Krematoriumo šmėkla nuo Olandų gatvės kol kas pasitraukė

Jau ne pirmi metai bandoma gauti Vilniaus miesto ir kitų atsakingų tarnybų leidimą Vilniaus laidojimo rūmuose Olandų gatvėje įrengti kremavimo liniją.

Vilniaus laidojimo rūmuose planuojama įrengti kremavimo liniją.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vilniaus laidojimo rūmuose planuojama įrengti kremavimo liniją.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Netoli laidojimo rūmų gyvenantys vilniečiai pabūgo krematoriumo kaimynystės.
Netoli laidojimo rūmų gyvenantys vilniečiai pabūgo krematoriumo kaimynystės.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 15, 2016, 11:11 AM, atnaujinta Jun 11, 2017, 2:06 AM

Aplinkos apsaugos agentūros (AAA) šių metų Poveikio aplinkai vertinimo planuose Vilniaus laidojimo namus valdančios bendrovės „Ritualas“ prašymas pateikti poveikio aplinkai vertinimo išvadas įrašytas pirmuoju numeriu.

Dokumentai pradėti rengti, jau atlikta aplinkinių gatvių – Olandų, Filaretų ir kitų gyventojų apklausa. Bendruomenė iš esmės pasisakė prieš krematoriumą parko ir draustinio zonoje, nors ritualinių paslaugų atstovai tikino, jog kremavimo linija būtų įrengta pagal naujausias technologijas, aplinkos neterštų.

Bendrovės „Ritualas“ atstovai portalui lrytas.lt paaiškino, kad bus statomas ne krematoriumas, o kremavimo linija Vilniaus laidojimo rūmų patalpose.  Numatomas maksimalus įrangos pajėgumas iki 8 kremavimų per dieną arba iki 2000 kremavimų per metus.

„Gamintojo siūloma įranga su išmetamųjų dujų valymo ir filtracijos technologija atitinka aukščiausius pasaulinius saugos ir efektyvumo standartus bei griežčiausius Europos Sąjungos aplinkos apsaugos reikalavimus. Galutiniame etape į aplinką patenka visiškai išvalytas oras.

Šios kremavimo linijos įrengimas esamose Vilniaus laidojimo rūmų patalpose pilnai patenkintų vilniečių ir aplinkinių rajonų gyventojų poreikius. Atsisveikinimo su artimuoju ir laidojimo procesas taps nenutrūkstamu, nes jau po 2-3 valandų artimieji galės atgauti urną su pelenais ir tinkamai ją palaidoti. Vilniečiai išvengs nepatogumų ir papildomų išlaidų.

Savo ruožtu, tai padės Vilniaus miestui spręsti vietų kapinėse trūkumo problemą“, – sakoma projekto sumanytojų atsakymuose į portalo klausimus.

Deginti palaikus Kėdainių krematoriume kainuoja iki 600 eurų.

Tačiau šią savaitę posėdžiavęs Vilniaus miesto savivaldybės Miesto plėtros komitetas balsų dauguma nutarė siūlyti sostinės tarybai stabdyti PAV procesą dėl palaikų kremavimo įrangos Olandų gatvėje.

Tad Vilniaus krematoriumo likimas turėtų būti dar kartą svarstomas artimiausio Vilniaus miesto tarybos posėdžio metu.

Pagal įstatymą, savivaldybės turi teisę reikalauti, kad poveikio aplinkai vertinimas būtų sustabdytas.

„Labai suaktyvėjo interesų grupės, siekiančios gauti leidimą krematoriumui Olandų gatvėje jaučiame spaudimą. Krematoriumo Vilniui tikrai reikia, kapinėse mažėja vietų. Bet tik jokiu būdu ne mieto viduryje, Olandų gatvėje“, – sakė Vilniaus miesto tarybos narys Žilvinas Šilgalis.

Netoli nuo Vilniaus laidojimo rūmų yra kurčiųjų mokykla internatas, Užupio gimnazija, Petro Vileišio progimnazija, Filaretų pradinė mokykla, vaikų darželis „Užupiukas“, Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijos technikos fakultetas.

Rūmai taip pat patenka į Lyglaukio geomorfologinio draustinio zoną.

Statyti krematoriumą Vilniaus laidojimo rūmuose savivaldybę spaudė buvęs šių rūmų direktorius Vitalijus Gasperovičius, įtartas buvęs 2011 metais nudurto advokato, Vilniaus miesto tarybos nario Sergejaus Noviko žmogžudystės užsakovu. Anuomet kalbėta, kad S.Novikas į miesto tarybą veržėsi siekdamas prastumti krematoriumo projektą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.