Sveikuoliai nardo ne tik tarp lyčių, bet ir gulbių

Spaudžiant šalčiams ne visi kauniečiai sėdi namuose. Sveikuolė ir žolininkė Danutė Kunčienė dieną ir žiemą pradeda maudynėmis. Jos nesulaiko net spaudžiantis šaltis ir Nemuną sukaustęs ledas. Maudynės tapo ir kitų sveikuolių kasdienybe.

D.Kunčienė, laukdama Trijų Karalių šventės, sausio 4-ąją ne tik maudėsi Nemune, bet ir švęsdama prasidėjusius gailestingumo metus šėrė gulbes.
D.Kunčienė, laukdama Trijų Karalių šventės, sausio 4-ąją ne tik maudėsi Nemune, bet ir švęsdama prasidėjusius gailestingumo metus šėrė gulbes.
Sveikuoliai 2015-ųjų pusiaužiemį pasitiko maudydamiesi Kauno mariose.
Sveikuoliai 2015-ųjų pusiaužiemį pasitiko maudydamiesi Kauno mariose.
Daugiau nuotraukų (2)

Vėjūnė Inytė („Lietuvos rytas“)

Jan 12, 2016, 10:34 PM, atnaujinta Jun 11, 2017, 7:28 AM

D.Kunčienė su bendraminčiais rūpinasi ne tik savo kūno bei sielos sveikata. Moteris atėjus šalčiams nepamiršta ir Nemune žiemoti pasilikusių paukščių.

„Šiuos metus katalikų bažnyčia yra paskelbusi gailestingumo metais. Gailestingumu reikia dalytis ne tik su žmonėmis, bet ir su gyvūnais“, – sakė D.Kunčienė.

Todėl laukdama Trijų Karalių šventės moteris ir dvi jos bendramintės pasivadino trimis karalienėmis ir išsiruošė į Panemunės paplūdimį. Nešėsi batonų, bulvių lupenų, morkų. Gėrybes išdalijo pakrantėje susibūrusioms gulbėms ir antims.

Sveiką gyvenimo būdą propaguojantys kauniečiai turi ir kitų tradicijų. Sausio 25-ąją švenčia pusiaužiemį. Tikima, kad šią dieną ant kito šono verčiasi barsukas ir iš jo elgesio galima spėti, kokia žiema toliau bus.

„Jei diena būna saulėta, pabudęs barsukas jos išsigąsta ir nebeužmiega. Vadinasi, žiema greitai baigsis.

Jei būna apsiniaukę, barsukas apsiverčia ir snaudžia toliau. Tikima, kad tokiu atveju žiema vis dar tęsis“, – tradicijas priminė D.Kunčienė.

Moteris pasakojo, kad pasitikdami pusiaužiemį sveikuoliai ir visi norintys kauniečiai kasmet išsirengia į žygį ir tikisi pamatyti pabudusį barsuką.

Šis žygis visada baigiasi maudynėmis.

„Pernai Kauno marias kaustė ledas. Tačiau vis tiek lindome į vandenį ir pasitikome šią šventę. Tai daryti kauniečius kviesime ir šiais metais“, – sakė D.Kunčienė.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.