikai gali likti pas dėdę, būti sugrąžinti motinai arba perkelti pas globėjus, nesusijusius giminystės ryšiais.

* Teisėsaugos pareigūnai ir valdininkai, net ir žinodami apie A.Bero smurtavimo faktus, trypčiojo vietoje – nepasirūpino, kad šeimos siaubūnas būtų atskirtas nuo artimųjų, neiškėlė vaikų iš pavojingos aplinkos.

* Įstaigų atstovai tikino negalėję padėti A.Bero šeimos nariams, nes L.Cvilikaitė slėpdavo patirianti smurtą.

* A.Beras sekmadienį buvo suimtas trims mėnesiams. Už vaikų nužudymą jam gresia kalėjimas iki gyvos galvos. Paklaustas, ar gailisi dėl padaryto nusikaltimo, jis papurtė galvą.

* Nusikaltimo metu A.Beras buvo blaivus, tačiau manoma, kad jį ištiko abstinencija – būsena, kai po ilgo alkoholio vartojimo staiga nustojama gerti. Alkoholikai tada tampa irzlūs, pikti, jiems atrodo, kad yra persekiojami.

* Anksčiau A.Beras buvo kartą teistas ir penkiskart baustas už administracinius nusižengimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.