Dėl pirmokų ateities Kaune – įnirtingi mūšiai

Siekis būsimus pirmokus užrašyti pas geidžiamą pedagogą Garliavos Jonučių progimnazijoje (Kauno r.) vertė jų tėvus pirmadienį jau 4 valandą ryte trypčioti prie šios mokymo įstaigos durų. Ko galima tikėtis prasidėjus būsimų moksleivių registracijai Kaune?

Garliaviškiai dėl geidžiamo mokytojo savo vaikams eilėje praleido po 4–5 valandas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Garliaviškiai dėl geidžiamo mokytojo savo vaikams eilėje praleido po 4–5 valandas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Direktorius J.Petkevičius pripažino, kad šiemet eilė buvo kaip niekada ilga.<br>M.Patašiaus nuotr.
Direktorius J.Petkevičius pripažino, kad šiemet eilė buvo kaip niekada ilga.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Arūnas Karaliūnas („LIetuvos rytas“)

2016-01-15 13:47, atnaujinta 2017-06-11 01:38

Pirmąją naujųjų metų darbo dieną būsimų pirmokų tėvai Kauno rajone jau galėjo užregistruoti savo atžalas į pirmą klasę. Garliavoje ir jos apylinkėse gyvenantys pirmokų tėvai suskubo pasinaudoti šia galimybe.

Jonučių progimnazijos vadovybė žadėjo, kad šioje mokymo įstaigoje galės mokytis visi norą pareiškę vaikai, o eilės susidarė dėl paprastos priežasties – tėvai nori, kad pirmokai mokytųsi pas, jų nuomone, geriausius pedagogus.

Kitą savaitę registracija prasidės ir Kaune. Praėjusių metų patirtis verčia manyti, kad mieste taip pat nepavyks išvengti eilių.

Patalpos – ne guminės

Apie 6 valandą į Garliavos Jonučių progimnaziją atvykusi Garliavos gyventoja visus formalumus sutvarkė tik prieš 10 valandą. Pirmieji tėvai eilę užsiėmė apie 4 valandą ir kelias valandas stingo šaltyje. Žmonės į šiltą patalpą buvo įleisti dar neprasidėjus oficialiai darbo dienai.

„Mokymo įstaiga labai palankiai vertinama, todėl norėčiau, kad ją lankytų ir mano vaikas“, – kalbėjo moteris. Pasak jos, daugelio tėvų tikslas buvo užrašyti būsimus pirmokus pas geidžiamiausius pedagogus, tačiau vėliau jie liko patenkinti jau tuo, kad vaikai bus priimti į šią progimnaziją.

Garliaviškių neguodė mokymo įstaigos vadovų įtikinėjimai, kad visi vaikai galės joje mokytis.

„Galbūt jų norai yra geri, tačiau progminazijos patalpos nėra guminės. Kur vaikams bus įrengta klasė?“ – svarstė moteris. Jos žiniomis, eilės buvo susidariusios ir pernai, progimnazijai teko suformuoti vieną papildomą klasę.

Eilės nustebino net direktorių

Garliavos Jonučių progimnazijos direktorius Jonas Petkevičius pripažino, kad šiemet eilė buvo kaip niekada ilga, mat mokymo įstaigai priskirtoje teritorijoje sparčiai daugėjo naujakurių, turinčių mažų vaikų.

Direktorius žadėjo, kad į progimnaziją bus priimti visi pirmokai – šiemet jų gali būti 150–180. Jeigu reikės, bus suformuota papildoma pirmokų klasė.

Pasak J.Petkevičiaus, pirmokus nebus vėlu užregistruoti bet kurią kitą dieną, tačiau eilės susidarė dėl tėvų noro atžalų mokymą patikėti 2–3 pedagogams, pelniusiems geriausių atsiliepimų.

Direktorius mėgino aiškinti, kad visi progimnazijos pedagogai yra puikūs specialistai, tačiau iš lūpų į lūpas plintantys garliaviškių atsiliepimai pasirodė esantys veiksmingesni negu bet kokie įtikinėjimai.

