Rinkimai artėja – nuodėmių ieškojimo vajus įsibėgėja

Rinkimai artėja – Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) į sceną. Tokią taisyklę vėl priminė Seimo pirmininkės Loretos Graužinienės kreipimasis į šią tarnybą dėl jos pavaduotojo „tvarkiečio“ Kęsto Komskio.

Seimo vicepirmininkas K.Komskis (nuotr. kairėje) pasišaipė iš buvusio partijos bendražygio A.Mazuronio aktyvumo.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimo vicepirmininkas K.Komskis (nuotr. kairėje) pasišaipė iš buvusio partijos bendražygio A.Mazuronio aktyvumo.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius („Lietuvos rytas“)

Jan 20, 2016, 6:57 AM, atnaujinta Jun 10, 2017, 4:49 PM

„Darbietė“ L.Graužinienė vakar mikliai reagavo į liberalu tapusio buvusio „tvarkiečio“ Andriaus Mazuronio prašymą įvertinti, ar K.Komskis gali eiti Seimo pirmininko pavaduotojo pareigas.

Politikė paprašė STT informuoti, koks yra K.Komskio procesinis statusas ikiteisminiame tyrime dėl kyšininkavimu kaltinamo buvusio jo visuomeninio padėjėjo Gedimino Miliausko nusikalstamos veikos.

Taip pat prašoma pranešti, ar tyrime nėra nustatyta K.Komskio veiksmų, turinčių nusikalstamos veikos požymių.

„Gavusi atsakymą iš STT Seimo pirmininkė priims sprendimus dėl tolesnių veiksmų K.Komskio atžvilgiu“, – pranešė L.Graužinienės atstovai.

Duoklė už urėdo kėdę

Abejonių dėl K.Komskio galimybių likti poste A.Mazuroniui kilo, kai praėjusią savaitę STT paskelbė apie Klaipėdos apygardos teismui perduotą baudžiamąją bylą dėl kyšininkavimo Aplinkos ministerijai pavaldžioje urėdijų sistemoje.

Buvęs Seimo vicepirmininko visuomeninis padėjėjas kaltinamas prekyba poveikiu vykdant atranką į vienos iš urėdijų vadovo pareigas.

STT pareigūnai tvirtina nustatę, esą G.Miliauskas iš pretendento į urėdo pareigas reikalavo beveik 30 tūkst. eurų (100 tūkst. litų) už tai, kad paveiktų Generalinės miškų urėdijos tarnautojus, organizuojančius urėdijos vadovo atranką.

Teigiama, kad G.Miliauskas suspėjo paimti tiktai dalį kyšio – 25 tūkst. litų. Likusios dalies – 75 tūkst. litų – jis esą pareikalavo, kai kandidatas laimėjo konkursą. Tiesa, šių pinigų negavo, nes kyšį jam vežusį konkurso laimėtoją sulaikė STT pareigūnai.

Neturėjo laukti raginimų

A.Mazuronis įsitikinęs, kad į viešumą iškilus šiai tamsiai istorijai K.Komskis privalo trauktis iš svarbaus posto.

„Tikiuosi, kad laikai, kai aukštas pareigas einantys pareigūnai atsistatydina tik kai yra sodinami į kalėjimą, jau praeitis.

Demokratinėse Vakarų visuomenėse politinė kultūra ir politinė atsakomybė yra svarbesnė už teisinę atsakomybę.

Tikiuosi, kad K.Komskis tai supranta ir esamoje situacijoje priims garbingą sprendimą ir atsistatydins iš einamų pareigų“, – pareiškė parlamentaras.

Kalbėdamas su „Lietuvos rytu“ dabartinis liberalas, pastaruoju metu aštriai kritikuojantis ir L.Graužinienės veiklą, vakar nesistebėjo „darbietės“ operatyvumu: „Aš manau, kad Seimo pirmininkė reagavo pavėluotai.

Kreiptis į STT ji turėjo dar praėjusią savaitę. Bet kuris vadovas, išgirdęs panašaus pobūdžio informaciją apie vieną savo pavaduotojų, turėjo imtis veiksmų ir nelaukti mano ar kitų politikų raginimų.“

Šaipėsi iš kolegos aktyvumo

Tuo metu K.Komskis „Lietuvos rytui“ tvirtino su L.Graužiniene aptaręs situaciją ir mano, kad jos žingsnis kreiptis į STT yra teisingas: „Manau, tik taip galima užkirsti kelią tolesniam situacijos eskalavimui ir iš piršto laužtoms kalboms.“

„Tvarkietis“ atmetė svarstymus, kad L.Graužinienės reakciją galėjo nulemti tarp koalicijos partnerių aštrėjanti politinė konkurencija prieš Seimo rinkimus.

Nuo savo buvusio padėjėjo jau anksčiau atsiribojęs Seimo vicepirmininkas taip pat nepraleido progos pasišaipyti iš jį puolančio A.Mazuronio: „Jau kuris laikas A.Mazuronis nesėkmingai ieško asmeninės saviraiškos barų.

Neseniai politikas triukšmingai apleido Seimo NATO parlamentinės asamblėjos pirmininko postą, vėliau atakavo L.Graužinienę dėl Seimo delegacijos vizito į Japoniją, dabar, matyt, atėjo Seimo vicepirmininkų eilė.

Neatmestinas variantas, kad ir kitiems politikams gali tekti buvusio „tvarkiečio“ kritikos strėlių. Turbūt neseniai į Liberalų sąjūdžio frakciją įsiliejęs politikas nesuranda veiklos, todėl bent taip ekstravagantiškai stengiasi pakliūti į žiniasklaidos akiratį.“

K.Komskis taip pat ironizuodamas teigė neformaliai paprašęs Liberalų sąjūdžio pirmininko Eligijaus Masiulio atkreipti daugiau dėmesio į A.Mazuronio potencialą, nes kitaip pagal „Tvarkos ir teisingumo“ sąrašą išrinktas Seimo narys apskritai gali prapulti iš politinės veiklos orbitos.

Gyrėsi įtakingomis pažintimis

Dėl G.Miliausko veiklos STT apklausė ir K.Komskį. Jis tvirtino nieko nežinantis apie kyšio istoriją.

Anot politiko, jis tik vėliau sužinojo, kad neįvardyto buvusio parlamentaro jam rekomenduotas buvęs padėjėjas itin mėgdavo girtis įtakingomis pažintimis.

Iš Seimo vicepirmininko padėjėjo pareigų G.Miliauskas pasitraukė daugiau kaip prieš metus, vos patekęs į STT tinklą. Apie užklupusius nemalonumus K.Komskiui esą pranešė jis pats.

Partijos pešasi dėl tų pačių rinkėjų

Tomas Janeliūnas, politologas:

„Panašių apsišaudymų galima tikėtis sulaukti vis daugiau – net toje pačioje koalicijoje, nes draugų prieš Seimo rinkimus nelieka. Juolab kad Darbo partija kartu su „Tvarka ir teisingumu“ kovoja iš esmės dėl tų pačių rinkėjų balsų.

Kita vertus, atrodo gana komiškai, kai vieni populistai kaltina kitus populistus netgi būdami toje pačioje valtyje. Tai savotiškas populizmas kvadratu.

Be to, Darbo partijai tai yra proga atitraukti dėmesį nuo savęs ir savo problemų, nes patys „darbiečiai“ yra sulaukę nemenko teisėsaugos dėmesio, netrukus turėtų būti skelbiamas teismo sprendimas dėl V.Uspaskicho bylos.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.