Aloyzas Sakalas mato Vytauto Landsbergio kerštą

Vytautas Landsbergis, iki šiol laikęsis oriau už jam Laisvės premijos nesuteikusią Seimo daugumą, pats nusmuko iki intrigų lygio. Taip jo elgesį įvertino socialdemokratų veteranas Aloyzas Sakalas.

V.Landsbergis antradienį buvo pagerbtas konservatorių renginyje Lukiškių aikštėje.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
V.Landsbergis antradienį buvo pagerbtas konservatorių renginyje Lukiškių aikštėje.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Ir Vilniuje, ir kituose šalies miestuose vakar buvo uždegti atminimo laužai, skirti istorinei Sausio 13-ajai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ir Vilniuje, ir kituose šalies miestuose vakar buvo uždegti atminimo laužai, skirti istorinei Sausio 13-ajai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„Tikras politikas ir valstybės vadovas turėjo vis viena ateiti į minėjimą ir taip pagerbti gynusius Seimą, valstybę ir už laisvę žuvusius žmones“, – aiškina A.Sakalas.<br>Lrytas.lt archyvo nuotr.
„Tikras politikas ir valstybės vadovas turėjo vis viena ateiti į minėjimą ir taip pagerbti gynusius Seimą, valstybę ir už laisvę žuvusius žmones“, – aiškina A.Sakalas.<br>Lrytas.lt archyvo nuotr.
V.Jurkūno piešinys
V.Jurkūno piešinys
Daugiau nuotraukų (4)

Vytautas Bruveris („Lietuvos rytas“)

Jan 13, 2016, 8:27 AM, atnaujinta Jun 11, 2017, 7:09 AM

Tai, kad Sausio 13-osios 25 metų minėjimo renginiuose Seime nebus V.Landsbergio, paaiškėjo tik antradienį. Dešiniųjų patriarchas pabrėžė, kad dalyvaus visuose renginiuose, kurie vyks ne parlamente, o ten nekels kojos dėl dabartinių „namo šeimininkų“.

V.Landsbergis neslėpė, jog taip elgiasi dėl to, kad praėjusį rudenį valdančiosios daugumos balsais tame „name“ buvo nuspręsta nesuteikti jam Laisvės premijos.

„Tas sprendimas yra tik vienas ištisoje grandinėje dėl viso istorijos perrašymo ir laisvės kovos niekinimo“, – į tokį istorinį lygį šį reikalą kilstelėjo V.Landsbergis.

Kai jam nebuvo suteikta Laisvės premija, bent viešai tuomet piktinosi Seimo pirmininkė „darbietė“ Loreta Graužinienė, o dabar ji irgi tūpčiojo prieš buvusį konservatorių vedlį.

Politikė pareiškė ne kartą kvietusi V.Landsbergį dalyvauti minėjime, pasakyti kalbą, bet jo atkaklų atsisakymą tai padaryti „supranta“ ir „gerbia“. Tiesa, Seimo vadovė nepaaiškino, ar ji supranta ir gerbia V.Landsbergio pareiškimus, kad Seimas perrašo istoriją ir niekina laisvės kovą.

Tuomet, kai Seimas buvusiam Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkui neskyrė Laisvės premijos, senas dešiniųjų patriarcho politinis priešininkas A.Sakalas pripažino, jog valdantieji, dėl ambicijų ėmęsi smulkaus politinio keršto, padarė klaidą.

Anot socialdemokratų veterano, V.Landsbergio nuopelnai atkuriant nepriklausomybę ir ją apginant yra neginčijami.

Tačiau A.Sakalas tada teigė nesmerkiantis balsavusiųjų prieš premijos skyrimą, nes juos iš dalies supranta – V.Landsbergis dėl savo būdo savybių skaldė tautą, o vėliau pridarė nemažai žalos.

Antradienį „Lietuvos ryto“ pakalbintas A.Sakalas tvirtino, jog atsisakydamas dalyvauti Sausio 13-osios renginiuose parlamente V.Landsbergis dar kartą parodė, kad intrigos, ambicijos, kerštas ir savi interesai jam svarbiau už viską.

„1990 metais jis buvo faktinis valstybės vadovas ir išties buvo pasiekęs aukštumą. Bet jo būdas visuomet buvo toks, kokį jį dabar vėl matome.

Tikras politikas ir valstybės vadovas turėjo vis viena ateiti į minėjimą ir taip pagerbti gynusius Seimą, valstybę ir už laisvę žuvusius žmones.

Šiuo atveju tai ne „namas“ su dabartine valdančiąja dauguma, o valstybės institucija.

Taip V.Landsbergis paniekino ir tą instituciją, ir visus žmones, kurie Sausio 13-ąją paguldė galvas“, – pareiškė A.Sakalas.

Pagerbti laisvės gynėjai ir nukentėjusieji

* Minint Sausio 13-ąją antradienį Seime atidengta atminimo lenta, skirta 1991 metais prisiekusiems gynėjams.

* Parlamento rūmuose įvyko laisvės gynėjų susitikimas. Jo dalyvius pasveikino Seimo pirmininkė L.Graužinienė.

* Vilniaus televizijos bokšte premjeras A.Butkevičius susitiko su Sausio 13-osios nukentėjusiųjų draugijos nariais.

* Pavakare prie Vilniaus televizijos bokšto, prie Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos pastato, Nepriklausomybės aikštėje buvo uždegti atminimo laužai.

* Vilniaus Šv.Jonų bažnyčioje vyko koncertas „In memoriam“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.