Vilniaus centro gyventojų panosėje užsimojo deginti negyvėlius

Filaretų ir Olandų gatvės gyventojai sunerimę: nejaugi iš tiesų jų kaimynystėje iškils krematoriumas? Nors valdžia ir ramina, kad to nebus, matyti, kad kažkokie darbai vyksta. Apstulbę ir gamtosaugininkai.

Vietinių manymu, projektas įrengti krematoriumą Olandų gatvėje prasilenkia su sveiku protu.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vietinių manymu, projektas įrengti krematoriumą Olandų gatvėje prasilenkia su sveiku protu.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Buvęs lenktynininkas E.Tumalevičius, gyvenantis netoli laidojimo namų, tikino, kad projektas įrengti krematoriumą Olandų gatvėje prasilenkia su sveiku protu.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Buvęs lenktynininkas E.Tumalevičius, gyvenantis netoli laidojimo namų, tikino, kad projektas įrengti krematoriumą Olandų gatvėje prasilenkia su sveiku protu.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Netoli laidojimo rūmų esančiose gatvėse gyvena nemažai pasiturinčių vilniečių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Netoli laidojimo rūmų esančiose gatvėse gyvena nemažai pasiturinčių vilniečių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Artūras Jančys („Lietuvos rytas“)

Jan 17, 2016, 10:12 PM, atnaujinta Jun 10, 2017, 10:01 PM

Šiuo metu Aplinkos apsaugos agentūros (AAA) Poveikio aplinkai vertinimo planuose Vilniaus laidojimo namus Olandų gatvėje valdančios bendrovės „Ritualas“ prašymas pateikti poveikio aplinkai vertinimo išvadas įrašytas pirmas.

Laidojimo namų kaimynystėje gyvenantys vilniečiai neabejoja – tokia skuba nėra nekaltas atsitiktinumas.

Aplinkos ministerijai ir Vilniaus savivaldybei protesto laiškus parašę Filaretų, Olandų, Dailidžių ir kitų netoli laidojimo rūmų esančių gatvių gyventojai teigė geruoju nesutiksiantys, kad jiems panosėje būtų deginami negyvėliai.

Planus lydėjo žmogžudystė

Vilniaus ritualinių paslaugų teikėjai, siekdami sumažinti kylančią įtampą, dabar tikina, kad Olandų gatvėje bus ne krematoriumas, o tik kremavimo linija, nekenksianti aplinkai.

Kaip pavadintum, esmė ta pati – palaikai būtų kremuojami prestižinio sostinės kvartalo panosėje, parko ir hidromorfologinio draustinio zonoje, šalia mokymo įstaigų.

Statyti krematoriumą Vilniaus laidojimo rūmuose savivaldybę spaudė buvęs šių rūmų direktorius Vitalijus Gasperovičius, įtartas kaip 2011 metais nudurto advokato, Vilniaus miesto tarybos nario Sergejaus Novikovo nužudymo užsakovas.

Anuomet kalbėta, kad S.Novikovas į miesto tarybą veržėsi siekdamas prastumti krematoriumo Olandų gatvėje projektą.

Gyventojai pasibaisėję

„Matyt, dideli pinigai mesti šiam reikalui. Nežinau, ar mūsų, gyventojų, balsas sustabdys šiuos neprotingus planus.

Gal bus taip, kaip tokiais atvejais būna – dėl akių sustabdys poveikio aplinkai vertinimą, o vėliau patyliukais gerai pateptas valdininkas parašys teigiamą išvadą ir gyvensime šalia krematoriumo“, – būgštavo Filaretų gatvėje gyvenantis praeityje žymus lenktynininkas Eugenijus Tumalevičius.

Netoli laidojimo rūmų, prestižiniame sostinės rajone, gyvena ir daugiau žinomų žmonių: architektas Aleksandras Stasys Lukšas, verslininkas Andrius Šedžius su jauna žmona Monika, buvęs krepšininkas, dabar treneriu dirbantis Dainius Adomaitis, buvęs Vilniaus vicemeras Stasys Šriūbėnas.

Pastarasis prisiminė, kad laidojimo paslaugas teikiantys Vilniaus verslininkai jau ankstesnių kadencijų laikais kelis kartus bandė gauti savivaldybės sutikimą Olandų gatvėje įrengti kremavimo liniją.

„Šiam projektui nepritarėme. Nesvarbu, kad jie tikino, esą naudojamos naujausios technologijos, nė dūmelis į aplinką iš vamzdžio neišeis.

