Dėl įstatymų spragų rusas tapo nelegalu ir negali dirbti

Didžiąją dalį bausmės už pinigų kontrabandą pataisos namuose atlikęs ir už gerą elgesį į laisvę lygtinai paleistas Rusijos pilietis Aleksandras Klevakinas dar metus privalo atbūti Lietuvoje, tačiau pakibo tarp dangaus ir žemės – yra visiškas beteisis, nes neturi nei leidimo čia gyventi, nei dirbti. Tokioje absurdiškoje situacijoje jis atsidūrė dėl įstatymų spragų.

A.Klevakinas tenori legaliai gyventi ir dirbti Lietuvoje, kol baigsis bausmės terminas.<br>A.Pilaitienės nuotr.
A.Klevakinas tenori legaliai gyventi ir dirbti Lietuvoje, kol baigsis bausmės terminas.<br>A.Pilaitienės nuotr.
A.Klevakinui dar teks pagyventi su apykoja.<br>A.Pilaitienės nuotr.
A.Klevakinui dar teks pagyventi su apykoja.<br>A.Pilaitienės nuotr.
A.Klevakinas nesupranta, kodėl negali dirbti legaliai ir padėti šeimai.<br>A.Pilaitienės nuotr.
A.Klevakinas nesupranta, kodėl negali dirbti legaliai ir padėti šeimai.<br>A.Pilaitienės nuotr.
A.Klevakinas talkininkauja cerkvėje.<br>A.Pilaitienės nuotr.
A.Klevakinas talkininkauja cerkvėje.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Aušra Pilaitienė

Jan 23, 2016, 1:00 PM, atnaujinta Jun 10, 2017, 10:02 AM

Rusas galėtų išvykti iš mūsų šalies ir niekas jo neieškotų, bet to daryti jis nenori, nes ateityje turėtų nemalonumų kirsdamas Europos Sąjungos šalių sienas. Galėtų bausmę atlikti Rusijoje, bet ten už tokį nusikaltimą jis jau būtų atlikęs bausmę, nes įstatymai ten švelnesni.

41 metų vyras, norintis legaliai gyventi ir dirbti Lietuvoje, apėjo visas galimas instancijas, tačiau nieko paguodžiančio neišgirdo.

„Visa laimė, kad manimi patikėjo ir rūpintis pažadėjo Klaipėdos sentikių religinė bendruomenė. Kai tik iš pataisos namų grįžau į Klaipėdą (daugiau neturiu, kur dėtis, o čia jau įgijau keletą pažįstamų), po poros dienų pradėjau talkininkauti Uspenskio Michailovskio cerkvėje. Pagalbiniame pastate klojau laiptus, lyginau sienas, dirbu kitus apdailos darbai. Tai man – ne problema – galėčiau vienas namą pastatyti, automobilį suremontuoti. Dirbu už maistą. Padedu šarvoti žmones, už tai kartais gaunu vieną kitą eurą. O norėčiau turėti legalų darbą ir atlyginimą – reikia ir pačiam išgyventi, ir už pusketvirto tūkstančio kilometrų gyvenančiai šeimai padėti. Jie man padėti negali – ten vidutinis atlyginimas – šimtas eurų“, – sako A.Klevakinas.

Jis ne kartą ėjo į migracijos tarnybą leidimo gyventi Lietuvoje, tačiau išgirdo, kad jo negaus, nes yra nuteistas ir bausmė dar neatlikta.

Bylinėjantis teismuose anksčiau jam geranoriškai padėjo uostamiesčio advokatas Osvaldas Martinkus, dabar gelbsti advokatas Henrikas Mackevičius.

„ Atsidūrėme akligatvyje dėl įstatymų spragos. Net nežinau, ką žmogui patarti – uždaras ratas. Kol kas galiu pasakyti tik tiek – laužau galvą, kaip išspręsti tą galvosūkį. Jam reikia gauti dokumentą, kad galėtų oficialiai dirbti, o jis jo negauna, nes neturi leidimo gyventi Lietuvoje. Jo irgi niekas neduoda, nes yra nuteistas ir neatlikęs bausmės. Ieškau teisėtų būdų, kaip šitą rebusą išspręsti. Yra įstatymų spraga, bet Seimas dėl vieno žmogaus nieko nesiims“, – aiškino H.Mackevičius.

Pernai rugpjūčio 10-ąją A.Klevakiną išleido iš Pravieniškių pataisos namų, kur jis visą laiką elgėsi tinkamai. Ištrūkti į laisvę padėjo ir Rusijos konsulatas Klaipėdoje.

Tačiau gyvenimas laisvėje netapo lengvesnis. Nuteistas jis tris mėnesius vaikščiojo su apykoje, namuose turėjo sekimo prietaisą.

Tikėjosi, kad bent nuo lapkričio bus lengviau.

