Dėl rastų dviejų Daivos Gineikaitės kraujo mėginių – galvosūkis

Ar avariją sukėlusią Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) vadovę Daivą Gineikaitę, kuriai policija nustatė vidutinį girtumą, bandė išsukti medikai? Tai turėtų paaiškėti ištyrus, ar abiejuose mėginiuose – jos kraujas.

Kaunietė D.Gineikaitė paliko Nacionalinės žemės tarnybos vadovo postą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kaunietė D.Gineikaitė paliko Nacionalinės žemės tarnybos vadovo postą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vygandas Trainys („Lietuvos rytas“)

2016-01-12 04:00, atnaujinta 2017-06-11 09:42

Skandalas išvertė 34 metų D.Gineikaitę iš įtakingo posto – nuo antradienio ji nebedirba NŽT direktore.

Vakar D.Gineikaitė buvo antrą kartą apklausta Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) būstinėje Vilniuje.

Po apklausos ji davė kraujo Teismo ekspertizės centre. Bus bandoma išsiaiškinti, ar abiejuose mėginiuose, pareigūnų paimtuose iš Kauno klinikinės ligoninės (KKL), yra jos kraujas.

Kas pakenktų prezidentei?

Penktadienį paskelbusi, kad surengs spaudos konferenciją, netrukus D.Gineikaitė ją atšaukė.

Ji pareiškė, kad, jei atskleistų darbo Nacionalinėje žemės tarnyboje paslaptis, būtų diskredituota net ir prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Skambino ligoninės vadovui

Kaune gruodžio 19-ąją, šeštadienį, avariją sukėlusi ir į policijos alkoholio matuoklį 1,66 promilės (vidutinis girtumas) pripūtusi D.Gineikaitė surinko KKL vadovo Gedimino Abeciūno numerį.

Po pokalbio valdininkė nuvyko į ligoninės padalinį Gedimino gatvėje ir davė kraujo, be to, esą pūtė į gydymo įstaigos matuoklį.

Kitą dieną ji pareiškė žemės ūkio ministrei Virginijai Baltraitienei, kad prietaisas rodė nulius.

NŽT vadovė tuo metu tikriausiai nežinojo, kad įtartina istorija susidomėjo teisėsauga.

Gydymo įstaigoje apsilankę STT agentai rado ne vieną, o du kraujo mėginius.

„Lietuvos ryto“ žiniomis, abiejuose yra D.Gineikaitės kraujas, tik rezultatai skirtingi: viename – daugiau nei viena promilė alkoholio, o kitame jo nėra visai.

Bus tiriama, ar valdininkė kitą dieną nebus paslapčia pakartotinai davusi kraujo, o paskui mėginiai turėję būti apkeisti.

Pateikė savo versiją

„D.Gineikaitė paklausė G.Abeciūno, kur ji galėtų duoti kraujo. Ji norėjo sužinoti tik šią informaciją – nieko daugiau neprašė“, – aiškino buvusios NŽT vadovės advokatas Artūras Bauža.

Tačiau kitas avarijos dalyvis 38 metų Adomas S. per apklausą STT pareigūnams tvirtino girdėjęs kitokius susinervinusios valdininkės žodžius: „Tu man padėk, aš tau atsidėkosiu, nepasigailėsi.“ To jis nepaneigė ir bendraudamas su „Lietuvos rytu“.

Pasak KKL atstovo Sauliaus Tvirbuto, ligoninės vadovybė yra nepakanti korupcijos apraiškoms, o jeigu vidaus tyrimo metu išaiškės nusižengimo faktų, darbuotojai bus griežtai nubausti.

Kaip specialiesiems liudytojams baudžiamojoje byloje apklaustiems D.Gineikaitei, G.Abeciūnui ir jo pavaduotojui K.Grigoniui byloje dėl mėginimo nuslėpti girtumą bet kada gali būti pareikšti įtarimai.

Buvęs Kauno savivaldybės administracijos direktorius Vygaudas Molis prisiminė, kad D.Gineikaitė, prieš kelerius metus Teisės skyriuje kuravusi sveikatos įstaigas, palaikė glaudžius ryšius su Kauno klinikinės ligoninės ir kitų įstaigų administracija, gerai pažinojo jų vadovus.

Medikas nutarė netylėti

Manoma, kad D.Gineikatės skambučio sulaukęs G.Abeciūnas susisiekė su savo pavaduotoju K.Grigoniu, o šis paskambino gruodžio 19-ąją ligoninėje budėjusiam gydytojui Artūrui Šulniui.

Kaip liudytojas pareigūnų apklaustas A.Šulnius neneigė, kad K.Grigonis liepė jam sukeisti kraujo mėginius.

Kalbama, kad tyrėjams per apklausą jis išklojo visą tiesą.

Byloje kol kas nėra nė vieno įtariamojo.

Dėl įtarimų pateikimo turėtų būti sprendžiama iš Teismo ekspertizės centro sulaukus D.Gineikaitės kraujo tyrimo rezultatų.

Valdininkė pavėlavo

Sausio 20 dieną Kauno apylinkės teismas pradės svarstyti D.Gineikaitės administracinę bylą dėl vairavimo išgėrus.

Buvusios NŽT vadovės galimybės laimėti procesą minimalios, nes ji, nesutikdama su policijos matuoklio rodmenimis, privalėjo per valandą duoti kraujo gydymo įstaigoje, bet pasirodė joje tik po pusketvirtos valandos.

Kilus skandalui D.Gineikaitė parašė atsistatydinimo pareiškimą. Kol vyksta tikrinimai ir ikiteisminis tyrimas, ji gali įsidarbinti kitoje valstybinėje įstaigoje, nes oficialiai nėra atleista už šiurkščius pažeidimus.

Tyrimą atlieka ir Kauno medikai

* Kauno klinikinėje ligoninėje šiuo metu atliekamas vidaus tyrimas.

* Komisijai vadovaujantis KKL Vidaus medicininio audito skyriaus vedėjas Darius Petraitis vakar pareiškė, kad patikrinimas įstrigo, nes STT pareigūnai, kopijuodami dokumentus, dalies jų nepaliko gydymo įstaigoje.

* Todėl apie drausminių nuobaudų skyrimą medikams kalbėti dar anksti. Komisija kol kas apklausė tik tris ligoninės darbuotojus.

* Pasak D.Petraičio, STT surašytame dokumentų paėmimo protokole minimas tik vienas kraujo mėginys. „Lietuvos ryto“ šaltinių žiniomis, kitas mėginys poėmio metu neaprašytas, nes jis iš viso nebuvo įtrauktas į ligoninės dokumentus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.