Kas vyko sausio 9-ąją prieš 25-erius metus

1991-aisiais, artėjant sausio 13-ajai, į Lietuvą Kremlius siunčia vis daugiau karinės technikos, kuri telkiama prie strateginių šalies objektų. Praeis dar kelios dienos ir agonijoje dūstanti imperija nusimes kaukę – tankų vikšrais ims traiškyti mūsų dainas ir maldas.

Sausio 13-ai artėjant.<br>T.Bauro nuotr.
Sausio 13-ai artėjant.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

LRT TV naujienų tarnyba, LRT.lt

Jan 9, 2016, 7:55 PM, atnaujinta Jun 11, 2017, 1:32 PM

Prieš 25-erius metus sausio 9-oji – trečiadienis. Nuo pat ryto virš sostinės sovietų kariniai sraigtasparniai mėto atsišaukimus, kuriuose teigiama, kad Parlamentas ir vyriausybė veda gyventojus į pražūtį. Į pavakarę aikštėje prie Aukščiausiosios Tarybos renkasi jedinstvininkai, sąjunginio pavaldumo įmonių darbininkai. Minia reikalauja įvesti SSRS prezidento valdymą. Pranešama, kad streikuoja dalis Vilniaus geležinkeliečių ir Lietuvos avialinijų darbuotojų. Raudonosios vėliavos iš aikštės pasitraukia tik vakare.

Tuo metu kitoje aikštės pusėje Vytauto Landsbergio kvietimu renkasi tūkstančiai vilniečių.

„Nebūtinai man reikėjo kviesti. Tuos didžiuosius renginius ištikrųjų orkestravo, ruošė Sąjūdis. Mano rūpestis buvo, kad tie du mitingai nesusigrumtų tarpusavyje. Nes buvo aišku, kad to nori priešas. Viešų grumtynių, kad įsikištų kariuomenė, kaip paskui Gorbačiovas ir aiškino, kad žmonės grūmėsi tarpusavyje, tai kariuomnenė turėjo įsikišt. Toks planas, toks scenarijus buvo, ištikrųjų tai neįvyko. Čia buvo mūsų policijos pareigūnai, ir mano nurodymas, ir jų pačių veikimas, kad tie du gausūs žmonių būriai nesusiliestų, kad nesusigrumtų tarpusavyje. Tą pavyko išlaikyt“, – prisimena Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo Pirmininkas Vytautas Landsbergis.

Tą dieną oro uoste nusileidžia pirmieji Pskovo divizijos desantininkai ir spec. paskirties grupė Alfa, kurie vėliau puls mūsų svarbiausius strateginius objektus.

Paruoštais mūšiui ginklais 6 koviniai šarvuočiai jau sausio 9-ąją apsupa Vilniaus televizijos bokštą, kuris retransliuoja Lietuvos televizijos programą. Tuo pat metu didžiųjų miestų gatvėmis pradeda važinėti kovinė techbnika – tankai, šarvuočiai, tanketės, sunkvežimiai su ginkluotais kareiviais.

Kaune karinis sunkvežimis užtveria kelią lengvajam automobiliui, kuriuo važiuoja dvi šeimos. Moteris žūva vietoje, netrukus miršta ir vyras. Kiti du – sužeisti.

Tankas ant sunkvežimio užvažiuoja ir Vilniuje. Vairuotojas ir keleivis – sužeisti.

Lietuvos radijas kelis kartus kviečia žmones rinktis prie Aukščiausiosios Tarybos ir prie televizijos bokšto. Apie 19 valandą Vytautas Landsbergis praneša, kad Rusijos ginkluotosios pajėgos nuo Parlamento prieigų ir televizijos bokšto pasitraukia. Tačiau neilgam. Naktį sovietų šarvuočiai blokuojka Vilniaus tiltus.

„Sąjūdis buvo veiksminga organizacija. Mes, politikai, Aukščiausioj taryboj neturėjom savo partijos. Tai buvo mūsų organizacija, kuri kartu su sąjūdžio pagaglba po sausio 13-osios per lababi trumpą laiką padarė balsavimą už nepriklausomybę. Ir tai buvo ypatingos jėgos politinis atsakymas į smurtą“, – sako V. Landsbergis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.