Dėl Švedijoje nudurto 15-mečio lietuvio – kelios versijos

Švediją sukrėtė jauno lietuvio nužudymas – paauglys kito moksleivio buvo subadytas tiesiog mokyklos koridoriuje.

Švedijos pareigūnai tiria tragiškai pasibaigusio paauglių konflikto aplinkybes.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
Švedijos pareigūnai tiria tragiškai pasibaigusio paauglių konflikto aplinkybes.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
Teigiama, kad abu berniukai ten susirėmė per pietų pertrauką.
Teigiama, kad abu berniukai ten susirėmė per pietų pertrauką.
Daugiau nuotraukų (2)

Giedrė Balčiūtė, Evelina Valiuškevičiūtė

Jan 12, 2016, 2:33 PM, atnaujinta Jun 11, 2017, 8:14 AM

Kristianstado policija tiria tragiškai pasibaigusį moksleivių konfliktą Brubio Pietų Švedijoje mokyklos koridoriuje.

Kol švedų teisėsauga aiškinasi, dėl ko galėjo kilti konfliktas tarp jaunuolių.

Pirmadienį kitų moksleivių akivaizdoje buvo mirtinai subadytas penkiolikametis lietuvis Arminas P.

Jį mirtinai peiliu sužalojusio toje pačioje mokykloje besimokančio keturiolikmečio tėvas teigia, kad jo sūnus jau kurį laiką kentėjo nuo patyčių, kurios ir galėjo tapti konflikto priežastimi.

Socialiniuose tinkluose pasisakė mokiniai – teigiama, kad Arminas esą gynė mergaitę, su kuria nepagarbiai elgėsi kitas moksleivis. Tačiau teisėsauga dar neskuba viešinti galimų tragiško įvykio motyvų.

Užpuolė iš nugaros

Užpuolimas įvyko Brubio mokyklos širdyje, bendrosios erdvės ir koridorių, vedančių į klases, sandūroje.

Teigiama, kad abu berniukai ten susirėmė per pietų pertrauką. 

„Kiek anksčiau tarp jųdviejų kilo konfliktas, bet mes jį numalšinome“, – Švedijos televizijai „SVT Skåne“ teigė mokyklos rektorius Robertas Dirksenas.

Pasak konflikto liudininko, keturiolikmetis, kuris yra pabėgėlių sūnus, Arminą P. užsipuolė iš nugaros. Jis buvo ginkluotas peiliu, kurį atsinešė į mokyklą.

Nukentėjusiam moksleiviui įvykio vietoje buvo suteikta pirmoji pagalba. Vėliau sunkiai sužeistas penkiolikametis Arminas greitąja pagalba buvo išvežtas į ligoninę, o užpuolimu įtariamas keturiolikmetis buvo sulaikytas.

„Šiuo berniuku pasirūpino mūsų patruliai ir nugabeno jį į policijos nuovadą. Jis buvo apklaustas drauge su socialinių paslaugų personalu“, – Švedijos interneto portalas „Expressen.se“ citavo pietų regiono policijos kontrolės centro atstovą spaudai Jimmy Modiną.

Užgeso ligoninėje

Abiejų berniukų – nužudytojo Armino ir jį subadžiusio keturiolikmečio – tėvai buvo nedelsiant informuoti apie įvykį ir iškviesti į mokyklą.

Kaip rašo dienraštis „Kvällsposten“, įtariamojo berniuko tėvas labai susijaudino sužinojęs, ką padarė jo sūnus.

Centrinės Kristianstado ligoninės personalas darė viską, kad išgelbėtų penkiolikamečio lietuvio gyvybę, bet 14 val. 30 min. vietos laiku berniukas dėl patirtų sunkių sužalojimų užgeso.

Po užpuolimo mokykloje nedelsiant buvo nutrauktos pamokos, o mokyklos vadovas R.Dirksenas apie įvykį informavo visus moksleivius.

„Dauguma moksleivių, be abejo, buvo sujaudinti ir nuliūdę. Mes matėme, kad tęsti pamokas tapo neįmanoma. Dauguma tėvų taip pat atėjo į mokyklą ir pasirūpino savo vaikais ir pasiaiškino, kas atsitiko“, – pasakojo direktorius.

