Nuo vasario Lietuvoje pradės veikti naujoji užstato sistema

Nuo vasario 1 d. pirkdami

Nuo vasario 1 d. pirkdami vienkartines metalines, stiklines ir plastikines pakuotes šalies gyventojai paliks 10 centų užstatą, kuris bus grąžinamas atnešus tarą į parduotuvę.<br>T. Bauro nuotr.
Nuo vasario 1 d. pirkdami vienkartines metalines, stiklines ir plastikines pakuotes šalies gyventojai paliks 10 centų užstatą, kuris bus grąžinamas atnešus tarą į parduotuvę.<br>T. Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 14, 2016, 11:38 AM, atnaujinta Jun 11, 2017, 3:56 AM

Pasak VšĮ „Užstato sistemos administratorius“ vadovo Gintaro Varno, pakuotės su specialiu užstato sistemos ženklu parduotuvių lentynose pasirodys kiek vėliau nei vasario 1 d.

„Gamintojai tokias pakuotes į rinką pradės tiekti tik nuo vasario 1 dienos, o prekybininkai visų pirma išparduos senas, nepaženklintas pakuotes, už kurias užstatas imamas nebus“, – sakė G. Varnas.

Pereinamasis laikotarpis, kai bus galima įsigyti užstato ženklu nepažymėtas vienkartines pakuotes, tęsis iki gegužės 1 d. Užstato sistemos ženklu nepažymėtą tarą, kaip ir dabar, gyventojams reikės mesti į tam skirtus rūšiavimo konteinerius.

Naujoji užstato sistema apima į stiklinę, PET ir metalinę tarą išpilstytą alų, alaus kokteilius, sidrą, vaisių vyną ir jo kokteilius bei gėrimus, kitus fermentuotus gėrimus, alkoholinius kokteilius ir nealkoholinius gėrimus, girą, taip pat visų tipų vandenį, sultis, nektarą. Vyno ir stipriųjų alkoholinių gėrimų buteliams užstatas taikomas nebus.

Įpratusiems lamdyti skardines ir buteliukus ar lupti jų etiketes, teks pakeisti savo įpročius – grąžinamos pakuotės turės būti išlaikiusios pradinę formą, su aiškiai matomu brūkšniniu kodu. Taip yra dėl taromatų, į kuriuos bus galima priduoti pakuotes, techninių savybių.

„Siekiame, kad didžioji dalis – per 85 proc. – pakuočių būtų surenkamos patogiausiu ir paprasčiausiu būdu pirkėjams – taromatais. Butelio ar skardinės svoris, forma ir brūkšninis kodas – tai pagrindiniai požymiai, pagal kuriuos taromatas atpažįsta, ar pakuotė dalyvauja sistemoje, ar ne“, – aiškino G. Varnas.

Iš viso šalies parduotuvėse planuojama įrengti apie 1000 taromatų. Juos VšĮ „Užstato sistemos administratorius“ kartu su „Tomra Group“ įrengs iki balandžio mėn. pabaigos. Jeigu parduotuvėje taromato nebus, pakuotės bus priimamos rankiniu būdu, kaip šiuo metu priimami daugkartiniai stikliniai buteliai. Tiesa, pagal šalyje galiojančius įstatymus, vienkartinę tarą supirkinėti privalo tik parduotuvės, kurių prekybinis plotas siekia 300 kv. metrų, ir kaimo parduotuvės.

Pasitikrinti, kur nuo vasario 1 d. bus galima grąžinti pakuotes, gyventojai galės interaktyviame žemėlapyje www.grazintiverta.lt. Šis žemėlapis bus nuolat pildomas ir atnaujinamas, kadangi parduotuvės prie užstato sistemos galės prisijungti ir savanoriškai.

Šiuo metu Lietuvoje kasmet išmetama apie 600 mln. vienkartinių plastikinių, metalinių ir stiklinių pakuočių, o surenkama ir perdirbama – vos trečdalis. Tikimasi, kad naujoji užstato sistema padės surinkti ir perdirbti žymiai didesnį kiekį butelių ir skardinių kiekį. Vien pirmaisiais metais sistemos veikimo metais VšĮ „Užstato sistemos administratorius“ planuoja surinkti ir paruošti perdirbimui per 300 mln. pakuočių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.