Šauliai šovė sau į koją

Saldainis Rusijos propagandai ir dėmė ant Šaulių sąjungos munduro savų piliečių akyse. Taip viešus šaulių pamokymus, kaip reikia sudoroti „kolaborantus“, įvertino politikai, tiesa, jie ilgokai tylėjo.

Iškilmingai į Šaulių sąjungos gretas įsiliejęs Liberalų sąjūdžio pirmininkas E.Masiulis prisipažino nesantis aktyvus šios organizacijos narys.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Iškilmingai į Šaulių sąjungos gretas įsiliejęs Liberalų sąjūdžio pirmininkas E.Masiulis prisipažino nesantis aktyvus šios organizacijos narys.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Bruveris („Lietuvos rytas“)

Jan 21, 2016, 5:29 AM, atnaujinta Jun 10, 2017, 2:25 PM

Vis dar netyla triukšmas, kurį prieš porą savaičių sukėlė aukšti Šaulių sąjungos atstovai, viešai dalijęsi pamokymais, kaip karo atveju reikia elgtis su „kolaborantais“.

Šaulių sąjungos mokymo centro vadovas atsargos majoras Albertas Daugirdas aiškino, kad iš pradžių reikia gąsdinti „kolaborantų“ žmonas ir vaikus, po to juos pačius sumušti, mėtyti nuogus iš važiuojančių automobilių matant žmonėms, viešai rišti prie gėdos stulpų, iš jų tyčiojantis, pagaliau – žudyti.

Vieni kritikavo, kiti gynė

Po tokių vieno kariuomenės kūrėjų samprotavimų dalis piliečių ėmė piktintis, jog tai kenkia Lietuvos įvaizdžiui pasaulyje ir prieštarauja tarptautinei teisei.

Tačiau netrūko ir tokių, kurie užstojo atsargos majorą bei kariuomenę.

Vis dėlto Šaulių sąjungos vadas atsargos pulkininkas leitenantas Liudas Gumbinas atsiribojo nuo savo bendražygio žodžių – pareiškė, jog jie „truputėlį prieštarauja sveikam protui“.

Nieko keista, kad apie „instrukcijas“ ėmė trimituoti ir kai kurie Rusijos žiniasklaidos atstovai, rodydami, kokia siaubinga valstybė yra Lietuva.

Lazda buvo perlenkta

O ką apie tas „instrukcijas“ mano Lietuvos politikai, iki šiol kažkodėl tylėję?

Tylėjo ir tie, kurie prieš televizijos kameras iškilmingai įsirašė į Šaulių sąjungą.

Vienas tokių šaulių – Liberalų sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulis. Jis „Lietuvos rytui“ prisipažino nesąs labai aktyvus sąjungos narys, pirmiausia užsiima šviečiamąja veikla, bet su ginklu po miškus nebėgioja.

Pasak E.Masiulio, pagrindinė bėda ta, kad atsargos karininkas apie tokius dalykus puolė pasakoti viešai, o pati organizacija gali turėti visokių „vidinių instrukcijų“.

Tačiau liberalas pripažino, jog bėda yra ir pačių viešai išdėstytų „instrukcijų“ turinys: „Tai ne tik atrodo gąsdinamai, bet ir kertasi su pagrindinėmis humanizmo vertybėmis. Lazda vienareikšmiškai perlenkta. Tai neatsakingas veiksmas, kenkiantis sąjungos įvaizdžiui.“

Bet E.Masiulis ramino, jog taip mąstančių žmonių Šaulių sąjungoje nėra daug.

Partizanai elgėsi kitaip

Konkrečiau ir griežčiau kalbėjo kitas aktyvus Šaulių sąjungos rėmėjas – konservatorius Arvydas Anušauskas, kuris Seime yra pateikęs siūlymą leisti šauliams laikyti namuose ginklus.

A.Anušauskas – vienas retų politikų, kurie reagavo į šaulių akibrokštą bent savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“.

Jis paskelbė, jog „instrukcijų“ autoriai, kurie lyg ir mėgina kopijuoti pokario partizanus, visiškai neišmano, apie ką kalba, – partizanai kaip tik stengėsi pirmiausia saugoti civilius, o kolaborantų baudimas buvo tik kraštutinė priemonė.

Be to, pasak konservatoriaus, tokios „praktikos“ dabar neleidžia ir tarptautinė teisė.

„Apskritai reikia kalbėti apie kitokį scenarijų – ne tokį, kad priešas užima teritoriją ir ten lieka, bet apie tai, kad mes efektyviai apsiginame“, – vakar „Lietuvos rytui“ sakė A.Anušauskas.

Perduodami ginklai

* Lietuvos kariuomenės ir Šaulių sąjungos atstovai pasirašė sutartį, pagal kurią šauliams pasitikėjimo teise dešimčiai metų perduodama 500 automatinių šautuvų AK-4MT.

* Ginklai bus naudojami per Šaulių sąjungos rengiamus mokymus ir pratybas, taip pat saugant Lietuvos kariuomenės objektus. Jie bus laikomi kariuomenės ir Šaulių sąjungos ginklinėse.

* Anot kariuomenės Jungtinio štabo viršininko V.Tamošaičio, dabar svarstoma perduoti šauliams ir automatinių ginklų M14 bei įvairių šaudmenų.

* Seime šiuo metu svarstomos įstatymo pataisos, kurios leistų šauliams laikyti automatinius ir pusiau automatinius ginklus namuose. Šaulių sąjungos vado L.Gumbino teigimu, šauliai tikisi, kad šios pataisos bus priimtos.

* Šaulių sąjunga yra sukarinta visuomenės organizacija, ji turi daugiau kaip 8,5 tūkst. narių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.