Teismas neleido paleisti įtariamojo Sausio 13-osios byloje

Bylos nagrinėjimas bus pradėtas sausio 27 dieną.

Teismas neleido paleisti įtariamąjį Sausio 13-osios byloje<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Teismas neleido paleisti įtariamąjį Sausio 13-osios byloje<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 13, 2016, 1:42 PM, atnaujinta Jun 11, 2017, 5:48 AM

Kaltinamojo gynėja Galina Kardanovskaja užstatą į teismo depozitinę sąskaitą įnešė pernai gruodžio 23 dieną, tačiau teismas nesutiko suėmimo pakeisti į švelnesnę kardomąją priemonę, BNS informavo teismo atstovė spaudai Vaida Bytautė.

Gynėją teismą bandė įtikinti argumentuodama, kad jos klientas yra neteistas, turi gyvenamąją vietą Vilniuje, o Lukiškėse žymiai pablogėjo jo sveikata.

Teismas nutartyje konstatavo, kad nors 47 metų Rusijos pilietis suimtas ilgą laiką, griežčiausios kardomosios priemonės taikymas yra pateisinamas, o „sveikatos būklė nėra pakankamas pagrindas taikyti švelnesnę kardomąją priemonę“. Teismas rėmėsi sausio 8 dieną pasirašytu Lukiškių tardymo izoliatoriaus direktorius raštu, kur konstatuota, kad suimtojo sveikatos būklė yra stabili, šiuo metu yra tęsiamas specialistų rekomenduotas gydymas.

J.Melio kardomojo suėmimo terminas pastarąjį kartą buvo pratęstas pernai gruodžio 11 dieną trims mėnesiams.

Teismas tada atsižvelgė, kad užsienietis kaltinamas padaręs nusikalstamas veikas žmogiškumui ir karo nusikaltimus, kurie yra priskirti labai sunkių ir sunkių nusikaltimų kategorijai. Už šių nusikaltimų padarymą numatytos ilgalaikės laisvės atėmimo bausmės ir šiems nusikaltimams nėra taikomi senaties terminai.

Prokurorai teigia, kad J.Melis sausio 13-ąją buvo tanke prie televizijos bokšto.

Bylos duomenimis, nuo 1991 metų sausio 13-osios iki tų metų rugpjūčio 23-iosios J.Melis įtariamas dalyvavęs užgrobiant 17 Lietuvai svarbių objektų.

Vilniaus apygardos teismui Sausio 13-osios byla perduota rugpjūčio 31 dieną. Iš viso šio ikiteisminio tyrimo metu įtariamaisiais pripažinti 79 asmenys, tačiau teismui dėl nusikaltimų žmoniškumui ir karo nusikaltimų perduoti 64. Dėl dešimties tyrimas tęsiamas atskirtame ikiteisminiame tyrime. Vienintelis J.Melis suimtas šioje byloje.

Bylos nagrinėjimas bus pradėtas sausio 27 dieną.

Lygiai prieš 25 metus – 1991 metų sausio 13-osios naktį Sovietų Sąjungos kariniams daliniams šturmuojant Vilniaus televizijos bokštą bei Radijo ir televizijos komiteto pastatą žuvo 14 žmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.