Skandalas dėl miltų varguoliams: pirko juos už auksinę kainą

Varguolių stalo greičiausiai nepasieks auksiniai miltai – už sunkiai paaiškinamą kainą juos ketinusi pirkti Žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūra (ŽŪMPRRA) išsigando savo užmojų.

Jau ne pirmą kartą nepavyksta išvengti skandalų perkant produktus.<br>M.Patašiaus nuotr.
Jau ne pirmą kartą nepavyksta išvengti skandalų perkant produktus.<br>M.Patašiaus nuotr.
„Po atlikto tyrimo paaiškėjus, kad kvietinių miltų kaina rinkoje yra perpus mažesnė, pasakiau, kad agentūra pirkimą nutrauktų ir skelbtų sąlygas iš naujo, bet ji kažkodėl delsė“, – stebėjosi V. Baltraitienė.<br>T. Bauro nuotr.
„Po atlikto tyrimo paaiškėjus, kad kvietinių miltų kaina rinkoje yra perpus mažesnė, pasakiau, kad agentūra pirkimą nutrauktų ir skelbtų sąlygas iš naujo, bet ji kažkodėl delsė“, – stebėjosi V. Baltraitienė.<br>T. Bauro nuotr.
„Problemų kyla dėl nekompetentingumo, nesugebėjimo atlikti net menkiausių pirkimų – Kūčioms perkami produktai ant skurdžiai gyvenančių žmonių stalo geriausiu atveju atsiduria tik per Velykas. Ir tai tęsiasi ne vienus metus“, – sakė K. Starkevičius.<br>Lrytas fotografų archyvo nuotr.
„Problemų kyla dėl nekompetentingumo, nesugebėjimo atlikti net menkiausių pirkimų – Kūčioms perkami produktai ant skurdžiai gyvenančių žmonių stalo geriausiu atveju atsiduria tik per Velykas. Ir tai tęsiasi ne vienus metus“, – sakė K. Starkevičius.<br>Lrytas fotografų archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Tadas Ignatavičius („Lietuvos rytas“)

2016-01-21 05:48, atnaujinta 2017-06-10 14:25

Skandalų krečiama Žemės ūkio ministerijai pavaldi agentūra vėl atsidūrė lyg ant parako statinės – šįkart dėl pernai skelbto konkurso, kuriuo turėjo išrinkti kvietinių miltų tiekėją.

ŽŪMPRRA jį išsirinko, bet vėliau paaiškėjo, kad konkursą laimėjusios bendrovės už toną kvietinių miltų, kurie dar prieš šventes turėjo būti išdalyti ne tokiems pasiturintiems šalies gyventojams, pasiūlyta mažiausia kaina siekia nerealias aukštumas.

Konkursą laimėjusi bendrovė „Malsena plius“ miltus pasiūlė pirkti už 600 eurų, nors rinkoje jų kaina svyruoja nuo 300 iki 320 eurų už toną.

Nepaisant to, Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT), į kurią ŽŪMPRRA kreipėsi prašydama leidimo nutraukti pirkimo sutartį, tam nepritarė. Aiškinama, kad tam nėra teisinio pagrindo.

Įžvelgia tiekėjų pinkles

ŽŪMPRRA vadovaujanti Aldona Miliuvienė vakar blaškėsi nežinodama, ko klausyti, – leidimo stabdyti pirkimą neišdavusios VPT ar jį kuo skubiau nutraukti raginančios žemės ūkio ministrės Virginijos Baltraitienės.

Ministrė po susitikimo su A.Miliuviene vakar „Lietuvos rytui“ tvirtino būtent tokią išeitį siūliusi dar lapkritį ir stebėjosi, kodėl agentūra delsia.

Anot V.Baltraitienės, kilus įtarimų dėl per didelės kvietinių miltų kainos dar lapkritį ŽŪMPRRA kreipėsi į VPT.

Tarnyba patarė atlikti kainų tyrimą. Tai ir buvo padaryta.

„Po atlikto tyrimo paaiškėjus, kad kvietinių miltų kaina rinkoje yra perpus mažesnė, pasakiau, kad agentūra pirkimą nutrauktų ir skelbtų sąlygas iš naujo, bet ji kažkodėl delsė“, – stebėjosi ministrė.

