Kariškius įpareigojo neskriausti tarnaujančių vegetarų

Vegetarai dar nuo pernai metų piktinosi, kad šaukiami atlikti privalomosios karinės tarnybos privalo tenkintis maisto likučiais nuo mėsos ar žuvies patiekalų ar net pradėti valgyti mėsą, tačiau iki šiol jų balsas buvo tylus. Dabar padėtis turėtų pasikeisti iš esmės.  Mat Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba priėmė  svarbų sprendimą.

Iš kariuomenės atstovų teko girdėti argumentų, kad niekas iki šiol iš vegetarų nereiškė didelių pretenzijų dėl jiems kariuomenėje pateikiamo netinkamo maisto, gal dėl to esminių pokyčių ir nesulaukta<br>I. Budzeikaitės nuotr.
Iš kariuomenės atstovų teko girdėti argumentų, kad niekas iki šiol iš vegetarų nereiškė didelių pretenzijų dėl jiems kariuomenėje pateikiamo netinkamo maisto, gal dėl to esminių pokyčių ir nesulaukta<br>I. Budzeikaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 14, 2016, 5:13 AM, atnaujinta Jun 11, 2017, 4:31 AM

Viskas prasidėjo nuo to, kad 2015 m. vasaros pabaigoje į teisininkus kreipėsi vienas vegetaras, siekęs išaiškinti, kokios būtų teisinės galimybės apginti savo teises šaukiamam į kariuomenę gauti vegetarišką maitinimą, nes jo visa šeima nuo seno taip maitinasi, o jis pats gyvenime nėra mėsos net ragavęs.

Teisininkė Sandra Mulevičiūtė išanalizavusi teisės aktus kreipėsi į valstybines institucijas. Šią savaitę gauta Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos išvada: kariuomenė teikdama kariams vegetarams ne vegetarišką maistą juos diskriminuoja ir pažeidžia jų teises į tokią mitybą, kuri atitinka jų įsitikinimus ir religiją.

„Žmonės, kurie maitinasi ne taip, kaip yra įprasta mūsų visuomenėje, bet vegetariškai, norėtų tai daryti ir kariuomenėje. Kadangi į kariuomenę šaukiama privalomąja tvarka, o ne savanoriškai, mes kreipėmės į tam tikras institucijas ir vakar mums Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba atsiuntė sprendimą.

Ji konstatavo, kad tai yra diskriminacija (vegetarų maitinimas kariuomenėje ne vegetariškai – red.). Buvo pasiremta žmogaus teisių teismo praktika, kurioje pasakyta, kad ne tik remiantis įsitikinimais, bet ir religija atitinkama mityba turėtų būti užtikrinta, nes tai yra žmogaus teisė“, – aiškino teisininkė.

Pašnekovės klientas yra bapti jogas, o tai jau yra ir religiniai įsitikinimai. Šiais pagrindais remiantis ir pradėtas teisinis procesas.

Iš pradžių kreiptasi į Krašto apsaugos ministeriją, tada į Sveikatos apsaugos ministeriją, iš jos gautas išaiškinimas, kad vegetariška mityba yra palanki ir visuomenei, ir aplinkai. Galiausiai kreiptasi į Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybą, kuri ir pateikė palankų išaiškinimą.

Iki šiol niekas rimtai nereagavo

Krašto apsaugos ministerija įpareigota iki liepos 1 dienos informuoti kontrolierius, kokių veiksmų imtasi. Tačiau tai nebūtinai reiškia, kad tik nuo liepos 1-os dienos vegetarai pagaliau turės teisę gauti vegetarišką maitinimą kariuomenėje. Atsakingos valdžios institucijos sprendimu toks valgiaraštis gali būti parengtas ir kariams pasiūlytas ir gerokai anksčiau.

„Lygių galimybių kontrolieriaus įstaiga prižiūri Krašto apsaugos ministeriją ir vis dar vykdo tyrimą. Tikimės, kad mums pavyks bendradarbiauti su valstybės institucijomis ir užtikrinti, kad vegetarinė mityba būtų ne tik tokia, kaip buvo iki šiol, kai tas, kas nevalgo mėsos ar žuvies produktų, maitinosi tik likučiais, o kad jų mityba būtų subalansuota, kad būtų ir riešutų, ir kruopų, pupų ir t.t.“, – aiškino S.Mulevičiūtė.

Iš kariuomenės atstovų jai teko girdėti argumentų, kad niekas iki šiol iš vegetarų nereiškė didelių pretenzijų dėl jiems kariuomenėje pateikiamo netinkamo maisto, gal dėl to esminių pokyčių ir nesulaukta.

„Vegetarai tenkindavosi tuo, kas likdavo nuo kitų maisto davinių, nesiėmė teisinių priemonių, nesistengė apginti savo teisių ir dėl to per daug niekas rimtai nereagavo“, – sakė ji.

Alternatyvaus maitinimo valgiaraštis

„Valgiaraščio vegetarams  Lietuvos kariuomenėje  šiuo metu nėra.  Patvirtintuose valgiaraščiuose, kuriais vadovaujantis šiuo metu organizuojamas karių maitinimas, yra daržovių ir jų patiekalų,  taip pat ruošiami patiekalai iš  pieno ir jo produktų, kuriuos kariai vegetarai gali valgyti.  Yra sudarytas karių alternatyvaus maitinimo valgiaraštis (be mėsos)“, – raštu atsakymą pateikė Krašto apsaugos ministerijos (KAM) atstovai.

Jų teigimu, per parą valgykla turi pamaitinti kelis šimtus karių, o gaminti  specialų patiekalą, kuris atitiktų dienos maistingumo ir kalorijų  normą, reikalauja   papildomų  žmogiškųjų ir laiko išteklių. Kariai vegetarai  patiekalus gali rinktis iš alternatyvaus maitinimo valgiaraščio, kurio patiekalai yra gaminami be mėsos.

Į klausimą, kaip bus reaguojama į Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos paskelbtą sprendimą, kad vegetarams turi būti sudarytas vegetariškas valgiaraštis, KAM atsakė, kad tai planuojama padaryti per 2016 metus.

Neoficialiomis žiniomis, Lietuvos kariuomenėje dabar tarnauja du vegetarai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.