Buvę sutuoktiniai pasiryžę stoti prieš rinkėjų teismą

Kova su alkoholiu garsaus konservatoriaus Antano Matulo laukia dar viena neįprasta dvikova – būsimuose Seimo rinkimuose politikui teks susigrumti su buvusia žmona Nijole Matuliene, kuri tapo liberale.

Daugiau kaip tris dešimtmečius santuokoje išgyvenę, bet išsiskyrę A.Matulas ir N.Matulienė susidurs politikos ringe.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau kaip tris dešimtmečius santuokoje išgyvenę, bet išsiskyrę A.Matulas ir N.Matulienė susidurs politikos ringe.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius („Lietuvos rytas“)

2016-01-22 09:52, atnaujinta 2017-06-10 12:13

Buvę sutuoktiniai rudenį į Seimą, kuris prieš kelerius metus tapo ir jų skyrybų priežastimi, bandys veržtis toje pačioje rinkimų apygardoje Pasvalyje, kur 59-erių A.Matulas daugelį metų neturėjo rimtesnių varžovų.

64 metų N.Matulienė turėtų kandidatuoti kaip Liberalų sąjūdžio atstovė, nors per praėjusius savivaldybių rinkimus Pasvalyje žinoma medikė į rajono tarybą pateko pagal Tautininkų sąjungos sąrašą.

Po skyrybų A.Matulas susituokė su 14 metų už jį jaunesne buvusia padėjėja, šiuo metu dirbančia Lietuvos sveikatos apsaugos atstove Briuselyje.

Abejones nustūmė į šalį

A.Matulas „Lietuvos rytui“ pripažino, kad prieš kurį laiką jį buvo apnikusios abejonės dėl kandidatavimo Pasvalyje, bet esą ne dėl žmonos jam mesto iššūkio, apie kurį jis žinojo jau prieš kurį laiką.

Konservatorių stabdė patvirtintos naujos buvusios Panevėžio-Pasvalio rinkimų apygardos ribos, kurios smarkiai išsiplėtė. Dabar prie šios apygardos priskirtas ir Pakruojis.

„Dirbti tokiais tempais kaip iki šiol ir atstovauti dviem miestams bus be galo sudėtinga. Buvo kilę abejonių, ar man tai pavyks“, – kalbėjo politikas.

Jau ketvirtą kadenciją Seime dirbantis A.Matulas nenurašo ir savo galimybių nugalėti, o buvusiai žmonai ir kitiems būsimiems varžovams, jeigu jiems pavyks laimėti rinkimus šioje apygardoje, linkėjo nenuleisti jo aukštai iškeltos kartelės.

„Dalyvauti rinkimuose ir juos laimėti yra viena, o po to tinkamai atstovauti rinkėjams – visai kita. Bet partijos bendražygiai man įkvėpė drąsos“, – sakė konservatorius.

Nijolės žada nekritikuoti

Per dvejus ankstesnius rinkimus buvusį Seimo pirmininką Arūną Valinską ir buvusį žemės ūkio ministrą Vytautą Einorį įveikęs 59 metų A.Matulas tvirtino, kad nebūtų tragedijos, jeigu šįkart sėkmė nuo jo nusigręžtų.

Bet politikas teigė ir toliau laikysiąsis principo nejuodinti varžovų: „Pergalės siekiu aktyvia veikla, nekritikavau ankstesnių varžovų, todėl ir ponios Nijolės nekritikuosiu.“

Apie savo dviejų suaugusių vaikų motiną parlamentaras sakė galįs atsiliepti tik palankiai: „Tai išsilavinęs, daug energijos ir ambicijų turintis žmogus. Galiu tik pasveikinti jos sprendimą – jei turi noro ir jėgų nuveikti ką nors gera Lietuvai, linkiu sėkmės.“

Jaučiasi laisvesnis

Konservatorius neabejojo, kad N.Matulienės sprendimą dalyvauti rinkimuose lėmė noras mesti iššūkį būtent jam. Įtarimai, kad buvusi žmona gali tam ryžtis, jam kirbėjo jau ne vienus metus.

