Ar Lietuvą apgins vyrai, kurie nevalgo mėsos?

Lietuvos kariuomenėje tarnaujantys vyrai nuo mėsos darosi moteriškesni. Ar gali taip būti? Kai kas yra įsitikinęs, kad būtent taip ir yra.

Kovoti už vegetarinę mitybą Žilvinas Užkuraitis ėmė tada, kai šaukimą gavo jo sūnus.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Kovoti už vegetarinę mitybą Žilvinas Užkuraitis ėmė tada, kai šaukimą gavo jo sūnus.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Kovoti už vegetarinę mitybą Žilvinas Užkuraitis ėmė tada, kai šaukimą gavo jo sūnus.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Kovoti už vegetarinę mitybą Žilvinas Užkuraitis ėmė tada, kai šaukimą gavo jo sūnus.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Gotautas Užkuraitis sutiktų tarnauti kariuomenėje, jei galės maitintis vegetariškai.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Gotautas Užkuraitis sutiktų tarnauti kariuomenėje, jei galės maitintis vegetariškai.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Krišnaitai moka gamintis ir patiekalus, kurie atrodo kaip mėsa.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Krišnaitai moka gamintis ir patiekalus, kurie atrodo kaip mėsa.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Virtuvės paslaptis išmanančius krišnaitus dažnai kviečia gaminti šventėse.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Virtuvės paslaptis išmanančius krišnaitus dažnai kviečia gaminti šventėse.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Virtuvės paslaptis išmanančius krišnaitus dažnai kviečia gaminti šventėse.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Virtuvės paslaptis išmanančius krišnaitus dažnai kviečia gaminti šventėse.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2016-01-15 15:09, atnaujinta 2017-06-11 01:25

„Kareivius dažniausiai maitina moteriškos kilmės mėsa – kiauliena arba vištiena. Kiaulaičių ir vištaičių mėsoje yra moteriško hormono estrogeno, todėl vaikinukai moteriškėja“, – tvirtina vegetarinės virtuvės šefas, ajurvedos mitybos specialistas Žilvinas Užkuraitis.

Pernai vasarą šaukimą gavęs jo sūnus Gotautas Užkuraitis pasakė: „Tėve, norėčiau tarnauti, bet ten triskart per dieną mėsą duoda valgyt. Čia be ryšio“. 21 metų stiprus vyras niekada gyvenime nevalgė nei mėsos, nei žuvies, nei kiaušinių.

Užkuraičių šeima mėsos nevalgo ir dėl sveikatos, ir dėl religinių pažiūrų. Jie visi yra vaišnavai – arba, kaip Lietuvoje įprasta sakyti, krišnaitai. Dėl sūnaus mitybos susirūpinęs tėvas paragino ir kitus bendruomenės kovoti už vegetarinę mitybą kariuomenėje. Juk jų pagrindinis šventraštis „Bhagavadgyta“ teigia, kad kariai turi apginti visuomenę nuo priešų. Praėjusią savaitę tapo aišku – Lietuvos kariuomenėje turės būti parengtas vegetarinis meniu.

– Kaip kilo mintis kovoti už vegetarinę mitybą kariuomenėje? Gal pats susidūrėte su problema, tarnaudamas armijoje?

– Aš tarnavau Sovietų armijoje, tada buvau mėsėdis ir minčių apie mitybą nekilo. Kariuomenės prisiminimai – teigiami, manau, kad ten patirti sunkumai žmogų subrandina. Kaip sakoma, nepabuvęs kareivėliu, nebūsi geras artojėlis.

Jau vėliau, po Nepriklausomybės atgavimo kartu su žmona tapome vegetarais. Jau nebevalgydami mėsos užauginome tris vaikus.

– Ir vaikams neduodavote mėsos valgyti?

– Ne. Be mėsos augo. Jaunėlis Gotautas gimė, kai mes jau buvom vegetarai. Užaugo sportininkas čempionas, nors niekada nevalgė nei mėsos, nei žuvies, nei kiaušinių.

Klausėte, kodėl man parūpo kareivių mityba? Pernai vasarą sūnus papuolė į šauktinių sąrašus ir man pasakė: „Tėve, aš juk vegetaras. Norėčiau tarnauti, bet ten triskart per dieną mėsą duoda valgyt. Čia be ryšio“. Jį iškvietė į komisariatą Kaune. Parašė sutikimą tarnauti, bet su sąlyga, kad bus vegetarinė mityba. Dėl to komisija atidėjo jo tarnybos laiką.

Taip ir išsiaiškinome, kad kariuomenėje nėra pasirinkimo. Nors vegetarai yra lygiai tokie patys patriotai, valstybė nesudaro sąlygų maitintis. O juk visose Vakarų valstybėse galima. Norvegijos kariuomenėje vieną dieną per savaitę visi maitinasi vegetariškai – nori ar nenori.

Sutikau teisininkę Sandrą Mulevičiūtę, kuri pati yra vegetarė. Sakau – ką galima padaryt dėl tų vegetarų, kurie nori tarnauti? Ji atrado, kad daugumoje Europos ir NATO šalių vegetariškai maitintis galima.

Tik Lietuva gyvena dar sovietine dvasia. Tada mes kreipėmės į Krašto apsaugos ir Sveikatos ministerijas, parašėm Lygių galimybių kontrolierei. Išdėstėm visus argumentus, kartu su vaišnaviškų šventraščių citatomis. Pasirodo, viskas tvarkingai susišaukė su įvairiomis konvencijomis ir Strasbūro teismų išaiškinimais.

Pasirodo, jeigu žmogus jaučia pareigą tėvynei, jį nebūtina daryti mėsėdžiu.

– O ką jūs vadinat vegetarine mityba? Negi nebuvo galima anksčiau kariuomenėje paprašyti košės be mėsos?