„Kas savaitę eidavau į probacijos tarnybą, ten suderiname septynių dienų tvarkaraštį: kada galiu išeiti iš namų, kada grįžti, kur turiu teisę būti. Negaliu nė minutės vėluoti. Kai lapkritį nuėjau tikėdamas, kad apykojė bus nuimta, ir įgysiu bent sąlyginę laisvę, sužinojau, kad taip gyventi turėsiu dar tris mėnesius. Pasirodo, pirmąją apykojės nešiojimo dieną dvidešimčia minučių pažeidžiau nustatytą dienotvarkę. Apie tai sužinojau tik po trijų mėnesių, net negalėjau paaiškinti, kaip tai galėjo nutikti, nes praėjo daug laiko. Niekur nuo patvirtinto maršruto nebuvau nuklydęs“, – sako A.Klevakinas.

Klaipėdos apygardos probacijos tarnybos nutarime dėl intensyvios priežiūros pratęsimo trims mėnesiams be kita ko rašoma: A.Klevakinas oficialiai nedirba, darbo biržoje nesiregistruoja, nes neturi oficialaus leidimo gyventi Lietuvoje.

Dėl to leidimo nuteistasis ne kartą prašė pagalbos ir Probacijos tarnybos. Ši dėl Lietuvoje nelegaliai gyvenančio užsieniečio teisinės padėties kreipėsi į Klaipėdos apskrities Vyriausiojo policijos komisariato migracijos skyrių ir gavo niekuo neguodžiantį atsakymą.

„Šiuo metu A.Klevakinas neturi galiojančios vizos ar leidimo gyventi Lietuvoje, todėl (…) jo buvimas ir gyvenimas Lietuvos Respublikoje yra neteisėtas“.

Migracijos skyriaus viršininkės Lilijanos Preikšaitienės teigimu, „kai užsienietis yra Lietuvos Respublikoje pasibaigus vizos galiojimui, priimamas sprendimas grąžinti užsienietį į užsienio valstybę“.

Toliau teigiama, kad šiuo atveju užsieniečio grąžinimo procedūra bus pradėta likus ne mažiau kaip vienam mėnesiui iki paskirtos bausmės termino pabaigos.

Atrodo, kad legaliai gyventi ir dirbti Lietuvoje A.Klevakinui nepavyks. Dar metus iki lygtinės bausmės pabaigos jis turės pažeidinėti įstatymus ir gyventi mūsų šalyje nelegaliai ir be jokių teisių.

„Tai – visiškas mano teisių pažeidinėjimas. Aš pažeidžiau įstatymą, mane pasodino už grotų, o kai valstybė pažeidžia įstatymus, tai lyg ir normalu, lyg niekur nieko“, – stebisi Rusijos pilietis.

Atsidūręs tokioje absurdiškoje situacijoje Lietuvoje jis dar turės išbūti iki kitų metų sausio pabaigos.

Lietuvoje – jau penktus metus

Iki 2011 metų Kalėdų A.Klevakinas laimingai gyveno Šadrinsko mieste į rytus nuo Uralo. Anksčiau neteistas aukštąjį mokslą baigęs 41 metų vyras su tėvu dirbo savoje transporto įmonėje, užsiiminėjo automobilių prekyba, gabeno juos tarp Rytų ir Vakarų Europos.

Prieš ketverius metus gruodžio 25-ąją jis buvo sulaikytas Nidos pasienio poste. Klaipėdos apygardos teismas už automobilio su suklastotais dokumentais gabenimą ir pinigų kontrabandą nuteisė rusą trejų su puse metų laisvės atėmimo bausme.

Ikiteisminis tyrimas užtruko. Neturintis kur ir iš ko gyventi be dokumentų likęs A.Klevakinas varstė įvairių uostamiesčio instancijų duris ir prašė duoti kokio nors darbo arba uždaryti į kalėjimą. Bet turėjo sulaukti teismo sprendimo laisvėje.

Jis neturėjo jokio dokumento, jokio pažįstamo. Vienu metu gyveno palapinėje Neringoje. Vis keisdavo vietą, kad kas nepastebėtų ir nenubaustų.

Vyras ieškojo bet kokio darbo, bet veltui. Iš pradžių artimieji ir draugai siųsdavo pinigų išgyvenimui. Paskui tėvai surado savo draugų pažįstamus, gyvenančius Klaipėdoje. Jie priglaudė savo bute.

Per ketverius metus A.Klevakinas nė karto nebuvo susitikęs nei su savo žmona ir dukra, nei su tėvais. Jiems sudėtinga ir labai brangu atvažiuoti į Lietuvą.

„Dabar labiausiai laukiu šeštadienių. Tuomet pagal su probacijos tarnyba suderintą tvarkaraštį galiu nueiti į „Akropolį“. Ten nemokamas internetas, per „Skype“ pasikalbu su žmona ir dukra,“- sako A.Klevakinas.

Bausmės terminas jam baigiasi 2017-ųjų sausio 28 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.