Vis dėlto V.Baltraitienė įtaria, kad tokia situacija susidarė dėl galimų išankstinių tiekėjų susitarimų: „Pirkime dalyvavo tik dvi įmonės, kurios nurodė panašią kainą. Manau, kad agentūra turėtų kreiptis į Konkurencijos tarybą.

Manoma, kad jeigu tai europiniai pinigai, galima kiek nori didinti kainą ir teikti bet kokius pasiūlymus – valdžia vargingai gyvenantiems žmonėms vis tiek bus priversta pirkti tuos produktus, nors tokių kainų nėra niekur Europoje.“

Stebino ir pirkimų prievaizdai

V.Baltraitienė stebėjosi ir VPT sprendimu. Ministrė mano, kad ribotas konkurso dalyvių skaičius ir bene dvigubai didesnė kaina už miltus yra pakankamas pagrindas panaikinti konkurso rezultatus.

Anksčiau VPT buvo pareiškusi nuomonę, kad perkančioji organizacija, po atlikto tyrimo paaiškėjus, jog pasiūlyta kaina už miltus yra per didelė, gali stabdyti pirkimą. „Dabartinis tarnybos sprendimas neleisti jo stabdyti prieštarauja ankstesniam“, – sakė ministrė.

ŽŪMPRRA darbuotojų kaltės dėl skandalingo konkurso neįžvelgianti politikė mano, kad panašių nesusipratimų galbūt kiltų mažiau pataisius įstatymus: „Būtų geriau, jeigu mums būtų leidžiama nustatyti kainų ribas.“

Be to, ministrė priminė, kad sąlygas šiam konkursui rengė dar buvusi agentūros vadovybė, kuri pateko į Specialiųjų tyrimų tarnybos tinklus: „Kas gali paneigti, kad nebuvo ir kokių nors susitarimų su tiekėjais?“

Agentūra atsidūrė aklavietėje

Nors V.Baltraitienė aiškino, kad anksčiau kvietiniai miltai varguoliams buvo perkami pigiau nei pastarąjį kartą, A.Miliuvienė tai paneigė.

Anot ŽŪMPRRA direktorės, pastarąjį kartą pernai kvietiniai miltai buvo įsigyti už jų toną mokant 695 eurus. Vis dėlto ir A.Miliuvienė pripažino, kad dabartinė tiekėjų pasiūlyta kaina yra per didelė.

Tačiau ji teigė nežinanti, kaip surasti optimalų sprendimą – nepažeisti įstatymų ir miltų nupirkti ne už auksinę kainą: „Kol kas diskutuojame. Kaina mums nepriimtina, bet vis dėlto pirkimas jau įvykęs. Konkursas vyko tvarkingai ir skaidriai, jį laimėjo mažiausią kainą pasiūlęs tiekėjas ir mes neturime teisės su juo nepasirašyti sutarties.

Visokius variantus svarstome, bet klausimų daug, o diena tokia trumpa.“

A.Miliuvienė tik pasidžiaugė, kad kiti skurstantiems gyventojams skirti maisto produktai buvo nupirkti pigiau: „Tikrai nėra taip, kad viską perkame brangiai. Pernai mums pavyko sutaupyti 1,3 mln. eurų. Už tuos pinigus nepasiturintiems gyventojams skirtą maisto krepšelį galėjome papildyti dar šešiais maisto produktais.“

Iš klaidų nepasimokė

Tačiau VPT direktorė Diana Vilytė pareiškė, kad maisto produktų pirkimą organizuojanti agentūra pinigus jau dvejus metus naudoja neracionaliai: „Pernai buvo vienokios problemos, šiemet – kitokios.“

Anot D.Vilytės, praėjusiais metais ŽŪMPRRA už miltus gerokai permokėjo todėl, kad jiems nustatė ypač didelius reikalavimus. Todėl buvo rekomenduota prieš organizuojant kitus pirkimus ištirti rinką. Bet išvadų esą nepadaryta.