– Taip, dabar kariuomenėje irgi yra vegetarų. Kalbėjau su jais, sakė: „Žinai, žeminanti padėtis. Turim valgyt garnyrą nuo mėsos patiekalų“. Be to, tai juk visiškai nesubalansuota mityba. Ką veikia dietologai? Juk jų darbas yra sudaryti meniu pagal mitybos vertę.

Pasaulio sveikatos organizacija juk yra pripažinusi, kad vegetarinė mityba yra visavertė. Tai mitas, kad vegetarai valgo tik žoles iš pievos.

– Paaiškinkit žmonėms, kurie nesupranta, ką vyrai gali valgyti vietoj mėsos.

– Juk pagrindinis maistas raumenų masei yra baltymai. Augalinių baltymų pasirinkimas net didesnis negu mėsos. Visi ankštiniai – žirniai, lęšiai, pupelės. Tada pieno baltymai – varškė, kviečių baltymai. Didelė įvairovė.

Nuo mėsos kaip tik kyla problemos. Juk visi gyvuliai auginami, duodant jiems vyriškų ar moteriškų hormonų. Kareivius dažniausiai maitina moteriškos kilmės mėsa – kiauliena arba vištiena. Todėl vaikinukai pasidaro moteriški. Juk ir kiaulaičių, ir vištaičių mėsoje yra moteriško hormono estrogeno.

Žmogaus organizme hormonus natūraliai gamina skydliaukė. Vegetarams hormonų pusiausvyra nesutrinka, jie negauna papildomai nei vyriškų, nei moteriškų hormonų.

Be to, Pasaulio sveikatos organizacija yra pripažinusi, kad mėsos gaminiai yra vėžinių susirgimų priežastis. Ar tai reiškia, kad grįžus iš kariuomenės, reikia skubėt pasitikrint pas onkologus? Juk mėsa kariuomenėje – triskart per dieną, septyniskart per savaitę.

– Kodėl tuomet visuomenėje populiari nuomonė, kad jei vyras negaus mėsos, tai neturės jėgos?

– Visuomene labai manipuliuojama, ją veikia reklama. Maisto pramonės įmonės reklamuoja savo gaminius, užsakinėja įvairius medikų straipsnius.

Be to, beveik visi valstybinių įstaigų vadovai – merai, mokyklų direktoriai, prokurorai, kunigai ir seniūnai yra medžiotojai. Juos vienija smurtinis užsiėmimas. Argi medžioklės būreliuose gali būti vegetarų? Kadangi jie visi medžiotojai, tokį užduoda toną ir visuomenei. Todėl vegetarai ir menkinami – atseit, žolę valgo.

– Kodėl pats tapote vegetaru?

– Mes su žmona pradėjome domėtis, kodėl vaikai serga. Skaitėme Vydūno, P. Brego, kitų autorių knygas. Visi baksnojo pirštu, kad mes nemokam maitintis. Perkam, kas pigiau arba ką kokia nors bobulė pasiūlo, sako, kad gerai.

Juk Lietuvoj Vydūnas, didžiausias mąstytojas, įrodė, kad geriau valgyti vegetarinį maistą. Dabar litų jau nebėra. Bet anksčiau Vydūnas buvo ant dviejų šimtų litų banknoto. Kažkas, kurdamas pinigus, žinojo, kad vegetaras yra didis žmogus.

Anksčiau gyvenome mieste. Nepriklausomybės metais butą iškeitėme į sodybą ir iki dabar džiaugiamės gyvenimu kaime. Auginam daržoves ir vaisius, saugom rūsyje, rauginam. Aliejus visokius spaudžiam.

– Prekybos centruose stengiatės pirkti kuo mažiau?

– Kai ten nuvažiuoju, man atrodo, kad lentynose yra kareivių ir kalinių maistas. Juk ten pilna konservuotų maisto produktų ar pusgaminių. Maistinės vertės jau nėra, vitaminų nerasi – tik skonis ir cheminės medžiagos. Tokio maisto privalgę žmonės ir neturi gyvybinės energijos. Maistas turi būti šviežias ir sultingas.

Dabar mąstau, kaip kariuomenėje bus sudarytas vegetariškas meniu. Tikiuosi, kad Krašto apsaugos darbuotojai kreipsis į vegetarų draugijas, tarsis su Lietuvos sveikuolių sąjunga. „Krišnos sąmonės“ nariai taip pat galėtų padėti – mes juk žinom, kaip gaminti fantastiškus vegetarinius patiekalus.

– Esate vaišnavas. Tačiau ar tarnyba kariuomenėje apskritai neprieštarauja jūsų įsitikinams? Juk daugelis dvasingų žmonių tvirtina, kad jau pati kariuomenė skatina smurtą.

– Netiesa. Karių reikia, kad jie galėtų visuomenę apginti. Visuomenėje turi būti darbininkų, ūkininkų, prekybininkų, karių ir išminčių.

Kiekvienas mes turim atlikti savo pareigą pagal prigimtį. Ir karys gali būti jogas, jei turės visą laiką ryšį su Dievu. Jis gali išlikti žmogiškas sudėtingose situacijose. Štai prisimenu, Čekijoje sovietai tankais traiškė žmones. Jei esi sąmoningas karys, niekas neprivers tavęs to daryti.

Vedose rašoma, kad kariai visuomenę gina nuo agresorių. Agresoriai būna šešių rūšių: nuodytojai, padegėjai, mirtinu ginklu grasinantys užpuolikai, turto grobstytojai, svetimų žemių užkariautojai ir žmonų grobėjai. Kariuomenė yra ta organizacija, kuri mokina piliečius gynybos meno.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: ar turite už ką balsuoti, ponia Seimo pirmininke?