Mokykloje susirinko krizių valdymo grupė, kurią sudaro ir policininkai, ir savivaldybės atstovas, kuris pirmadienį iki pat vakaro dirbo mokykloje.

Gedulas dėl lietuvio

Vėlų pirmadienio vakarą daugybė žmonių susirinko priešais mokyklą bandydami suvokti, kas įvyko ir drauge gedėti. Gedėjo suaugusieji, maži vaikai, bet daugiausia – žuvusiojo ir įtariamojo berniukų bendraamžiai.

Visi jie stovėjo aplink apskritą stalą, kuris buvo užklotas balta staltiese, bet ją vos buvo galima įžiūrėti tarp daugybės ant viršaus sudėtų žvakučių.

Stalo viduryje stovėjo Armino P. nuotrauka. Ant rožinio lapo moksleiviai nupiešė didelę širdį ir anglų kalba užrašė: „Mūsų geriausias draugas amžinai“.

Kai kurie,atėjo trumpam, kad padėtų ant stalo žvakučių, mažyčių pliušinių meškučių arba gėlių. Tačiau dauguma liko stovėti kelias valandas ir be paliovos kalbėjo apie tai, kas įvyko.

Prieš 21 val. net ir Armino tėvai atėjo prie stalo su žvakelėmis, pliušiniais meškučiais ir sūnaus nuotrauka. Juos suskubo guosti kunigas ir draugai.

Vakare krizių valdymo komanda iš ligoninės atvyko į mokyklą, kad pakalbėtų su moksleiviais ir personalu. Į mokyklą atėjo netgi komunos politikai ir Bažnyčios atstovai.

Sustiprino saugumo pajėgas

Žmogžudyste įtariamas keturiolikmetis mokėsi toje pačioje mokykloje.

Kai buvo apklaustas policijoje, berniukas buvo atiduotas socialinių darbuotojų globai.

Nors antradienis turėtų būti įprasta mokslo diena mokykloje, moksleiviams leidžiama dalyvauti už Arminą laikomose mišiose.

„Moksleiviams bus suteikta galimybė susitikti ir pabendrauti su tais, kurie gali juos nuraminti. Tai toks įvykis, kuris yra svarbus visa mokyklai ir komunai“, – teigė komunos saugumo ir nepaprastųjų situacijų koordinatorius Bertilis Håkanssonas.

Kaip rašoma komunos interneto puslapyje, visą antradienį mokykloje budės apaugos komanda, nes sustiprintos saugumo pajėgos.

Problemų būta ir anksčiau

Interneto portalas „Sydsvenskan.se“ rašo, kad mokykloje jau anksčiau būta problemų su mokymosi aplinka ir saugumu. Tai parodė rudenį atlikta apklausa.

Todėl jau iki nužudymo planuota tirti, kokia padėtis yra šioje mokymo įstaigoje. Bet dabar greičiausiai tai bus padaryta anksčiau, nei suplanuota.

Švedijos policija žada šį tragišką įvykį ištirti kaip įmanoma greičiau, tačiau, kaip naujienų agentūrai TT sakė Hesleholmo policijos vadovas Päras Cederholmas, kas iš tiesų įvyko, gali taip ir nepavykti sužinoti, nes vieno konfliktavusių berniukų nebeliko tarp gyvųjų.

Žudikas buvo patyčių auka?

Įtariamojo žmogžudyste keturiolikmečio berniuko tėvas dienraščiui „Aftonbladet“ teigė, kad jo sūnus prieš incidentą mokykloje kentė nuo patyčių.

Pasak tėvo, prieš Kalėdų atostogas jis buvo sumuštas, tad atsidūrė ligoninėje. Tai buvo nufilmuota netgi mobiliuoju telefonu ir šis filmukas pasklido tarp moksleivių.

„Paskambinau mokyklai ir pasakiau, kad jis jautėsi blogai, bet jie nieko nedarė“, – teigė tėvas laikraščiui.

Direktorius R.Dirksenas teigia, kad visus klausimus, susijusius su žmogžudyste, aiškinasi policija.

Naujienų agentūros TT paklaustas, ar žinojo, kad keturiolikmetis, įvykdęs žiaurų nusikaltimą, neva kentė nuo patyčių, direktorius atsakė: „Policija vykdo tyrimą ir ji pasakys, ką išsiaiškins. Kai ji pateiks savo informaciją, aš į tai reaguosiu.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.