Aplinka kremavimo linijai šioje vietoje – kaip reta netinkama. Gyventojų pritarimo tikrai nebus“, – neabejojo S.Šriūbėnas.

Kūnus degintų parko zonoje

Netoliese yra internatinė kurčiųjų mokykla, Užupio gimnazija, Petro Vileišio progimnazija, Filaretų pradinė mokykla, vaikų darželis „Užupiukas“, Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijos Technikos fakultetas.

„Olandų gatvė būtų tikrai keista vieta kremavimo paslaugoms teikti. Vilniaus laidojimo rūmai patenka į Lyglaukių geomorfologinio draustinio teritoriją“, – pažymėjo Pavilnių ir Verkių regioninių parkų direktorė Vida Petiukonienė.

Planuojamos kremavimo linijos Olandų gatvėje Poveikio aplinkai vertinimo programą rengiančios bendrovės „AF Konsult“ specialistė Rūta Blagnytė paaiškino, kad programa tik pradėta rengti ir išvados bus daromos tik gavus Valstybės saugomų teritorijų tarnybos, Vilniaus apskrities visuomenės sveikatos centro, Kultūros paveldo pastabas.

Gyventojų apklausa jau atlikta, iš jos paaiškėjo, kad Olandų gatvės bendruomenė jokio noro gyventi šalia krematoriumo nepareiškė.

Laikinai įjungė stabdžius

„Sunkus, oi, sunkus keptos žmogienos kvapas“, – bestseleryje „Dievų miškas“ apie koncentracijos stovyklos krematoriumą kadaise rašė Balys Sruoga.

Tačiau vilniečiai gali puoselėti viltį, kad jiems to kvapo uostyti neteks.

Šią savaitę posėdžiavęs Vilniaus miesto savivaldybės Miesto plėtros komitetas balsų dauguma nutarė siūlyti sostinės tarybai stabdyti poveikio aplinkai vertinimo procesą dėl palaikų kremavimo įrangos Olandų gatvėje.

Tad Vilniaus krematoriumo likimas turėtų būti dar kartą svarstomas artimiausiame Vilniaus miesto tarybos posėdyje.

„Labai suaktyvėjo interesų grupės, siekiančios gauti leidimą statyti krematoriumą Olandų gatvėje, jaučiame spaudimą.

Krematoriumo Vilniui iš tiesų reikia, kapinėse mažėja vietų. Bet tik jokiu būdu ne mieto viduryje, Olandų gatvėje“, – sakė Vilniaus miesto tarybos narys Žilvinas Šilgalis.

2000

Tiek kremavimų per metus Olandų gatvėje planuoja atlikti bendrovė „Ritualas“.

Tikina, kad vilniečiams bus labai patogu

Laidojimo namus Olandų gatvėje valdančios bendrovės „Ritualas“ atstovai teigė, kad planuojama įrengti kremavimo linija esamose bendrovės patalpose Olandų g. 22.

Numatomas maksimalus įrangos pajėgumas – iki 8 kremavimų per dieną – arba iki 2000 kremavimų per metus.

Gamintojo siūloma įranga su išmetamųjų dujų valymo ir filtravimo technologija atitinka aukščiausius pasaulinius saugos ir efektyvumo standartus bei griežčiausius Europos Sąjungos aplinkos apsaugos reikalavimus. Galutiniame etape į aplinką patenka visiškai išvalytas oras.

Šios kremavimo linijos įrengimas esamose Vilniaus laidojimo rūmų patalpose patenkins vilniečių ir aplinkinių rajonų gyventojų poreikius.

Atsisveikinimo su artimuoju ir laidojimo procesas taps nenutrūkstamas, nes jau po 2–3 valandų artimieji galės atgauti urną su pelenais ir tinkamai ją palaidoti.

„Ritualas“ tikina, kad vilniečiai išvengs nepatogumų ir papildomų išlaidų. Savo ruožtu tai padės Vilniaus miestui spręsti vietų kapinėse trūkumo problemą.

„Pastaraisiais metais sparčiai daugėja klientų, pageidaujančių, kad jų mirusių artimųjų palaikai būtų kremuojami.

Bendrovė stengiasi maksimaliai patenkinti klientų lūkesčius, užtikrinti kokybišką ritualinių paslaugų atlikimą ir lanksčiai reaguoti į žmonių poreikius“, – teigė „Ritualo“ atstovai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.