Siūlo teismams suteikti galią pradėti ikiteisminį tyrimą

Keturi parlamentarai siūlo teismams suteikti galią pradėti ikiteisminį tyrimą, šiuo metu tai padaryti gali tik prokuroras ar ikiteisminio tyrimo pareigūnas.

Pataisą įregistravo ir P.Urbšys.<br>R.Danisevičiaus nuotr. iš archyvo
Pataisą įregistravo ir P.Urbšys.<br>R.Danisevičiaus nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 18, 2016, 9:13 AM, atnaujinta Jun 10, 2017, 9:38 PM

Seime įregistruota Baudžiamojo proceso kodekso pataisa, kad ikiteisminis tyrimas būtų pradedamas teismui pačiam nustačius nusikalstamos veikos požymius.

Pataisą įregistravo Mišrios Seimo narių grupės atstovai Aurelija Stancikienė ir Povilas Urbšys, liberalas Vitalijus Gailius bei „tvarkietis“ Povilas Gylys.

Jie tvirtina, kad „teisminėje praktikoje jau susiklostė nenormali padėtis, kai teismai savo sprendimuose priversti aiškintis ir teisintis prokurorams dėl teisės vykdyti teisingumą“.

Pataisos aiškinamajame rašte parlamentarai pažymi, kad pagal dabartinę Baudžiamojo proceso kodekso redakciją patys nustatę nusikalstamos veikos požymius ikiteisminį tyrimą gali pradėti tik prokuroras ar ikiteisminio tyrimo pareigūnas, o teismas tokios teisės neturi.

„Esant tokiai padėčiai, savo teise vykdyti teisingumą suabejojo net teismai. Tokiu būdu jau realiai susiformavo teisminė praktika, kada teismai negalėdami priimti naujo sprendimo faktiškai teisingumo vykdymą perleidžia prokurorams. Visa prokuratūros sistema vien dėl ydingų Baudžiamojo proceso kodekso nuostatų galiojimo tapo visiškai uždara ir nekontroliuojama sistema“, – aiškinamajame rašte teigia iniciatoriai.

Parlamentarai atkreipia dėmesį, kad pagal dabartinį kodeksą, bet kurios instancijos teismas, nagrinėdamas bylą pats nustatęs nusikalstamos veikos požymius, vykdydamas teisingumą nutartimi negali pradėti ikiteisminio tyrimo, bet turi kreiptis į prokurorą.

„Tokiu būdu, teismo nustatyti nusikalstamos veikos požymiai netenka galios, nes tik prokuroras iš naujo sprendžia pradėti ikiteisminį tyrimą ar ne. Taip teismui ribojama teisė vykdyti teisingumą. Tokia padėtis yra nenormali ir turi būti skubiai pataisyta“, – aiškina pataisą įregistravę Seimo nariai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.