Kaimynus prieš Seimo rinkimus sutaikytų Mėguva

Dėl Palangos ketinamo įvesti mokamo įvažiavimo į kurortą su kaimyniniu Kretingos rajonu prasidėjusi priešprieša nesibaigia. Šį kartą rajono politikams užkliuvo su kurortu bendros vienmandatės rinkimų apygardos pavadinimas.

Dar sunku pasakyti, kiek įtakos Seimo rinkimų rezultatams turės perbraižytos kai kurių vienmandačių apygardų ribos.<br>M.Patašiaus nuotr.
Dar sunku pasakyti, kiek įtakos Seimo rinkimų rezultatams turės perbraižytos kai kurių vienmandačių apygardų ribos.<br>M.Patašiaus nuotr.
Šarūnas Vaitkus, Palangos meras
Šarūnas Vaitkus, Palangos meras
Juozas Mažeika, Kretingos rajono meras
Juozas Mažeika, Kretingos rajono meras
Daugiau nuotraukų (3)

Alvydas Ziabkus

Jan 15, 2016, 5:54 AM, atnaujinta Jun 11, 2017, 2:43 AM

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) patvirtintos naujos Seimo vienmandačių rinkimų apygardų ribos tebekelia politikų aistras.

Bene labiausiai nuskriaustas pasijuto Kretingos rajonas, kuris iki šiol sudarė vieną vienmandatę apygardą.

Dabar ši teritorija padalyta į dvi apygardas: Kretingos miestas su vakarinėmis apylinkėmis sujungtas su Palanga, o likusią rajono dalį prijungus prie Skuodo rajono atsirado nauja Kuršių rinkimų apygarda.

Pateikė argumentus

Supratusi, jog naujų vienmandačių rinkimų apygardų ribų atšaukti nepavyks, Kretingos rajono valdžia ėmėsi žygių, kad naujos Palangos-Kretingos apygardos pavadinimas būtų pakeistas į Kretingos-Palangos.

Kreipęsi į VRK savo užmojus kretingiškiai grindžia dviem argumentais: K raidė abėcėlėje yra pirmiau nei P, be to, prie Palangos prijungtose Kretingos apylinkėse rinkėjų yra daugiau nei kurorte.

Įžvelgė politines ambicijas

Tačiau, VRK pirmininko Zenono Vaigausko nuomone, siekis pakeisti apygardos pavadinimą labiau yra padiktuotas politikų ambicijų, o ne racionalių argumentų.

„Buvusioje Pajūrio apygardoje atėmus Neringą ir dalį Klaipėdos miesto liko Palanga. Prie kurorto prijungus dalį Kretingos rajono natūraliai atsirado Palangos-Kretingos apygardos pavadinimas.

Gal kretingiškiai dėl to ir jaučia kokią nors nuoskaudą, tačiau pakeitus apygardos pavadinimą gali pasipriešinti Palanga – vis dėlto dalis Kretingos prijungiama prie viso kurorto“, – aiškino Z.Vaigauskas.

VRK vadovo teigimu, panaši situacija ir dėl Lazdijų-Druskininkų bei Zarasų-Visagino apygardų pavadinimų.

Nors keisti šių apygardų pavadinimų dar niekas neprašė, pagal rinkėjų skaičių ir abėcėlę antrieji miestai pavadinime turėtų būti pirmieji.

„Apygardų pavadinimai rinkimams jokios įtakos neturi, bet kad nekiltų tokių ginčų, geriausia apygardoms būtų suteikti neutralius pavadinimus.

Pavyzdžiui, Palangos-Kretingos apygardą būtų galima pavadinti šio krašto etnografiniu vardu Mėguva“, – siūlė Z.Vaigauskas.

Kur steigti būstines?

Anot VRK pirmininko, didesnis galvos skausmas – kur steigti naujų apygardų rinkimų komisijų būstines.

Buvusių Pajūrio ir Kretingos apygardų komisijos būstinės buvo Klaipėdoje ir Kretingoje.

Dalį Kretingos rajono prijungus prie Skuodo rajono, Kuršių apygardos komisijos būstinę reikėtų steigti Skuode, nes Kretingos miestas priklauso kitai apygardai.

Savo ruožtu Palangos-Kretingos apygardos rinkimų komisijos būstinę reikėtų palikti Kretingos mieste, nes Palangoje tokios iki šiol ir nebuvo.

Pasak Z.Vaigausko, tai dar vienas argumentas apygardos pavadinimą norinčių pakeisti kretingiškių naudai: „VRK posėdyje svarstysime šį klausimą, tačiau pirmiausia komisijos nariams siūlysiu pagalvoti dėl neutralaus šios apygardos pavadinimo.“

Iš pirmų lūpų

Šarūnas Vaitkus

Palangos meras

„Tokios kaimynų ambicijos dėl apygardos pavadinimo man labiau primena vaikų žaidimus, į kuriuos veltis neketiname.

Nors parenkant pavadinimą į naująją rinkimų apygardą patenkanti visa Palangos savivaldybė, manau, turėtų teisę į didesnį prioritetą.

Bendras apygardos pavadinimas neįžeistų nei Kretingos, nei Palangos. Tai galėtų būti ir Mėguva.“

Juozas Mažeika

Kretingos rajono meras

„Rajono politikams kilo abejonių, ar teisingai pavadinta dvi savivaldybes apimanti mūsų rinkimų apygarda, jei kretingiškių rinkėjų yra daugiau.

Tokį klausimą iškėlėme ir Seimui, ir VRK.

Palaikyčiau neutralų Mėguvos apygardos pavadinimą, nes šis kuršiams priklausęs kraštas kažkada apėmė ir dabartinę Palangą, Šventąją, Kretingą.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.