E. Gustas: „Negalimi nevienodi ribojimai skirtingam alkoholiui“

Ūkio ministras Evaldas Gustas sako,

E. Gustas: „Negalimi nevienodi ribojimai skirtingam alkoholiui“.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
E. Gustas: „Negalimi nevienodi ribojimai skirtingam alkoholiui“.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 11, 2016, 10:55 AM, atnaujinta Jun 11, 2017, 11:15 AM

Tai jis pirmadienį sakė žurnalistams po Vyriausybės pasitarimo, kuriame aptarti bendri alkoholio prieinamumo mažinimo principai.

„Svarbiausia, kad nebūtų daroma išimčių – ar tam tikriems renginiams, ar tam tikroms alkoholio grupėms, ar galų gale tam tikriems ūkio subjektų grupėms. Tai yra kad bendrieji principai būtų visiems“, – sakė E.Gustas.

Anot jo, negalima prekybos ribojimus vienam alkoholiui taikyti, o tuo pat metu kitu leisti prekiauti.

„Nemažai buvo iniciatyvų Seime svarstomų, kai kurios priimtos, kai kurios atmestos. Sakysime, buvo išimtys tam tikros renginių metu sidrui arba vyno tam tikroms rūšims – mano nuomone ir Vyriausybės nuomone, to negalima daryti“, – dėstė E.Gustas.

Siekdama kovoti su alkoholizmu, Vyriausybė parengė ir Seimui teiks bendruosius alkoholio prieinamumo ir kontrolės principus, kuriais siekiama sumažinti alkoholio vartojimą šalyje. 

Pagal kartu su Sveikatos apsaugos ministerija paruoštus principus, kurie bus teikiami svarstyti Seimo Sveikatos reikalų komitetui, bendrieji principai institucijoms, teikiančioms teisėkūros iniciatyvas dėl alkoholio kontrolės ir prieinamumo mažinimo, yra šie: vadovautis Alkoholio kontrolės įstatyme numatytu laiko ribojimu, mokesčių nustatymu, propaguoti sveiką gyvenseną, skatinti socialinę aplinką be alkoholio ir pan., vadovautis Pasaulio sveikatos organizacijos dokumentais. 

ELTA primena, kad po šalį sukrėtusių įvykių, kai Kražiuose nužudytos keturios moterys, ar Kėdainių rajone, kai tėvas nužudė du mažamečius vaikus, viešojoje erdvėje pasigirdo raginimų diskutuoti apie alkoholio prieinamumo mažinimą. 

Nuo naujų metų įsigaliojęs draudimas prekiauti alkoholiu degalinėse tebuvo „smulkus žingsnis“ kovojant su alkoholizmu, yra sakęs Premjeras Algirdas Butkevičius ir žada dar daugiau priemonių kovojant su svaigalų vartojimu. Tiesa, kokios jos, kol kas neatskleidžia. 

Pagal alkoholio suvartojimą ir jo sąlygotą žalą Lietuva priskiriama aukščiausios rizikos grupei Europoje kartu su Latvija, Estija, Baltarusija, Rusija, Ukraina, Vengrija, Kazachstanu ir Moldova.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.