Galimybė pasirinkti pedagogą šioje progimnazijoje galioja jau seniai. J.Petkevičius svarstė, kad galbūt kitais metais reikėtų tokios praktikos atsisakyti, tačiau tuomet pirmokų tėvai vėl liktų nepatenkinti.

„Esant galimybei visada stengiamės patenkinti visus moksleivių ir jų tėvų lūkesčius“, – tikino progimnazijos vadovas.

Numanė, kam kils rūpesčių

Kauno savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjas Virginijus Mažeika nesiryžo prognozuoti, kokia situacija kitą savaitę bus miesto mokyklose, tačiau pačiose populiariausiose mokymo įstaigose gali susidaryti ir eilės.

Pernai pavasarį jų nepavyko išvengti, tačiau šiemet įvyko reikšmingas pokytis – būsimų pirmokų registravimas yra paankstintas ir prasideda sausio pradžioje.

V.Mažeika pritarė tokiam sprendimui, nes galima objektyviau komplektuoti klases, tėvai iš anksto žino, kurią mokyklą lankys jų vaikai, o savivaldybė gali laiku bei tinkamai sureaguoti į poreikius.

Švietimo skyriaus vadovas spėjo, kad daugiausia rūpesčių gali kilti tėvams, gyvenantiems kitame mikrorajone negu įsikūrusi mokykla. Įstatymas ir kiti teisės aktai numato, kad pirmumas suteikiamas to paties mikrorajono gyventojams.

„Geriausia būtų, kad neliktų jokių eilių, o Kaune atsirastų kuo daugiau puikiais laimėjimais garsėjančių švietimo įstaigų“, – svarstė V.Mažeika.

„Tėvai skambina telefonu, domisi pirmokų priėmimo tvarka, tačiau eilių tikrai nėra. Gal net norėtume, kad jos susidarytų“, – juokavo Kauno technologijos universiteto (KTU) Vaižganto progimnazijos direktorė Lydija Merfeldienė.

Nepakenktų didesnis srautas

Šioje mokymo įstaigoje šiemet numatyta suformuoti tik vieną pirmokų klasę.

Tuo tarpu Panemunės pradinės mokyklos direktorė Virginija Rupainienė tvirtino nenorinti spėlioti, kaip vyks pirmokų priėmimas, mat šiemet šiek tiek keitėsi tvarka. 2015-aisiais priimant pirmokus jokių nesklandumų esą nebuvo.

„Susidomėjimas būsimais vaikų mokslais juntamas, tačiau rūpestingi tėvai tuo pradeda domėtis likus metams iki mokslo pradžios“, – kalbėjo mokyklos vadovė.

Siūlo keisti moksleivių priėmimo tvarką

Irena Marcinkevičienė

Kauno rajono savivaldybės Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėja

„Pastaruoju metu Garliavoje ir jos apylinkėse išties smarkiai išaugo gyvenamųjų namų skaičius, todėl pastebimas padidėjęs vietų poreikis tiek mokymo įstaigose, tiek darželiuose.

Eilės Garliavos Jonučių progimnazijoje susidarė dėl paprastos priežasties – būsimų pirmaklasių tėvai pageidavo, kad vaikai pakliūtų pas konkretų pedagogą.

Taip neturėtų būti – negalima vaikų skirstyti į klases pagal tai, kada jų tėvai atsistojo į eilę. Dalis žmonių išvis liko nuvilti, mat ilgai stovėję eilėje neužrašė vaikų į pageidaujamą klasę.

Vienoje klasėje juk negali būti 50–60 vaikų.

Su progimnazijos vadovybe ir švietimo specialistais mėginsime ieškoti teisingesnio mechanizmo, o kol kas galime užtikrinti, kad visi pageidaujantys moksleiviai bus priimti į šią progimnaziją.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.