Kas yra amžinasis Lietuvos variklis? Nesunku atspėti

Matyt, tvirtai galima pasakyti, kad tvyrantis Lietuvoje beveik kiekviename žingsnyje godumas yra mūsų įsivaizdavimo ribų generatorius. Tas pats godumas, demonstruojamas bendrapiliečių – taip pat yra ir išradingumo, deja, ir įžūlumo, bukumo katalizatorius. Akivaizdu, kad Lietuvoje godumas kaip infekcija plinta visuose gyvenimo tarpsniuose ir visuose visuomenės sluoksniuose.

Daugiau nuotraukų (1)

Saulius Paukštys

Jan 17, 2016, 6:37 PM, atnaujinta Jun 10, 2017, 10:15 PM

O valdžios žmonės, net ir inteligentija, kurios pavyzdys, elgsena, veiksmai ir teiginiai turėtų būti lyg vakcina panašioms visuomenės ligoms – patys grimzta godumo ligos pataluose. Bobutė turguje pardavinėjanti Beatai kalafiorą už 4 eurus – be abejonės godi, ir ji aišku verta visokiausių komentarų ir pabarimų. Godumas kartais būna primityvus.

Bet net dviejų partijų vadai, vis negalintys atsisakyti gerai apmokamų darbo vietų Briuselyje – save eksponuojantys kaip tiesiog be galo mylinčius Lietuvą, planuojančius šalies žmonių ir savo partiečių ateitį. vis tik – niekaip negali pasitraukti iš pinigingos vietos. Godumas paralyžiuoja.

Garbingas ir įtakingas advokatas su draugais sušmėžuoja vakarų aplinkkelio žemvaldžių istorijoje ir išmelžia iš miesto ir valstybės milijonus. Turintis beveik milijardinę apyvartą darančią kontorą – žmogus tiesiog negali susilaikyti nepasinaudojęs proga paprastai uždirbti. Tai kas, kad tavo reputaciją papuoš riebaus moralinio ketčupo dėmė – juk pinigai. Godumas – lyg lošimo liga. Sergi ir negali sustoti.

Žymus bankininkas Žvėryne manipuliuoja kelių arų sklypu ir kadangi bičiuliaujasi su teisėjais – jų pagalba rezga machinacijas, apžėlusią pievą pateikdamas kaip prabangų statinį ir šantažuoja kaimynus, reikalaudamas apmokėti menamus jo nuostolius.

Moki susukti teisinius vingius – pasinaudoji proga lengvai pasipinigauti. Godumas aptemdo protą ir numarina sąžinę.

Po savivaldybės langais dar vienas gudročius įsigyja iš valkatų kelių kvadratinių metrų ploto lūšną ir reikalauja iš miesto milijono eurų. Nes sužino, kad toje vietoje numatyta naujų pastatų statyba. Godumas tiesiog pagimdo kvailumą.

O visas būrys europarlamentarų įdarbina po keliasdešimt patarėjų – draugų, pažįstamų, partiečių. Nes – kam gi pinigai turi prapulti? Godumas – kaip įprotis.

Sakoma, laikas viską išgydo. Bet godumo infekcijai plintant paprasti, natūralūs ir esminiai dalykai – pilietiškumas, Tėvynė, padorumas, patriotizmas – visa tai laikui bėgant gali mutuoti ir pavirsti tiesiog nauda ir banko sąskaitos skaičiais. Tokie simptomai jau pastebimi ir plika akimi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.