„Racionaliu lėšų naudojimu agentūra privalo pasirūpinti ne nustačiusi pirkimo laimėtoją, o pačioje pirkimo pradžioje.

Žmogus, eidamas į parduotuvę, paprastai pasižiūri, kur yra kokios akcijos, ištiria, kas už kiek ką parduoda, ir stengiasi neviršyti turimų lėšų.

Bet su miltais agentūra pasielgė kaip tas pirkėjas, kuris parduotuvėje išsirenka patį brangiausią vyną, jį nusiperka, bet vėliau jį grąžina, nes per brangus“, – palygino D.Vilytė.

VPT taip pat atkreipė dėmesį, kad agentūra iš viso pirko 16 skirtingų maisto produktų, o grikių bei miežinių kruopų kainos irgi yra padidintos, bet kažkodėl nori stabdyti tik vieną konkurso dalį.

Anot D.Vilytės, kitų perkamų produktų kainų tarnyba neanalizavo, todėl negali pasakyti, ar už juos taip pat nebuvo permokėta. To nedarė ir agentūra, kurios pernai skelbto pirkimo vertė siekia 16,4 mln. eurų.

Už šiuos pinigus ŽŪMPRRA, be kvietinių miltų, grikių ir miežinių kruopų, pirko cukraus, aliejaus, makaronų, ryžių, mėsos konservų, sausų pusryčių, kitų būtiniausių maisto produktų.

Į skandalus reagavo net premjeras

* Europos Sąjunga, siekdama padėti labiausiai skurstantiems asmenims, Lietuvai 2014–2020 metų laikotarpiui skyrė 76,5 mln. eurų.

* Tačiau 2014 metų pabaigoje valdininkai nepasirūpino, kad konkursai dėl produktų pirkimo įvyktų laiku, ir dėl to parama smarkiai vėlavo.

* Tada per Kūčias varguoliai turėjo tenkintis tik dėl embargo į Rusiją neišvežtomis Lietuvos ūkininkų užaugintomis daržovėmis ir kitų privačių asmenų paaukotu maistu.

* Pernai vasarą ŽŪMPRRA supurtė korupcijos skandalas – dėl įtarimų kyšininkavimu buvo sulaikyta buvusi agentūros vadovė R.Kraujelytė-Noreikienė bei jos patarėjas Ž.Putramentas.

* Įtariama, kad jie buvo sudarę išskirtines sąlygas ŽŪMPRRA skelbiamus konkursus laimėti neįvardytai verslininkei, kuri už tai valdininkams atsilygindavo dovanų kuponais. Už juos valdininkai įsigydavo kailinių ar kitų brangių prekių, kurias vėliau parduotuvėms grąžindavo, o už jas gaudavo grynuosius.

* Net premjeras A.Butkevičius tuomet pareiškė nesitikėjęs tokio korupcijos lygio valstybės institucijoje.

* R.Kraujelytę-Noreikienę į šias pareigas įtaisė buvęs Darbo partijos deleguotas žemės ūkio viceministras R.Šatkauskas, nors šią valdininkę jau tuomet lydėjo prieštaringai vertinamos ankstesnės veiklos šleifas.

Problema – ne tie žmonės postuose

Kazys Starkevičius

Seimo narys, konservatorius

„Problemų kyla dėl nekompetentingumo, nesugebėjimo atlikti net menkiausių pirkimų – Kūčioms perkami produktai ant skurdžiai gyvenančių žmonių stalo geriausiu atveju atsiduria tik per Velykas. Ir tai tęsiasi ne vienus metus.

Agentūrą nuolat lydėjo įvairūs korupcijos skandalai, keitėsi darbuotojai, bet ministrė Virginija Baltraitienė tikino šios įstaigos darbuotojais pasitikinti ir neįžvelgianti jokių problemų.

Gaila, kad svarbioms pareigoms eiti nerandama kvalifikuotų specialistų, – šiuos postus gauna su tam tikromis interesų grupių užduotimis ten pasiųsti asmenys.

Gal iš pradžių ir buvo galima teisintis, kad tam reikia laiko, tačiau V.Baltraitienė žemės ūkio ministrės poste – jau ne naujokė.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.