Užkimš Remigijus Šimašius kaminus ir bulvės vėl žydės

„Sostinė“

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Jan 16, 2016, 6:00 AM, atnaujinta Jun 11, 2017, 12:58 AM

Šį sumanymą būtų galima palydėti plojimais. Tačiau ar įmanoma vilniečius priversti atsisakyti krosnių ir krosnelių, pereiti prie centrinio šildymo, naudoti tam elektros energiją? Juk šildymui sparčiai nepingant kol kas matyti tik atvirkštinis procesas.

Valdžia sutinka – taip, šildymo kaina sumažėjo tik šešiais procentais, bet vis tiek rengia naują šildymo planą. Jame pilna nieko nereiškiančių žodžių: „didesnė konkurencija“, „mažesnė šilumos kaina“, „geresnė oro kokybė“.

Nors valdžia dar nenuveikė nieko, kad vilniečių pečius mažiau slėgtų šildymo kainos, jau ėmėsi baudžiamųjų akcijų. Prieš kelias dienas prasidėjo valdininkų ekskursijos – jų dalyviai užvertę galvas stebėjo kaminus ir uodė orą.

Akcijos pavadinimas „Kaminukas“ nebaugina. Bet ilgainiui „Kaminukas“ grasina pavirsti dar viena žiauria akcija. Apie tai jau užsiminė meras R.Šimašius.

Anot jo, jau kitais metais tikrintojai imsis griežtos kontrolės. Įkelti kojos į privačias valdas jie dažnai neturi galimybės. Tiesa, jau dabar patekę į vidų ir radę prie krosnies žurnalą, jie gali užfiksuoti, kad kūrenamos šiukšlės. Bet ateityje bus dar gražiau.

Neįsileisite tikrintojų į namus – virš kamino pakils bepilotis lėktuvėlis, kuriame sumontuota įranga išmatuos dūmų sudėtį.

Nieko nelaukdami tikrintojai jau dabar ėmė miklinti kojas. Oro taršą jie pradėjo matuoti ne tik keturiose stacionariose vietose, bet ir važinėdami po miestą. Tik kol kas dar be lėktuvėlių.

Meras R.Šimašius ragino vilniečius: „Duokite žinią – atvažiuosime, išmatuosime oro kokybę.“

Sostinės vadovas mėgino raminti krosnių šeimininkus: jeigu nustatys, kad iš kamino virstantys dūmai labai teršia aplinką, dar nestums įsirengti centrinį šildymą. Dar tik nurodys, kokį kietąjį kurą galima naudoti – malkas, granules ar anglis.

Bėda ta, kad paraginęs skųsti aplinką teršiančius kaimynus R.Šimašius sulaukė daugiausia skundų dėl užkurtos katilinės Baltupiuose. Ją tenka birbinti nuo Naujųjų metų uždarius termofikacinę elektrinę prie Gariūnų.

Matydami besiveržiančius dūmus iš katilinės kamino vilniečiai spėjo, kad aplinką ji teršia labiau nei uždaryta elektrinė. Bet šiuo atveju tikrintojai tyli kaip žuvys.

Kas kita, kai pagauna varguolį, kūrenantį krosnį medžio drožlių ar plaušo plokštėmis, baldų gamybos atliekomis, pabėgiais ar plastiku. Tada jau laikykis.

Apskritai reikėtų atkreipti dėmesį, iš kur atkeliauja skundai arba kur lankosi tikrintojai. Skundžiamasi dėl aitrių dūmų Aukštuosiuose ir Žemuosiuose Paneriuose, Grigiškėse, Naujininkuose, Naujojoje Vilnioje.

Tai – vietovės, kuriose gyvena ne patys turtingiausi vilniečiai. Tad prie akcijos aktyvistų šūkio „Už švarų Vilnių!“ reikėtų pridėti kitą – „Už Vilnių be varguolių!“

Nes vargu ar priversi pensininką iš Ūmėdžių gatvės įsirengti centrinį šildymą, kuriam nepakaks ir visos pensijos.

„Sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: : Lithuanian challenges in Green Finance and Global Agenda