Tačiau politikas dėl to nejaučia nuoskaudos ir mano, kad prieš kelerius metus įvykusios skyrybos išsprendė ir jo, ir buvusios žmonos problemas.

„Jei žmonėms nesusiklosto gyvenimas ir kasdien kyla konfliktų, galiu tik patarti pasekti mūsų keliu. Dabar ir buvusi žmona, matyt, nepatiria psichologinės įtampos dėl mano kokio nors netinkamo elgesio, ir aš jaučiuosi psichologiškai laisvas“, – dėstė parlamentaras.

Tiesa, konservatoriui nekaip atrodo N.Matulienės blaškymasis po skirtingas politines stovyklas: „Tie svyravimai, kai į vienus rinkimus eini su tautininkais, o į kitus – su liberalais, žmogaus nepuošia.

Dar neseniai pačiam teko girdėti, kaip buvusi žmona rinkėjams kalbėjo sieksianti į Lietuvą sugrąžinti Antano Smetonos dvasią. Kažin kaip tokios mintis siejasi su liberalizmu.“

Pavadino išsisėmusiu

Tuo metu N.Matulienė apie buvusį vyrą kalbėjo kritiškiau.

Pasvalio rajono tarybos narė „Lietuvos ryto“ televizijai vakar aiškino, kad A.Matulas, kaip politikas, jau išsisėmė: „Žinokite, jo jėgos jau silpsta ir žmonių meilė jam pasibaigė.

Ką jis padarė būdamas Seime? Tik išdraskė poliklinikas rajonuose.“

Moteris tvirtino, kad ji ramiai laukia būsimos rinkimų kovos: „Aš visai nieko nesibaiminu – esu perėjusį ir vandenį, ir ugnį. Varines konservatorių triūbas tikrai pereisiu.“

Politika pakeitė vyrą

Į politiką pasukusi pasvalietė A.Matulą pliekė ir anksčiau. Būtent parlamentą N.Matulienė buvo įvardijusi jų skyrybų priežastimi: „Daugiau negaliu taip gyventi, kaip gyvenome iki šiol. Pavargau.

Man reikia ne Seimo nario, bet vyro.“

Vėliau, jau įvykus skyryboms, moteris atviravo, kad Seimas smarkiai pakeitė vyrą, su kuriuo santuokoje išgyveno daugiau kaip tris dešimtmečius. Esą jis troško būti dėmesio centre, susireikšmino.

N.Matulienė teigė įsitikinusi, kad Seimas ardo šeimas – politikais tapę vyrai po kelių parlamente praleistų kadencijų susiranda jaunų padėjėjų, meta žmonas, palieka vaikus.

Rinkimams norėjo prieskonio

Liberalų sąjūdžio vedlys Eligijus Masiulis ketvirtadienį „Lietuvos rytui“ tvirtino, kad galutinio sprendimo dėl N.Matulienės kandidatavimo Pasvalyje dar nėra, tačiau jis tam nemato kliūčių.

„Mes neturėjome kito kandidato toje apygardoje ir ieškojome žmogaus, kuriam būtų priimtinos mūsų idėjos.

Taip jau atsitiko, kad pernai susipažinau su N.Matuliene, pasikalbėjome ir įsitikinau, jog ji turi kandidatui į Seimą tinkamų savybių – yra kupina entuziazmo, energijos ir idėjų.

Tyčia tikrai neieškojome, kad mums atstovautų buvusi A.Matulo žmona, bet, aišku, tokia buvusių sutuoktinių kova suteikia prieskonio rinkimams, kuriuose visuomet norisi intrigos. Tai – pikantiška intriga, kuri galbūt paskatins į rinkimus ateiti daugiau žmonių.

Be to, manome, kad Pasvalio krašto žmonės nusipelno didesnio pasirinkimo, nes iki šiol A.Matulas neturėjo rimtesnio konkurento“, – kalbėjo E.Masiulis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.