Gavę pylos Vilniaus tvarkdariai uoliau kasė sniegą

Per socialinį tinklą miesto tvarkdarius apibaręs meras Remigijus Šimašius pastebėjo, kad mieste žiemos stichijos padariniai pašalinami greičiau ir kokybiškiau: vilniečiai jau nebrenda per pusnis ir neslysčioja ant šaligatvių net atokiau nuo centro esančiose miesto gatvėse.

Į Vilniaus gatves mestos didelės kiemsargių pajėgos.<br>L. Dapkaus nuotr.
Į Vilniaus gatves mestos didelės kiemsargių pajėgos.<br>L. Dapkaus nuotr.
Vilniuje gausiai prisnigo.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vilniuje gausiai prisnigo.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vilniuje gausiai prisnigo.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vilniuje gausiai prisnigo.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 14, 2016, 11:56 AM, atnaujinta Jun 11, 2017, 3:47 AM

Praėjusią savaitę R.Šimašius savo „Facebook“ paskyroje pažėrė griežtų pastabų sostinę valančioms bendrovėms ir paskelbė sąrašą gatvių, kuriose sniegas nevalomas arba nuvalytas prastai, smėliu nepabarstyti šaligatviai. Meras pagrasino, kad savivaldybė nemokės už nekokybiškai atliktus sniego valymo darbus.

Tačiau R.Šimašius mano, kad iki tobulumo sostinės gatves ir kiemus valančioms bendrovėms dar toli.

„Darbų kokybė pagerėjo, bet dar nėra tokio rezultato, kokio tikėjomės“, – ketvirtadienį portalui lrytas.lt sakė R.Šimašius. – „Pavyzdžiui, prieigos prie viešojo transporto stotelių valomos per lėtai“.

Jau du metus Lietuvoje neviešėjusi normali lietuviška žiema pridarė rūpesčių sostinę tvarkančioms bendrovėms ir todėl, kad sostinės savivaldybė joms skolinga apie 10 milijonų eurų. Menki kiemsargių atlyginimai vėluoja, taigi paskatų jiems uoliai mosuoti šluotomis ir kastuvais – nedaug.

R.Šimašius tikino už nekokybišką sniego valymą baręs ne varganus kiemsargius, o bendroves, kurios organizuoja miesto tvarkymo darbus. „Kai baigsis žiema, apibendrinsime rezultatus ir spręsime, ar pratęsti sutartis su tomis bendrovėmis. Dabar jos sudarytos, tad nieko daugiau pakeisti negalime. Būtent tų įmonių reikalas yra tinkamai organizuoti darbą ir laiku atsiskaityti su darbuotojais“, – teigė sostinės meras.

Iš dangaus pabiręs smarkus sniegas sparčiai tuština ir sostinės komunalinės įmonės „Grinda“ sandėlius.

Per maždaug dvi savaites, kai pradėjo šalti ir snigti, Vilniaus gatvėse buvo išbarstyta 5 tūkst. 352 t druskos, 1 tūkst. 916 kubinių metrų smėlio ir druskos mišinio.

„Grindos“ sandėliuose dar liko 3553 t druskos, 15 tūkst. 295 kubinių metrų smėlio ir druskos mišinio. Artimiausiu metu į bendrovės „Grinda“ sandėlius atkeliaus dar 3000 t druskos. Palyginimui – 50 traukinio vagonų.

Sostinės centrą ir kitus rajonus tvarkančios bendrovės „Mano aplinka“ direktorius Karolis Pūkas sakė, kad visos pajėgos kovoje prieš iškritusį sniegą bus mestos iš karto po tai, kai sumažės kritulių kiekis. Mat kol intensyviai sninga, valyti teritorijas nėra tikslinga.

„Atidžiai stebime orų prognozes ir esame pasiruošę imtis valymo darbų. Planuojame, jog į gatves išriedės 23 traktoriai, 25 barstytuvai ir kita speciali technika, 64 motorizuotuos šluotos, su kastuvais darbuosis apie 450 kiemsargių, 17 mobiliųjų brigadų. Noriu priminiti, jog darbai visu pajėgumu prasidės iš karto po to, kai baigs snigti. Tuo pačiu noriu paprašyti gyventojų supratingumo ir kantrybės – kai užklumpa tokios oro sąlygos, reikia laiko, kad šaligatviai ir kitos teritorijos būtų gerai nuvalyti“, – sako K.Pūkas.

Bendrovė primena, kad iškritus gausiam sniegui, miestų teritorijos valomos pagal 4 kategorijas. Pirmiausia valomos stotelės, tiltai, laiptai ir perėjos, tada magistralinės gatvės ir aikštės, vėliau šaligatviai kiemuose ir galiausiai – įvažiavimai į daugiabučių namų kiemus. Atlikus sniego valymo darbus, paviršiai barstomi smėlio ir druskos mišiniu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.